Στην Ελλάδα του 1825

Τα ημερολόγια τριών Ευρωπαίων περιηγητών-εθελοντών
Έκπτωση
20%
Τιμή Εκδότη: 25.00
20.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
555471
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Λαβύρινθος
Σελίδες:434
Μεταφραστής:ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:05/08/2021
ISBN:9786185422288
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Το 1825 αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο έτος για την Ελληνική Επανάσταση. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει μόλις λήξει, ο Κολοκοτρώνης βρίσκεται στην φυλακή ενώ ο Ανδρούτσος και άλλοι σημαντικοί οπλαρχηγοί είναι υπό διωγμόν από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο τακτικός στρατός του Ιμπραήμ έχει αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο, προχωρά από επιτυχία σε επιτυχία, πολιορκεί το Μεσολόγγι και το Ναυαρίνο και δείχνει ικανός να καταπνίξει την Επανάσταση.

Σε αυτή την ταραγμένη εποχή, τρεις έντονες προσωπικότητες θα βρεθούν στην Ελλάδα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και σκοπούς. Ο Τζέημς Έμερσον, φιλέλληνας συγγραφέας και παλιός σύντροφος του Βύρωνα, ο κόμης Πέκκιο, Ιταλός πολιτικός και επαναστάτης, εξόριστος από την χώρα του και ο Γ. Χάμφρεϋς, επαγγελματίας στρατιωτικός και τυχοδιώκτης. Μέσα από τα ημερολόγιά τους οι τρεις συγγραφείς μάς προσφέρουν ένα απαράμιλλο πανόραμα «της πατρίδας των χαμένων θεών και των ημιθέων». Από τις προσωπικές τους συναντήσεις σκιαγραφούνται οι προσωπικότητες των Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Δημητρίου Υψηλάντη, Κανάρη, Μπουμπουλίνας, Μιαούλη, Μαυροκορδάτου και πολλών ακόμα πρωταγωνιστών της εποχής. Από πρώτο χέρι μαθαίνουμε το πώς ήταν να λαμβάνεις μέρος στον ανταρτοπόλεμο-κλεφτοπόλεμο των Ελλήνων καθώς και την εμπειρία τού να ταξιδεύεις πάνω στο πολεμικό πλοίο του Μιαούλη και να παρακολουθείς από κοντά την δράση των ξακουστών πυρπολικών ενώ αυτά καταδιώκουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, ο τόπος και οι άνθρωποι της επαναστατημένης Ελλάδας, περιγράφονται με άφθονες λεπτομέρειες. Ποιες ήταν οι καθημερινές ασχολίες, οι θρησκευτικές αντιλήψεις, τα ήθη και έθιμα, ακόμα και οι διατροφικές συνήθειες του ντόπιου πληθυσμού;

Σχεδόν δυο αιώνες μετά από την αγγλική έκδοση, η πρώτη πλήρης μετάφραση του έργου στα ελληνικά έρχεται για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική ιστοριογραφία αλλά και για να ζωντανέψει στην φαντασία του απλού αναγνώστη μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ 1826

ΜΕΡΟΣ Α΄ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΖΕΗΜΣ ΕΜΕΡΣΟΝ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ JAMES EMERSON

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άποψη του κόλπου και του νησιού – Η πόλη και τα έργα της, δρόμοι κλπ. – Ο Ναός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα – Η εικόνα της ενδοχώρας – Ο Αθανάσιος Ψαλίδας – Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Η τοποθεσία του κλπ. – Ο λόρδος Γκίλφορδ – Οι απαρχές, το αντικείμενο και η υποστήριξη του Πανεπιστημίου – Οι Καθηγητές – Η Ενδυμασία, οι φοιτητές και οι επιτυχίες του

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Η πόλη, η ενδοχώρα, η κοιλάδα της Ζακύνθου κλπ. – Η παραγωγή – Ο χαρακτήρας του πληθυσμού – Τα Ευεργετήματα που απολαμβάνουν οι Ιόνιες Νήσοι από την Βρεταννική Διοίκηση

ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

ΜΩΡΙΑΣ. Γλαρέντζα – Προέλευση του τίτλου των Δουκών της Γλαρέντζας – Ανασκόπηση της Επανάστασης κατά την διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών – Η προκατάληψη έναντι του τακτικού στρατεύματος – Η πρόσφατη ανταρσία, τα αίτια και η καταστολή της.

