Oliver, Jamie

Ο Jamie Oliver είναι ένα φαινόμενο στον κόσμο του φαγητού. Είναι μία από τις γνωστότερες τηλεοπτικές προσωπικότητες στον κόσμο και ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της Βρετανίας παγκοσμίως.

Ο Jamie έχει εμπνεύσει πολλούς ώστε να αρχίσουν ασχολούνται περισσότερο με το μαγείρεμα, ή ακόμη και να αρχίσουν να καλλιεργούν φυσικές τροφές! Τα τηλεοπτικά του προγράμματα έχουν παιχτεί σε περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Ισλανe που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα στη Βρετανία, και επιπλέον έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις από κάθε άλλο μη μυθιστορηματικό βιβλίο από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία. Η αλυσίδα εστιατορίων «Jamie's Italian» είναι εξαιρετικά δημοφιλήςσε όλη τη Βρετανία, ενώ ο όμιλος εστιατορίων Fifteen, τον οποίο ίδρυσε το 2002, εκπαιδεύει νέους σε τρία διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο και παράλληλα παράγει φαγητά εξαιρετικής ποιότητας. Στο τελευταίο του εστιατόριο, το Barbecoa στο Λονδίνο, ο Jamie συνεταιρίστηκε με τον Αμερικανό σεφ Adam Perry Lang. Ο Jamie ζει στο Essex με τη γυναίκα του την Jools και τα παιδιά τους Poppy, Daisy, Petal και Buddy.

Ο Jamie γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1975, και έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για το μαγείρεμα. Μεγάλωσε στο Essex, όπου οι γονείς του, ο Trevor και Sally, έχουν ακόμη στο Clavering ένα εξαιρετικό παμπ-εστιατόριο, το The Cricketers, και όπου βοηθούσε συχνά στην κουζίνα. Το μαγείρεμα τον τραβούσε όλο και πιο πολύ, και στα 16 του ο Jamie σταμάτησε το σχολείο και φοίτησε στο Κολέγιο Τροφοδοσίας του Westminster . Αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στη Γαλλία, και κατόπιν στο Neal Street Restaurant του Antonio Carluccio στο Λονδίνο, προσελήφθη στο φημισμένο River Cafe όπου δούλεψε τριάμισι χρόνια δίπλα στη Rose Gray και την Ruth Rogers.

Το 1997, ο Jamie εμφανίστηκε σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για το River Cafe. Λίγο μετά την μετάδοση του ντοκιμαντέρ, του έγινε πρόταση να κάνει δική του τηλεοπτική εκπομπή, και έτσι γεννήθηκε η σειρά του Γυμνού Σεφ. Η βασική ιδέα στην οποία στηριζόταν Ο Γυμνός Σεφ ήταν να απογυμνωθεί το μαγείρεμα από τα περιττά του στοιχεία μέσα από απλές συνταγές. Το πρακτικό στυλ και η άνεση του Jamie ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή που ενέπνευσε πολλούς να αρχίσουν να μαγειρεύουν και του εξασφάλισε ένα Βραβείο BAFTA για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά στην Κατηγορία των Features το 2000.

Το βιβλίο Ο Γυμνός Σεφ, που εκδόθηκε από την Penguin Books, συνόδευε την πρώτη τηλεοπτική του σειρά και έγινε αμέσως μπεστ-σέλερ. Το BBC του ανέθεσε μια δεύτερη και κατόπιν μια τρίτη τηλεοπτική σειρά, οι οποίες συνοδεύτηκαν επίσης από βιβλία: Η Επιστροφή του Γυμνού Σεφ και οι Ευτυχισμένες Μέρες με τον Γυμνό Σεφ βρέθηκαν στην πρώτη θέση των bestseller στην μη μυθιστορηματική κατηγορία τα Χριστούγεννα του 2001.

Το φθινόπωρο του 2001 ο Jamie έκανε περιοδεία με μια «μαγειρική παράσταση». Η Τουρνέ Ευτυχισμένες Μέρες είχε τεράστια επιτυχία συγκεντρώνοντας πάνω από 17.000 θεατές σε θέατρα στη Βρετανία. Η περιοδεία συνεχίστηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου ο Jamie εμφανίστηκε σε κατάμεστες αίθουσες σε επτά πόλεις. Είχε γίνει πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το 2001 ο Jamie μαγείρεψε επίσης για τον Ιταλό Πρωθυπουργό μετά από πρόσκληση του ΤόνιΜπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ παράλληλα έγραφε στήλες σε διάφορα περιοδικά, ανάμεσά τους το GQ και το περιοδικό των Σαββατιάτικων Times, παρουσιάζοντας τις συνταγές του σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Στα τέλη του 2001 ο Jamie αναζήτησε μιανέα πρόκληση. Ήθελε να προσφέρει κι αυτός κάτι στον τομέα της εστίασης που του είχε δώσει τόσα πολλά, έτσι αποφάσισε να ανοίξει ένα εκπαιδευτικό εστιατόριο για αμόρφωτους και άνεργους νέους. Με τις κάμερες να τον ακολουθούν και να καταγράφουν την κάθε του κίνηση, επί ένα χρόνο ο Jamie δούλευε για να δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το εστιατόριο και το φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο θα πήγαιναν τα κέρδη. Η τηλεοπτική σειρά, με τίτλο Η Κουζίνα του Jamie, παίχτηκε από το Channel 4 στη Βρετανία, και έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Σήμερα εξακολουθεί να παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες, και το συνοδευτικό βιβλίο, που λέγεται επίσης Η Κουζίνα του Jamie, έγινε bestseller . Το εστιατόριό του θριάμβευσε όταν κέρδισε
Εξαντλημένο
από τον Εκδοτικό Οίκο
Εξαντλημένο
από τον Εκδοτικό Οίκο
Εξαντλημένο
από τον Εκδοτικό Οίκο
(1)
Εξαντλημένο
από τον Εκδοτικό Οίκο