Γουέλς, Ίρβιν


Ο Irvine Welsh είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1958 στο Leith, εργατική συνοικία του Εδιμβούργου όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης τον ώθησαν να μετακομίσει στο Λονδίνο, την εποχή της έκρηξης του punk. Ασχολήθηκε με τη μουσική, προσπάθησε να γίνει κιθαρίστας, εργάστηκε σε μεσιτικό γραφείο, όλα χωρίς επιτυχία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 επέστρεψε στο Εδιμβούργο όπου εργάστηκε ως δημοτικός υπάλληλος.
Παράλληλα ξεκίνησε να γράφει το πρώτο του βιβλίο, που θα τον έβγαζε από την αφάνεια. Το 1993, το Trainspotting κυκλοφορεί και η επιτυχία του, αν και απρόσμενη, του αλλάζει τη ζωή.Τρία χρόνια αργότερα, ο Danny Boyle μεταφέρει την παρέα του Trainspotting στον κινηματογράφο και μαζί με την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας, το βιβλίο γίνεται best seller. Έκτοτε ο Irvine Welsh συνεχίζει την επιτυχημένη συγγραφική του πορεία με άλλα4 μυθιστορήματα, το Marabou Stock Nightmares (1995), το Filth (1998) , το Glue (2001) και πιο πρόσφατα το Porno (2002), τη συνέχεια της παρέας του Trainspotting όπως τη φαντάζεται 10 χρόνια μετά. Παράλληλα με τα βιβλία του, έχει γράψει 2 συλλογές διηγημάτων, The Acid House (1994) και Ecstasy (1996), ενώ αυτοτελείς ιστορίες του, κυρίως για τη «χημική γενιά», έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορες συλλογές.
Ασχολείται, επίσης, με τη συγγραφή θεατρικών έργων και κινηματογραφικών σεναρίων καθώς καιμε τη δημοσιογραφία, έχοντας μόνιμη στήλη στην εφημερίδα Daily Telegraph και αρθρογραφώντας για το περιοδικό Loaded και την εφημερίδα The Guardian.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει ζήσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και την Ίμπιζα. Τώρα ζει στο Δουβλίνο.

Ο Irvine Welsh εκτός από συγγραφέας:
Είναι fan του Iggy Pop.

Εμφανίζεται στην ταινία Trainspotting υποδυόμενος τον dealer, Mikey Forrester και τον Parkie στην ταινία The Acid House.
Είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Hibernian, του Εδιμβούργου.
Είναι συνιδρυτής της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών 4 Ways μαζί με τους Antonia Bird, Robert Carlyle και Mark Cousins.
Έχει ηχογραφήσει single με τους Primal Scream.
Δεν ψηφίζει κανέναν στις εκλογές.
Πιστεύει ότι, «δέκα χρόνια πριν, τα ναρκωτικά ανήκαν αυστηρά στη νεανική κουλτούρα, τώρα βρίσκονται παντού, όπως και η πορνογραφία. Ελπίζω οι ήρωές μου να μην καταλήξουν εμπορεύσιμο είδος. Κάτι σαν ο μαστουρωμένος Χάρι Πότερ για ενήλικες» Από την παρέα του Trainspotting, ταυτίζεται περισσότερο με τον Spud.
Το μόνο που φοβάται είναι «...μήπως καταλήξω να ζω σε ένα σπίτι στα προάστια με γκαζόν, γκαράζ και μερικά παιδιά. Καλύτερα να καταλήξω να κάνω πεζοδρόμιο παρά να θαφτώ ζωντανός».
11.34 18.90 Κερδίζετε: €7.56
10.74 17.90 Κερδίζετε: €7.16
(1)
9.00 15.00 Κερδίζετε: €6.00
10.86 18.10 Κερδίζετε: €7.24
11.31 18.85 Κερδίζετε: €7.54
5.90 17.90 Κερδίζετε: €12.00
2.90 18.24 Κερδίζετε: €15.34