Ιανουάριος. Συνέχιση του αποκλεισμού των Πατρών – Οι προετοιμασίες της Υψηλής Πύλης κατά την διάρκεια του χειμώνα – Οι προετοιμασίες των Αιγυπτίων – Η διάταξη της Κυβέρνησης – Οι προοπτικές της πρόσφατης Εκστρατείας

24 Φεβρουαρίου. Απόβαση της πρώτης αιγυπτιακής δύναμης – Η ανακούφιση των Πατρών – Επιθετικές απόπειρες κατά του Ναυαρίνου και η άμυνά του

20 Μαρτίου. Οι Αιγύπτιοι στρατοπεδεύουν στο Ναυαρίνο – Περιγραφή και σημασία εκείνου του σημείου – Ο Βαλής της Ρούμελης προωθείται στην Δυτική Ελλάδα – Η άφιξή του στην Άρτα – Η αποστασία του Οδυσσέα – Περιγραφή της σπηλιάς του στον Παρνασσό – Οι σκοποί του και τα κυβερνητικά μέτρα για την καθαίρεσή του – Η κατάσταση των πραγμάτων στα τέλη του Μαρτίου – Η κατάσταση στην Γλαρέντζα – Ένα ελληνικό σπίτι της κατώτερης τάξης – Πορεία προς την Γαστούνη – Ποταμός Πηνειός

ΓΑΣΤΟΥΝΗ. Η ρημαγμένη κατάστασή της και η παλαιότερη σημασία της – Ο Έπαρχος και η κατοικία του – Ο λόρδος Τσαρλς Μάρρεϋ – Η πορεία από την Γαστούνη δια μέσου του Αλφειού

ΠΥΡΓΟΣ. Ένα ελληνικό καφενείο – Η σημερινή και η παλαιότερη κατάσταση της πόλης – Το εμπόριό της – Ο Έπαρχος – Η Ολυμπία.

ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑ. Η πόλη και η υποδοχή μας – Πορεία μέσα από τα βουνά

ΚΡΕΣΤΕΝΑ. Οι πρόσφατες Καταστροφές από Έλληνες στρατιώτες – Η αποχώρηση και η πορεία μας – Ένα αξιοπερίεργο φυσικό φαινόμενο – Η ύπαιθρος και η κατάσταση της γεωργίας.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ. Η πόλη και ο κυβερνήτης της – Μία ελληνική κατοικία της ανώτερης τάξης – Αποχώρηση και εικόνα της υπαίθρου

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ. Η πόλη, το εμπόριό της παλαιότερα και ο σημερινός της αφανισμός – Η οδός προς την Τριπολιτσά – Η πεδιάδα της Μαντίνειας

ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ. Η κατάσταση της παλιάς Πρωτεύουσας του Μωριά – Οι οχυρώσεις της – Οι αγορές της και η κατάσταση του εμπορίου – Η Πολιτική Κυβέρνηση – Άφιξη του Κουντουριώτη καθ’ οδόν προς το Ναυαρίνο

27 Μαρτίου. Αναχώρηση – Το φοβερό πέρασμα του Παρθενίου όρους – Πορεία προς το Ναύπλιο

ΝΑΥΠΛΙΟ. Άποψή του από την θάλασσα – Η άμυνα και οι οχυρώσεις του – Η κατάσταση της πόλης – Το εμπόριο, ο πληθυσμός και το κλίμα – Η Ελληνική Κυβέρνηση – Τα μέτρα που έλαβε

ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. Ο Χαρακτήρας του αντιπροέδρου Γκίκα Μπόταση – Ο Χρηστίδης, Γραμματέας – Ο Ιωάννης Κωλέττης – Ο Σπηλιωτάκης – Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης – Ο Τρικούπης.

