Κρεμέζη, Αγλαϊα

Η Αγλαΐα Κρεμέζη γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1947. Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και φωτογράφος, που έχει τη μόνιμη στήλη «Κουβέντες του Τραπεζιού» στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» . Το βιβλίο της Foods of Greece (Φαγητά της Ελλάδας) κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1993 στη Νέα Υόρκη από τον εκδοτικό οίκο Steward Tabori and Chang. Μετά από σπουδές ζωγραφικής και γραφικών τεχνών, και αφού εργάστηκε για λίγο στη διαφήμιση, πήγε στο Λονδίνο όπου φοίτησε για τρία χρόνια στη Σχολή Φωτογραφίας τουΠανεπιστημίου του Κεντρικού Λονδίνου. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, δίδαξε για πέντε χρόνια φωτογραφία στη σχολή γραφικών τεχνών Δοξιάδη, ενώ παράλληλα εργαζόταν σαν ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος, σε περιοδικά και εφημερίδες. Σιγά σιγά η εργασία στον Τύπο την απορρόφησε ολοκληρωτικά, και αφού δούλεψε σαν φωτογράφος επικαιρότητας, μόδας και πορτρέτων, άρχισε να ασχολείται και με τη γραπτή δημοσιογραφία. Οι γυναικείες σελίδες του Ταχυδρόμου για τις οποίες ήταν υπεύθυνη, είχαν μεγάλη επιτυχία. Αργότερα δούλεψε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, και το 1991 αναμόρφωσε το περιοδικό Εύα, μηνιαίο ένθετο του περιοδικού Εικόνες. Στην κουζίνα πρωτομπήκε σε ηλικία δώδεκα χρόνων και θεωρεί τη μαγειρική μια εξαιρετικά δημιουργική δουλειά που τη γεμίζει κέφι και ικανοποίηση.