Παπαδόπουλος, Θάνος

Γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης το 1939. ‘Εχασε τον πατέρα του στην κατοχή. Μπήκε στην ΕΔΑ σε ηλικία 16 ετών, όντας μαθητής της Δ΄ Γυμνασίου. Τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης-τώρα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα χρόνια 1965-1967 έγινε μέλος του παράνομου τότε ΚΚΕ.
Την περίοδο 1967-1970 εξορίσθηκε διαδοχικώς, από το καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, στη Γυάρο-Λέρο-Ωρωπό και ξανά Λέρο-Γυάρο, ταξιδεύοντας στο Αιγαίο, σε όλες τις γεωγραφικές του διευθύνσεις από Βορρά-Νότο και Ανατολή-Δύση, δίχως, όμως, να το απολαύσει ποτέ, έγκλειστος γαρ στα αμπάρια Αρματαγωγών του ΠΝ. Έχει συλληφθεί πάνω από δέκα φορές ακόμη και μαθητής, όπως και φοιτητής, στην περίοδο της δικτατορίας, αλλά και μετά. Δικάσθηκε γιά την δράση του τρεις φορές. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού.
Η δημοσιογραφική του διαδρομή υπήρξε μακρά, φθάνοντας να έχει διατελέσει αρχισυντάκτης εις την «ΑΥΓΗ», διευθυντής της ΕΡΑ-4, καθώς επίσης rewriter και αρθρογράφος εις «ΤΑ ΝΕΑ».
Το συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο και πολυσχιδές. Η υπογραφή του είναι σε σειρά από ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και δοκίμια. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Επίσης έχει επιμεληθεί μεταφράσεις βιβλίων του Γκράμσι από τα Ιταλικά.
(2)
9.90 11.00 Κερδίζετε: €1.10
7.38 12.30 Κερδίζετε: €4.92
22.40 28.00 Κερδίζετε: €5.60