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. Ο υπουργός πολέμου Αδάμ Δούκας – Ο υπουργός εσωτερικών Παπαφλέσσας – Ο υπουργός δικαιοσύνης Θεοτόκης – Ένα ελληνικό ξενοδοχείο – Ο κόμης Πόρρο και ο κόμης Σανταρόζα – Συμβουλή προς τους Φιλέλληνες – Η αδικία της άρνησης ταφής των νεκρών Αράβων – Υποδοχή από τον Υπουργό των Εσωτερικών.

28 Μαρτίου. Αψιμαχία στο Ναυαρίνο, κατά την διάρκεια της οποίας φονεύεται ο γιος του Πετρόμπεη – Το μήνυμα του Γκούρα και η εγκατάλειψη του Οδυσσέα από τους οπαδούς του – Διασκεδάσεις και ο Εορτασμός του Πάσχα.

6 Απριλίου. Είσοδος του Βαλή της Ρούμελης στην Δυτική Ελλάδα.

20 Απριλίου. Η διάταξη του ελληνικού στόλου – Σύλληψη τουρκικών φορτηγών πλοίων – Περιγραφή της έδρας του Εκτελεστικού Σώματος – Η άφιξη ενός μέρους του Δανείου και η υποδοχή του – Τα αισθήματα των Ελλήνων για τον λόρδο Βύρωνα – Η παράδοση του Οδυσσέα – Οι Τούρκοι πλησιάζουν στο Μεσολόγγι. Η αμυντική του κατάσταση.

19 Απριλίου. Σημαντική ενέργεια στο Ναυαρίνο.

27 Απριλίου. Άφιξη του Βαλή της Ρούμελης στο Μεσολόγγι και η αναφορά ενός αυτομόλου.

25 Απριλίου. Αναχώρηση των Ρουμελιωτών από το Ναυαρίνο.

30 Απριλίου. Ανεπιτυχής απόπειρα του στόλου στην Κρήτη – Αναχώρηση για την Ύδρα – Η κατάσταση των Επικοινωνιών με το Ναύπλιο – Περιγραφή των Σπετσών – Μια σκηνή ηλιοβασιλέματος – Η νησίδα Δοκός.

ΥΔΡΑ. Η πόλη, οι κατοικίες, ο πληθυσμός κλπ. – Η ενδυμασία και η εμφάνιση των ανδρών – Οι γυναίκες – Ιστορία του νησιού – Ο φιλέλληνας κ. Μάσον – Ο πρόκριτος Γκίκας Γκιώνης –Ο χαρακτήρας των νεαρών Υδραίων – Η τοποθεσία του νησιού – Η Εφημερίδα της Ύδρας – Προοπτικές της μελλοντικής σημασίας της Ύδρας.

6 Μαΐου. Η απώλεια της Νήσου της Σφακτηρίας – Ο Υδραίος πρόκριτος Κριεζής – Στοιχεία για την Μάχη του Ναυαρίνου – Θάνατος του πλοιάρχου Τσαμαδού – Θάνατος του κόμητος Σανταρόζα – Οι συνέπειες της απώλειας για τους Υδραίους – Η εξέλιξη των γεγονότων στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό 8 Μαΐου. Η παράδοση του Παλαιού Ναυαρίνου – Λαμπρό κατόρθωμα του στόλου στην Μεθώνη – Οι Μωραΐτες γκρινιάζουν για την φυλάκιση του Κολοκοτρώνη.

16 Μαΐου. Επιστροφή του Προέδρου στο Ναύπλιο. – Οι χαρακτήρες των πρίγκηπα Μαυροκορδάτου και Γεωργίου Κουντουριώτη

ΣΠΕΤΣΕΣ. Η πόλη και οι κάτοικοι – Ο Έπαρχος – Συνάντηση με την Μπουμπουλίνα – Ο θάνατός της – Συνάντηση με τον Κολοκοτρώνη στην Ύδρα – Αναχώρηση ενός πυρπολικού για τον στόλο – Η ναυπήγηση και το κόστος των πυρπολικών – Η μέθοδος χρησιμοποίησής τους – Η δράση των Μπουρλοτιέρηδων κι ένας κατάλογος των πιο διακεκριμένων – Άφιξη στον στόλο και υποδοχή από τον Ναύαρχο.

