Θεολόγου, Κώστας

Ο Κώστας Θεολόγου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 1960. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Κοινωνική Θεωρία και Ιστορία στο Παρίσι (Paris-I, Pantheon, Sorbonne). Στη διδακτορική διατριβή του μελέτησε τα μνημονικά ίχνη και τη διαμόρφωση ταυτοτήτων στις κοινότητες του παραδοσιακού αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης.
Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του «Πολίτης και Κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2005, δοκίμιο πολιτικής φιλοσοφίας).
Ο Κώστας Θεολόγου έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πάνω από 15 βιβλία. Συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά (Διαβάζω, Το Δέντρο, Εντευκτήριο, το κρητικό Έρεισμα). Κείμενα, κριτικά σχόλια και παρεμβάσεις του υπάρχουν στα περιοδικά Αντί, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Άρδην, Πολιτικά Θέματα, και αλλού. Στο διάστημα 1997-1998 υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού «Νέμεσις» της Λιάνας Κανέλλη με μια σειρά άρθρων με θέμα την επικοινωνιακή οικουμενούπολη. Στο θέατρο το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ανέβασε θεατρικά έργα (Ζωρζ Φεντώ) σε δική του μετάφραση. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής σε μια αμερικανική ταινία με θέμα την ζωή του ποιητή Γκρέγκορυ Κόρσο, του τελευταίου μέχρι τότε (1997) της γενιάς των μπήτνικ. Στην κρατική τηλεόραση (1998, ΕΤ-1) συνεργάστηκε ως αρχισυντάκτης σε πρωινό νεανικό μαγκαζίνο.
Ετοιμάζει μια νουβέλα (Κτερίσματα) από τις εκδόσεις Καστανιώτη και ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη (Χώρος και Μνήμη: 1856-1960)από τις εκδόσεις University Studio Press.
Επίσης έχει μεταφράσει τα παρακάτω βιβλία:
1. Την επιστροφή του Νετσάγιεφ του Χόρχε Σεμπρούν, Εξάντας.
2. Έκπτωτοι 'Αγγελοι του Ρόμπερτσον Ντέιβις, Κριτική.
3. Το φάντασμα της Ανίλ του ΜάικλΟντάατζε, Καστανιώτης.
4. Ο θεός που χορεύει, Μάσιμο ΚΑτσάρι, Καστανιώτης (δοκίμια αισθητικής).
5. ΕυρωπαΪκές Επαναστάσεις, Τσαρλς Τιλλυ, Ελληνικά Γράμματα (κοινωνική ιστορία).
6. Σαμπάνια για την Φέιθ Άσερ, Ρεξ Στάουτ, Καστανιώτης, αστυνομικό.
7. Η μεγαλομανία του Φρόιντ, Ίσραελ Ρόζενφιλντ, Καστανιώτης.
8. Λεξικό Φυσικής του Κέιμπριτζ, Μαλλιάρης, (Λεξικό όρων).
9. Τα Εργαλεία του Φιλοσόφου, Μπιαγκίνι-Φοσλ, Καστανιώτης, εγχειρίδιο εισαγωγής στην ΓΝωσιοθεωρία μτφρ.σχόλια. εισαγωγικό σημείωμα
Έχει επιμεληθεί επίσης το βιβλίο Ιδεολογική δομή των πόλεων του Ι. Δεσποτόπουλου των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων ΕΜΠ.