Hobb, Robin

Megan Lindholm (a.k.a. Robin Hobb)

Η Megan Lindholm γεννήθηκε το 1952 στην Καλιφόρνια, αλλά μεγάλωσε στην Αλάσκα. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε επαγγελματικά με το γράψιμο, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Εργάστηκε για μεγάλο διάστημα σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, στο Kodiak Island.

Το 1979 στρέφεται συνειδητά στη λογοτεχνία του φανταστικού και στα έργα επιστημονικής φαντασίας, δημοσιεύοντας μικρές ιστορίες (Superior Graphics, Shadow Box, The Beholder, Faunsdown Cottage) που τη βοηθούν να ωριμάσει συγγραφικά και να κερδίσει τα πρώτα της χρήματα από το γράψιμο. Την ίδια περίοδο συμμετέχει στην ανθολογία διηγημάτων AMAZONS! AMAZONS! της Jessica Amanda Salmonson, με μια μικρή ιστορία στην οποία ζωντανεύει για πρώτη φορά τουςχαρακτήρες Ki και Vandien.

Το 1983 δημοσιεύει το πρώτο μυθιστόρημά της, το Harpy`s Flight και ακολουθούν τα Windsingers και The Limbreth Gate. Και στα τρία αναπτύσσει περαιτέρω τους χαρακτήρες Ki και Vandien. Από το 1985 έως το 1988 συμμετέχειστις ανθολογίες διηγημάτων μαγείας και φαντασίας Liavek (Ace Books), με τις μικρές ιστορίες Coincidence of Birth, Pot Luck, An Act of Contrition και Act of Love.

Το 1986 εκδίδεται το Wizard of the Pigeons, η ιστορία ενός "νεφελώδους" τύπου, βετεράνου του Βιετνάμ. Το βιβλίο προτάθηκε για την τελική λίστα των βραβείων Nebula Awards και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Theodore Sturgeon Award. Το 1988 η συγγραφέας δοκιμάζει τις δυνάμεις στη ... σαμανική μαγεία, δίνοντας ζωή σε έναν αρχαίο κόσμο, με τα έργα Reindeer People και Wolf`s Brother. Το 1989 βάζει σε νέες περιπέτειες τους Ki και Vandien με το βιβλίο της Luck of the Wheels, ενώ δημοσιεύει σε δύο τεύχη του Asimov`s Magazine τις ιστορίες Silver Lady and the Fortyish Man και Touch of Lavender. Και οι δύο ιστορίες ανεβαίνουν στις τελικές λίστες των βραβείων Nebula Awards. Το 1991 κυκλοφορεί το μυστηριώδες αυτοβιογραφικό έργο Cloven Hooves και την επόμενη χρονιά πειραματίζεται με το πρώτο (και τελευταίο της) μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Alien Earth.

Το 1992 είναι χρονιά-σταθμός για τη Megan Lindholm. Τη χρονιά αυτή κυκλοφορεί, ύστερα από πολυετή συνεργασία με τον Steven Brust, το The Gypsy. Το βιβλίο γράφτηκε χωρίς προσχέδιο και εκ των προτέρων γνωστή κατάληξη και με εντελώς ελεύθερο στυλ. Οι δύο συγγραφείς άφησαν την ιστορία να τους οδηγήσει στα δικά της μονοπάτια, αντί να την περιορίσουν σε προκατασκευασμένα καλούπια. Είναι το έργο που την "αναγέννησε" συγγραφικά και τη βοήθησε να επανεκτιμήσει από άλλη οπτική γωνία τις αιτίες που την έκαναν να ασχοληθεί με το γράψιμο.

Το The Gypsy υπήρξε ο βασικός μοχλός που την ώθησε στη συγγραφή του Έπους των Φαρσίερ. Ως Robin Hobb πια, ζωντανεύει μ` αυτή την τριλογία της τον κόσμο των Φαρσίερ, μέσα από τα βιβλία Μαθητευόμενος Εκτελεστής (1995), Στην Υπηρεσία του Βασιλιά (1996) και Η Τελευταία Αποστολή (1997). Μια συναρπαστική περιπέτεια απαγορευμένης μαγείας, δράκων και βασιλείων χαμένων στο χρόνο, με τον κύριο πρωταγωνιστή της Φιτζ Σίβαλρι να διδάσκεται την τέχνη της δολοφονίας και να πληρώνει ένα βαρύ τίμημα για τις μαγικές ικανότητές του.

Την τριετία 1998 - 2000 η Robin Hobb εγκαταλείπει τον Φιτζ, θεωρώντας ότι έχουν πια ειπωθεί τα πάντα γι` αυτόν. Κατά το διάστημα αυτό γράφει μια νέα τριλογία μετίτλο Liveship Traders (Οι Έμποροι των Θαλασσών). Την τριλογία απαρτίζουν τα δίτομα έργα Καράβι της Μαγείας, Μανιασμένο Καράβι και Καράβι του Πεπρωμένου. Στο ίδιο διάστημα, επιζητώντας να διαβεβαιώσει και τον ίδιο τον εαυτό της ότι ο κόσμος του Φιτζέχει οριστικά κλείσει, αρχίζει να γράφει περισσότερο για δική της ευχαρίστηση ένα τελευταίο κεφάλαιο γι` αυτόν. Αλλά μέσα απ` αυτές τις λιγοστές σελίδες αναδύονται, ασυναίσθητα σχεδόν, νέες ιδέες και νέες σκέψεις για τα Έξι Δουκάτα. Έτσι, ξεκινά με καινούργια ορμή τις νέες περιπέτειες του ήρωά της Φιτζ, γράφοντας την τριλογία The Tawny Man. Ήδη κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος, με τον τίτλο Fool`s Errand.