Ο ΣΤΟΛΟΣ. Αριθμός και ναυπήγηση των πλοίων – Μέθοδος πληρωμών – Θαλασσινοί και Καπετάνιοι – Αξιωματικοί και πειθαρχία – Διαφωνίες μεταξύ των διαφόρων νησιωτών – Συμπεριφορά των πλοιάρχων – Απειθαρχία των πληρωμάτων – Εσωτερική οικονομία, γεύματα κλπ. – Κατάλογος των γενναιότερων Κυβερνητών – Γεώργιος Σαχίνης – Αντώνιος Κριεζής – Α. Ραφαλιάς – Λαλεχός – Λεμπέσης – Αποστόλης – Το πλοίο και οι αξιωματικοί του Μιαούλη – Οι δεισιδαιμονίες των Ελλήνων θαλασσινών – Ο σημερινός σκοπός του στόλου.

23 Μαΐου. Η απώλεια του Ναυαρίνου – Ο ελληνικός στόλος συναντά τον αιγυπτιακό στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Ματαπά – Η κατάσταση στο Μεσολόγγι και στην Δυτική Ελλάδα.

26 Μαΐου. Εχθρική επίθεση κατά του Μεσολογγίου – Ο στόλος, αψιμαχία με τους Αιγυπτίους – Δραστηριότητες του εχθρού – Η σημασία των φρεγατών και των ατμοπλοίων για τους Έλληνες.

30 Μαΐου. Η απελευθέρωση του Κολοκοτρώνη και οι νέες προετοιμασίες στον Μωριά – Το Μεσολόγγι σε κίνδυνο.

2 Ιουνίου. Απόπλους του εχθρού για την Σούδα της Κρήτης.

Ιουνίου. Οι παρούσες προοπτικές – Ο τουρκικός στόλος προσεγγίζει την Ύδρα – Η αντίδραση του στόλου σ’ αυτήν την περίσταση.

1 Ιουνίου. Η νίκη του Σαχτούρη στο Κάβο Ντόρο – Συνάντηση των στόλων ανοιχτά της Φαλκονέρας.

4 Ιουνίου. Άφιξη στην Μήλο.

5 Ιουνίου. Δολοφονία των Τούρκων αιχμαλώτων από τον Ζάκκα – Η κατάσταση του εχθρού και τα σχέδια του στόλου στην Σούδα.

14 Ιουνίου. Η επιχείρηση στην Σούδα – Η διαγωγή και η επιστολή του στρατηγού Ρος – Κρίσιμη κατάσταση στο Μεσολόγγι – Αναχώρηση από τον στόλο – Επιβίβαση σ’ ένα αυστριακό μπρίκι – Πέρασμα στην Ύδρα και περιγραφή μιας ανατολής του ηλίου και ενός ηλιοβασιλέματος στο Αιγαίο – Εικόνα των Κυκλάδων – Απειθαρχία του πληρώματος στην Ίο.

20 Ιουνίου. Ο Ιμπραήμ πασάς στην Τριπολιτσά.

25 Ιουνίου. Μακελειό στην Ύδρα – Μάχη με τους Αιγυπτίους στους Μύλους – Θάνατος του Οδυσσέα – Πυρπόληση του Άργους και οπισθοχώρηση του πασά – Άφιξη στο Ναύπλιο και η κατάσταση της πόλης – Η Γαλλική φατρία και ο στρατηγός Ρος.

30 Ιουνίου. Άφιξη του αιγυπτιακού στόλου από την Σούδα – Η κατάσταση του Μεσολογγίου και οι καταστροφές και λεηλασίες στην Πάτρα – Απόπλους για την Ζάκυνθο με το πλοίο Cambrian

5 Ιουλίου. Επιστροφή του ελληνικού στόλου και ελλιμενισμός του – Απόπλους των Τούρκων για το Μεσολόγγι – Η διαγωγή των ελληνικών πλοίων στον Ματαπά – Παραβιάσεις της ουδετερότητας από τους Αυστριακούς – Ο στόλος δεμένος ακόμη στην Ύδρα – Η επιρροή του πλοιάρχου Χάμιλτον στους Έλληνες – Εκκλήσεις των νησιών να τεθούν υπό βρεταννική προστασία – Οι φατρίες του Ναυπλίου – Η αισχρή ανταρσία των Υδραίων ναυτών.

