Μαυραγάνης, Ξενοφών Ε.

Ο Ξενοφών Ευστρατίου Μαυραγάνης γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1940, όπου και έμαθε γράμματα. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάσθηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος.

Μέλος του Δ.Σ. της Φοιτητικής Ένωσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ) και του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής «Πέτρος Βάληνδας», συμπρόεδρος με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο της επιτροπής του Καταστατικού Χάρτη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) του Γ΄ Πανσπουδαστικού (ιδρυτικού) Συνεδρίου το 1963. Διευθυντής του περιοδικού της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη Σπουδαστικός Κόσμος. Δημοσιογράφος στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, συνέδεσε τα πρώτα του βήματα στο ρεπορτάζ με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, της οποίας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.Εργάσθηκε επίσης στις εφημερίδες Το Βήμα, Ακρόπολις, Απογευματινή, Αυγή, Καθημερινή (έκδοση Θεσσαλονίκης). Διευθυντής ραδιοφωνίας βορείου Ελλάδος το 1989-90.
Διατηρούσε τη στήλη «Αιρετικά» αρχικά στο Εμπρός και ακολούθως στα Νέα της Λέσβου της Μυτιλήνης.
Μέλος της ΕΣΗΕΜΘ (Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης) και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2006, νομικός της σύμβουλος.
Στη δικτατορία υπερασπίσθηκε φοιτητές κυρίως που διώκονταν από τη χούντα και στη μεταπολίτευσηέλαβε μέρος σε πολλές δίκες βασανιστών ως εκπρόσωπος βασανισθέντων. Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς 1979-1990.
Μέλος του γραφείου σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στέλεχος του Κ.Κ.Ε.εσ. και του ΣΥΝ μέχρι πρόσφατα. Είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Έφη Τσαπαρδώνη και έχουν τρία παιδιά.
Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Πλωμάρι, όπου είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», και τη Θεσσαλονίκη.
Έφυγε από τη ζωή το 2023 στα 83 του χρόνια.

5.51 8.48 Κερδίζετε: €2.97
6.92 10.65 Κερδίζετε: €3.73
9.54 10.60 Κερδίζετε: €1.06
9.54 10.60 Κερδίζετε: €1.06