Γιακζίδης, Γεώργιος Αξ.

Γεώργιος Γιακζίδης του Αξιώτη Σπουδές:
α) Τεχνικό λύκειο με ειδικότητα Τεχνολόγος δασοπονίας στην πόλη Βέλιγκραντ της Βουλγαρίας.
β) Απόφοιτος Ανώτατης Σχολής Δασολογίας & Τεχνολογίας του Ξύλου στη Σόφια- Βουλγαρίας.
γ) Μεταπτυχιακόςτίτλος στη Δασική Γενετική (M.Sc.) Σχολή Δασολογίας & Tεχνολογίας Ξύλου Σόφιας (1973).
Επαγγελματική σταδιοδρομία: Στη Βουλγαρία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας εργάστηκε στην ειδικότητά του και ασχολήθηκε κυρίως με την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών, διατέλεσε βοηθός Πρύτανη στη Δασολογική Σχολή της Σόφιας και Υποδιευθυντής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Βουλγαρίας.
Στην Ελλάδα μετά τον επαναπατρισμό του εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και ασχολήθηκε με την εκπόνηση μελετών καιεκτέλεση έργων αστικού πρασίνου (δημιουργία πάρκων, πλατειών, δενδροστοιχιών, κήπων, χώρων αναψυχής κτλ.). Αργότερα στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με την εκτέλεση αναδασωτικών εργασιών και έργων δημιουργίας περιαστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής στον Κεδρινό Λόφο Θεσσαλονίκης. Διορίστηκε ως δασολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, όπου ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με προγράμματα παραγωγής μοσχευμάτων και δενδρυλλίων λεύκης, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Επιστημονική δραστηριότητα: Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε εξειδικευμένα περιοδικά.
Εισήγαγε στη χώρα μας για πρώτη φορά σπόρους (βαλανίδια) φελλοφόρου δρυός και δημιούργησε πειραματικές επιφάνειες στο φυτώριο του Ινστιτούτου ΔασικώνΕρευνών, Θεσσαλονίκης, στα Βρασνά και στο Γομάτι Χαλκιδικής με σκοπό τη μελλοντική κάλυψη αναγκών σε φελλό.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής του εργασίας ήταν και η εισαγωγή και εγκατάσταση το έτος 1987 των πρώτων πειραματικών επιφανειών στο Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη της Χαλκιδικής με φυτά αρώνιας από τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.