18 Ιουλίου. Οι κινήσεις του Κολοκοτρώνη – Η κατάσταση στο Μεσολόγγι – Η κατάσταση στο Ναύπλιο και το τακτικό σώμα

– Απόπειρα δολοφονίας του κ. Τρελώνυ – Απόπλους για την Αθήνα, την Σαλαμίνα, τον Πειραιά κλπ.

ΑΘΗΝΑ. Οι οχυρώσεις και η Ακρόπολη – Η πόλη και η κατάσταση των αρχαιοτήτων της – Η Φιλόμουσος Εταιρεία – Πειρατείες στην Ύδρα και η αντίδραση των βρεταννικών πλοίων.

1 Αυγούστου. Γενική κατάσταση του πολέμου – Ακρωτήριο Κολώνες.

ΤΗΝΟΣ. Παραγωγή, πληθυσμός κλπ. – Η Κατάσταση της Χίου.

ΣΜΥΡΝΗ. Ο πληθυσμός, η πόλη κλπ. – Η κατάσταση των Ελλήνων και των Αρμενίων – Πανώλη και πυρκαγιές – Η κατάσταση της Σάμου – Η κατάσταση των Ψαρών – Η κατάληξη της ελληνικής εκστρατείας στην Αλεξάνδρεια – Επιτυχία στο Μεσολόγγι – Ο Ιμπραήμ πασάς αποσύρεται στην Τριπολιτσά.

8 Σεπτεμβρίου. Οι Τούρκοι αποσύρονται από το Μεσολόγγι – Η εξέγερση στην Κρήτη – Ανταλλαγή αιχμαλώτων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Η σημερινή κατάσταση του εμπορίου στην Λιβαδειά, στην Αττική και στον Μωριά – Η παραγωγή και οι εξαγωγές τους – Η διαδικασία της αποξηράνσεως στην καλλιέργεια των σύκων – Οι μελλοντικές προοπτικές του εμπορίου στην Ελλάδα – Ο πληθυσμός και ο χαρακτήρας των Ελλήνων, των Αλβανών, των Ρουμελιωτών, των Μωραϊτών, των Μεσσηνίων, των Λαλιωτών, των Μανιατών, των Υδραίων και των Σπετσιωτών, των Νησιωτών – Η δεισιδαιμονία και οι προλήψεις – Ιατροί και ιατρική – Εξωτερική εμφάνιση και ενδυμασία – Η ματαιοδοξία και η σπατάλη όσον αφορά τα όπλα – Οι Ελληνίδες κυρίες.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά των Παππάδων – Η επιρροή τους στον πόλεμο – Η προσκόλληση των Ελλήνων στην θρησκεία τους – Η τήρηση των Νηστειών.

ΠΑΙΔΕΙΑ. Ένα ελληνικό σχολείο – Η κατάσταση της λογοτεχνίας – Ο περιοδικός τύπος – Λογοκρισία στην εφημερίδα της Ύδρας.

ΣΤΡΑΤΟΣ. Το επονείδιστο σύστημα των καπεταναίων – Η απείθεια των στρατιωτών – Τρόπος διεξαγωγής του ατάκτου πολέμου.

– Σύγκριση μεταξύ αρχαίων και συγχρόνων Ελλήνων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η κατάσταση της Ελλάδας κατά την αναχώρησή μου – Ο Ιμπραήμ πασάς – Ο Κολοκοτρώνης – Το Ναύπλιο – Η Κυβέρνηση – Η κατάσταση της Ελληνικής Νομοθεσίας – Η εξέλιξη και οι προοπτικές της Ελληνικής Επανάστασης – Η ανάγκη κυβερνητικής μεταρρύθμισης – Ελλείψεις και ανεπάρκειες του στρατού και του ναυτικού – Σύνοψη και συμπέρασμα.

