Λε Καρέ, Τζων

Ο Τζον Λε Καρέ –ή Ντέιβιντ Κόρνγουελ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα– γεννήθηκε το 1931 στο Ντόρσετ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Λίνκολν Κόλετζ της Οξφόρδης, δίδαξε για δύο χρόνια στο Ίτον και από το 1959 ως το 1964 υπηρέτησε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα.

Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο, το τρίτο του μυθιστόρημα, του χάρισε διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησαν τα Η Ιστορία Δεν Επαναλαμβάνεται, A Small Town in Germany και The Naive and Sentimental Lover, η κλασική πλέον τριλογία του Τζορτζ Σμάιλι –Tinker Tailor Soldier Spy, The Honourable Schoolboy και Smiley’s People–, Η Μικρή Τυμπανίστρια, Ένας Τέλειος Κατάσκοπος, Η Ρωσική Εστία και άλλα, που εδραίωσαν τη φήμη του και απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ.

Είναι ο συγγραφέας που ανήγαγε το μυθιστόρημα κατασκοπίας σε λογοτεχνία αξιώσεων. Και παρ’ ότι πολλοί πίστεψαν πως η θεματολογία του εξαντλήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επιτυχία των μετέπειτα έργων του, όπως Ο Ράφτης του Παναμά και Σινγκλ and Σινκγλ, τους διέψευσε κατηγορηματικά, αποδεικνύοντας πως ο Τζον Λε Καρέ είναι πάνω απ’ όλα ένας συγγραφέας της ανθρώπινης συνείδησης.

Ο Επίμονος Κηπουρός, που αναγνωρίστηκε ομόφωνα ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του, προκάλεσε διεθνή αίσθηση για την αμεσότητα και την οξύτητα με την οποία πραγματεύεται την ασυδοσία των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Οι Απόλυτοι Φίλοι είναι το δέκατο ένατο μυθιστόρημά του. Το Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι έγινε περίφημη τηλεοπτική σειρά του BBC με πρωταγωνιστή τον Άλεκ Γκίνες.

Ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν δημόσια την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και άσκησαν δριμεία κριτική στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμπράξει σ’ αυτό τον πόλεμο.
11.62 16.60 Κερδίζετε: €4.98
(1)
10.39 14.84 Κερδίζετε: €4.45
14.94 16.60 Κερδίζετε: €1.66