Πρεβό, Αβάς

Στις 25 Νοεμβρίου του 1763, και ενώ έκανε έναν περίπατο στο δάσος του Σαντιγύ, ο Αββάς πρεβό προσεβλήθη από αποπληξία και πέθανε, σε ηλικία 66 ετών. Επειδή ο θάνατος ήταν αιφνίδιος, διετάχθη νεκροψία. Αλλά τη στιγμή που ο χειρουργός βύθιζε το νυστέρι στο σώμα του νεκρού, εκείνος άφησε μια δυνατή κραυγή και μαζί, οριστικά, την τελευταία του πνοή!

Ένας θάνατος παράξενος, σκανδαλώδης -απόλυτα ταιριαστός με την επίσης σκανδαλώδη και περιπετειώδη ζωή του Αντουάν Φρανσουά Πρεβό ντ` Εξίλ, γνωστού ως Αββά Πρεβό (1697-1763). Ιερωμένος και στρατιωτικός εναλλάξ, εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού, μεταφραστής, αυτοεξόριστος επί σειρά ετών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά το διάστημα 1728-1746.

Έργα του: το πολύτομο Αναμνήσεις και περιπέτιες ενός επιφανούς ανδρός που αποσύρθηκε από τα εγκόσμια (1728-1731), οι Αναμνήσεις ενός έντιμου ανθρώπου (1745), τα μυθιστορήματα Μανόν Λεσκώ (το αριστούργημά του, 1731), Ο ¶γγλος φιλόσοφος και Ο πρωτοπρεσβύτερος του Κίλλεριν, ένα δίτομο λεξικό των δύσκολων γαλλικών λέξεων και μια Γενική ιστορία των ταξιδιών.