ΜΕΡΟΣ Β΄ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΟΣ ΠΕΚΚΙΟ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΖΙΟΥΖΕΠΠΕ ΠΕΚΚΙΟ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Άφιξη στο Ναύπλιο
Τα μέλη της Κυβέρνησης
Επιχειρήσεις στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1824
Άφιξη στο Άργος
Δημόσια σχολεία
Εθιμοτυπία γευμάτων
Άφιξη στην Τριπολιτσά
Έλληνες στρατηγοί
Ταξείδι στην Καλαμάτα
Ο Μαυροκορδάτος
Ο Κουντουριώτης
Ο Μούρτζινος
Η απώλεια της νήσου της Σφακτηρίας
Ο θάνατος του κόμητος Σανταρόζα
Το Lydouson ή Παλαιό Ναυαρίνο καταλαμβάνεται
Η επιτυχία του ναυάρχου Μιαούλη
Διαφωνίες σχετικά με την απελευθέρωση των Ελλήνων οπλαρχηγών
Άφιξη στις Σπέτσες
Μια επίσκεψη στην περίφημη ηρωίδα Μπουμπουλίνα
Άφιξη στην Ύδρα
Επίσκεψη στον Κολοκοτρώνη
Σχετικά με την Ύδρα
Ταξείδι στην Αίγινα
Επίσκεψη στον πλοίαρχο Κανάρη
Άφιξη στην Κούλουρη
Εμμανουήλ Τομπάζης
Άφιξη στην Αθήνα
Η συνθηκολόγηση του Ναυαρίνου
Λεπτομέρειες σχετικά με την πολιορκία του
Σχολεία στην Αθήνα
Ο στρατηγός Οδυσσέας
Επιστροφή στην Αίγινα
Επίσκεψη στον ναό του Διός
Επιστροφή στο Ναύπλιο
Επίσκεψη στην αρχαία Επίδαυρο
Συνομιλία μ’ έναν νεαρό Ψαριανό
Ο Παπαφλέσσας
Η κατάσταση στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1825
Παρατηρήσεις σχετικά με την Ελληνική Κυβέρνηση
Παρατηρήσεις σχετικά με τον ελληνικό στρατό
Παρατηρήσεις σχετικά με τον ελληνικό στόλο
Σχετικά με το Δάνειο
Σχετικά με τον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Μετάφραση της επιστολής του Γρηγορίου Κωνσταντά σχετικά με τα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην νήσο Σφακτηρία και στα ύδατα του Ναυαρίνου.
Τρεις επιστολές του κόμητος Σανταρόζα.
Ο θάνατος του ποιητή Ρήγα.
Παρατηρήσεις σχετικά με την σύγκριση των χαρακτήρων Ελλάδας και Ιταλίας.

ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΧΕΝΡΥ ΧΑΜΦΡΕΫΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Γ.Χ. ΧΑΜΦΡΕΫΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

Η πρώτη άφιξη στην Ελλάδα το 1821 – Τα τρία υπάρχοντα κόμμα – Αποχώρηση από την Ελλάδα και επιστροφή στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824 – Ο λόρδος Βύρων – Ο Μαυροκορδάτος – Ο εντιμότατος συνταγματάρχης Στάνχοουπ – Οι εφημερίδες – Άγγλοι τεχνίτες – Ο κ. Πάρρυ – Αδράνεια στο Μεσολόγγι – Αποχώρηση από το Μεσολόγγι τον Μάρτιο – Αθήνα – Ο Οδυσσέας – Ο Γκούρας – Τα σύνορα της Ρούμελης – Οι έριδες στον Μωριά – Η πρόταση για συνέλευση στα Σάλωνα – Ο Νέγρης – Επιστροφή στο Μεσολόγγι – Το Δάνειο – Ο θάνατος του λόρδου Βύρωνα – Η συνέλευση των Σαλώνων – Αναχώρηση για την Ζακυνθο τον Μάιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Οι τρεις Επίτροποι του Δανείου – Ο Κολοκοτρώνης και η φατρία του – Η πρόταση για παράδοση του Ναυπλίου απορρίπτεται από την Κυβέρνηση – Η δύναμη των στρατιωτικών αρχηγών περιορίζεται – Ο πρίγκηπας Δημήτριος Υψηλάντης – Το Νομοθετικό Σώμα – Η παράδοση του Ναυπλίου ως αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του Οδυσσέα τον Ιούνιο – Το Εκτελεστικό Σώμα – ? παράδοση του Ναυπλίου από τον Κολοκοτρώνη και η γενική ανακωχή – Έλληνες αντιπρόσωποι στην Ζάκυνθο – Η πρώτη λογοκρισία στην Ελλάδα – Οι Έλληνες αντιπρόσωποι διατάσσονται να μεταβούν στην Ζάκυνθο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Η κατάσταση της Ελλάδας κατά την έναρξη της εκστρατείας του 1824 – Οι κάτοικοι του Μωριά – Ο ιερέας – Η αγροτιά – Η ύπαιθρος – Οι συγκοινωνίες – Η παραγωγή – Η Ρούμελη και οι κάτοικοί της – Οι νησιώτες – Το Ναυτικό – Οι στρατιώτες – Ο τρόμος του ιππικού – Η αποστροφή για τις επιθέσεις – Ο Μάρκος Μπότσαρης – Οχυρά και πόλεις – Ο πληθυσμός – Η Τριπολιτσά – Το Ναύπλιο – Η Πάτρα – Το Ναυαρίνο – Η Κόρινθος – Το Μεσολόγγι και η προηγούμενη πολιορκία του – Η Αθήνα – Η Ναύπακτος – Οι Έπαρχοι – Τα εισοδήματα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

Η απώλεια των Ψαρών τον Ιούλιο – Η έναρξη της εκστρατείας – Επιχειρήσεις στην Ανατολική Ελλάδα – Η συμπλοκή του Γκούρα κοντά στον Μαραθώνα – Οι έριδες μεταξύ των Αλβανών, οι κάτοικοι της Ολυμπίας – Η απόπειρα για την οργάνωση τακτικού στρατεύματος – Η δυσαρέσκεια μεταξύ της Κυβέρνησης και του Οδυσσέα – Η άφιξη των χρημάτων στο Ναύπλιο τον Ιούλιο – Ο Οδυσσέας εγκαταλείπει το Ναύπλιο δυσαρεστημένος – Η συμπλοκή κοντά στα Σάλωνα – Επιχειρήσεις στην Δυτική Ελλάδα – Επιχειρήσεις στον Μωριά – Επιχειρήσεις του στόλου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Οι εσωτερικές υποθέσεις – Η δυσαρέσκεια του Λόντου και του Ζαΐμη – Η Κυβέρνηση καθίσταται αντιδημοφιλής – Ελαττώματα του στρατιωτικού συστήματος – Καταχρήσεις των πλοιάρχων – Το τακτικό σώμα – Η εχθρότητα προς τους ξένους – Αξιωματικοί στην υπηρεσία του Μεχμέτ Αλή – Ο συνταγματάρχης κ. Φαβιέρος – Η επικύρωση του Δανείου – Το τέλος της εκστρατείας τον Νοέμβριο του 1824 – Ο Μαυροκορδάτος ανακαλείται από το Μεσολόγγι προκειμένου να γίνει Γραμματέας του Κράτους – Ο θάνατος του Νέγρη – Υπαινιγμός για συνθηκολόγηση της Τριπολιτσάς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

Έριδες στον Μωριά τον Νοέμβριο – Ο Οδυσσέας συνεργάζεται με τους Τούρκους – Ο θάνατος του μεγαλύτερου γιου του Κολοκοτρώνη – Η δύναμη των Ελλήνων αντιτάσσεται στον εχθρό τον Δεκέμβριο – Η απρόσμενη υποστήριξη της Κυβέρνησης από τον Γκούρα – Ολοσχερής ήττα του κόμματος των δυσαρεστημένων τον Ιανουάριο του 1825 – Η κατάσταση της χώρας – Το μίσος μεταξύ Ρουμελιωτών και Μωραϊτών – Η έδρα της Κυβέρνησης – Ο Κολοκοτρώνης στέλνεται φυλακισμένος στην Ύδρα – Ανέκδοτο του Νικήτα – Ανέκδοτο του πρίγκηπα Δ. Υψηλάντη – Οι σκοπούμενες προπαρασκευές για την πολιορκία των Πατρών – Ο Οδυσσέας προελαύνει προς την Αθήνα τον Φεβρουάριο – Η επιμελητεία ανατίθεται στον Κωνσταντίνο Μεταξά – Η αναγνώριση του ελληνικού αποκλεισμού – Το Ναύπλιο – Το ιατρικό τμήμα – Το νέο Δάνειο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VΙΙ

Η απόβαση των Αιγυπτίων στον Μωριά – Το Ναυαρίνο πολιορκείται τον Μάρτιο – Ο θάνατος του Μπεηζαδέ, μεγαλύτερου γιου του Μπέη της Μάνης – Ο Πρόεδρος προχωρεί για το Ναυαρίνο – Το Ναυαρίνο λυτρώνεται – Το στρατόπεδο των Πατρών – Οι καπεταναίοι υποχρεώνονται να συναθροίσουν τους άνδρες τους – Ο Ρασίντ Αχμέτ πασάς αποκλείει το Μεσολόγγι τον Απρίλιο – Οι Ζαΐμης και Λόντος επιστρέφουν στον Μωριά – Ο αντιπερισπασμός που γίνεται εναντίον τους – Οι καταστροφικές συνέπειες – Ο λαός απαιτεί την απελευθέρωση του Κολοκοτρώνη και των άλλων αρχηγών του – Ο Οδυσσέας εγκαταλείπει ξαφνικά τους Τούρκους και παραδίδεται στον Γκούρα – Η σπηλιά του στον Παρνασσό – Η απώλεια των Σαλώνων και η ήττα του Γκούρα – Οι Σουλιώτες και ο Καραϊσκάκης ενώνονται με τον Γκούρα – Οι επιχειρήσεις – Η πρόταση για να απαιτηθεί η απελευθέρωση του Οδυσσέα – Η θέση στο Δίστομο – Η προώθηση στην Δεσφίνα – Τα εφόδια της επιμελητείας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIΙΙ

Η πτώση του Ναυαρίνου τον Μάιο – Ο Χατζηχρήστος συλλαμβάνεται και πυροβολείται – Ο γιος του Μπέη της Μάνης κρατείται από τον Ιμπραήμ πασά – Η πολιορκία του Μεσολογγίου – Οι κρατούμενοι στην Ύδρα απελευθερώνονται – Ο στρατός στα Σάλωνα τον Ιούνιο – Η κατάσταση του Γκούρα – Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τρελώνυ και ο θάνατος του Οδυσσέα στην Αθήνα – Αναχώρηση από την Ρούμελη για το Ναύπλιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙX

Άποψη των πραγμάτων – Αδράνεια των Μωραϊτών – Ο πρίγκηπας Δ. Υψηλάντης αναλαμβάνει δράση – Ο Ιμπραήμ πασάς προελαύνει προς την Τριπολιτσά – Διασχίζει τον Μωριά χωρίς αντίσταση – Τρόμος στο Ναύπλιο – Προσφέρεται η διοίκηση της φρουράς και ανατίθεται η διοίκηση του τακτικού στρατεύματος στον συνταγματάρχη Φαβιέρο – Ο Υψηλάντης απωθεί την επίθεση κατά της θέσης του στους Μύλους – Αψιμαχίες με τους Μαμελούκους – Ο Ιμπραήμ πασάς εκκενώνει το Άργος – Πλήρης αδράνεια στο Ναύπλιο τον Ιούλιο – Ο τουρκικός στόλος επιβάλλει αποκλεισμό του Μεσολογγίου – Το Μεσολόγγι ανακουφίζεται – Τελικά αποτελέσματα της αναμέτρησης – Η Κυβέρνηση της Ιονίου Πολιτείας – Απόπλους για την Αγγλία με το μπρίκι του ναυάρχου Μιαούλη τον Αύγουστο του 1825.

Συμπέρασμα.
Παράρτημα.
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!