0
Your Καλαθι
Καβαλιώτης, Απόστολος Αρχιμανδρίτης
O Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης γεννήθηκε το 1965 στην Ελευθερούπολη του Ν.Καβάλας.
Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολή και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Λοχίας (ΤΘ). Υπήρξε Χρυσός και Αργυρός Πρωταθλητής κολύμβησης στο ύπτιο.
Είναι Δρ.και κάτοχος μεταδιδακτορικού (post doct) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι κάτοχος masters:
1) στη Ειδική Αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στον αυτισμό και στην νοητική υστέρηση,
2) στο Σχεδιασμό Εκπαιδευτικών Μονάδων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με ειδίκευση στην ισότητα των φύλων και
3) στη Γλώσσα και Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με εξειδίκευση τις Παρευξείνιες χώρες.
Παρακολούθησε Eκκλησιαστικό Δίκαιο στο Βατικανό με υποτροφία του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιου.
Εξειδικεύτηκε στον αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του Harvard U.S.A και στην αντιμετώπιση του πόνου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Υπηρέτησε στην εκπαίδευση για 28 χρόνια, εκ των οποίων 7 ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Αν. Μακ. Θράκη, Σέρρες, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
Συμμετέχει με εισηγήσεις σε Διεθνή Συνέδρια και Ημερίδες, ενώ δημοσιεύει άρθρα σε εφημερίδες και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Το 2007 κλήθηκε από την πολιτεία του Τέξας να συμβάλλει στην ηλεκτρονική διασπορά της γνώσης για τον αυτισμό και το καλοκαίρι του 2013 , του 2014 και του 2015 κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge , ως ερευνητής σε Διεθνές Πρόγραμμα για τον αυτισμό.
Εθελοντής του Ο.Η.Ε. εδώ και 30 έτη, έλαβε μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, ανάμεσα στις οποίες στην Ινδία πλησίον της μητέρας Τερέζα ( 1984-1987 ). Η Κυβέρνηση της Ινδίας του έδωσε τον τίτλο του «Πολίτη της Αγάπης».
Πρωτοστάτησε για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό(1990-1994), για την κατάργηση των βομβών στη Γιουγκοσλαβία(1993), ως μέλος της ομάδας της Πριγκίπισσας Diana.
Συμμετείχε ως εθελοντής στους αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων στο Γιοχάνεσμπουργκ (καλοκαίρι του 1992 για δύο μήνες).
Για το πολύπλευρο ανθρωπιστικό του έργο τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το Δεκέμβριο του 2007.
Το 2010 αναγορεύτηκε από την Πρόεδρο των Special Olympics Hellas κα Γιάννα Δεσποτοπούλου «Κήρυκας του Εθελοντισμού» των Special Olympics στη Ελληνική Επικράτεια.
Το 2011 και το 2012 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο των Special Olympics Dr. Shriver-Kennedy για την κινητοποίηση των Ελλήνων πολιτών και το 2013 και 2014 από την Πρόεδρο των SO HELLAS Γιάννα Δεσποτοπούλου.
Τον Μάρτιο του 2014 τιμήθηκε από το Δήμαρχο Παγγαίου – Ελευθερούπολης κ. Β. Ξουλόγη και το Δήμαρχο Καβάλας κ. Κ.Σιμιτσή για το κοινωνικό, ανθρωπιστικό, επιστημονικό και συγγραφικό έργο του.
Υπήρξε:
α) Αν. Προεδρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας,
β) μέλος της επιτροπής σοφών του Υπουργείου Εργασίας για την μεταναστευτική
πολιτική,
γ) επί πολλά έτη μέλος επιτροπών Παιδείας της Νομαρχίας Καβάλας,
δ) πρόεδρος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ανατ. Μακ. Θράκης, Β. και Ν. Αιγαίου.
Είναι:
α) μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτκής IAC UNESCO,
β)του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ της Αλεξανδρούπολης,
γ) αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Εφετείου Θράκης,
δ) μέλος της επιτροπής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (I.S.G.E.S.I. – Ρώμη) και
ε) μέλος του Διοικητικού συμβοθλίου των SO Hellas.
Ως Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ δια της Διεύθυνσης ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας, ίδρυσε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, Ειδικά Νηπιαγωγεία και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Τον Ιούλιο του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε ειδική μνεία, ως την καλύτερη σε Παγκόσμιο επίπεδο, για την έρευνα για τον μητρικό θηλασμό του Δρ. Απόστολου Καβαλιώτη.
Στις 5 Νοεμβρίου 2014 ήταν μέσα στις 50 Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που δέχτηκε ο Πάπας στο Βατικανό και στις 8 Νοε. τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Scacca με έδρα το Βατικανό τον βράβευσαν με το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο Παιδαγωγικής Επιστήμης για τις έρευνές του για τον αυτισμό, το Σύνδρομο Down και τον μητρικό θηλασμό.
Στις 16/1/2015 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον παρασημοφόρησε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, που αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τον βράβευσε για το έργο του με τον τίτλο “Όπου υπάρχουν άνθρωποι”.
Τον Οκτώβριο του 2015 ο Δήμος Θάσου τον ανακήρυξε παμψηφεί επίτιμο δημότη Θάσου για το παγκόσμιο επιστημονικό,ερευνητικό,συγγραφικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο.
Έτυχε τεράστιας ευεργεσίας από τον πνευματικό του πατέρα, εφοπλιστή Φρίξο Βασ.Παπαχρηστίδη και το γιο του Βασίλη Φρ.Παπαχρηστίδη, οι οποίοι αποτελούν και την πνευματική του οικογένεια.
Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και διδάσκει εθελοντικά στο Επιστημονικό Επιμορφωτικό Της Πρόγραμμα και στο Επιστημονικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής ,Ξάνθης και Περιθεωρίου και στο Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»: Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Δυσλεξία και Bulling επιμορφώνοντας έως τον Μάιο του 2015, 5000 άτομα.
Τον Οκτώβριο του 2015 συμμετέχει και ηγείται εκστρατείας ενημέρωσης των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση , την παιδοφιλία και την παιδεραστία.
Έργα του:
• «Φρίξος Βας. Παπαχρηστίδης, ένας Μεγάλος Έλληνας»(2007),
• «Στρατηγικές υποστήριξης και διδασκαλίας παιδιών σε φάσμα αυτισμού»,(2009),
• «Το σύνδρομο DOWN στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, ανιχνεύσεις και μέθοδοι διαχείρισης»(2010),
• «Δυσλεξία και Εκπαίδευση : Προσεγγίσεις και τεχνικές αντιμετώπισης»(2010),
• «Η Γυναίκα Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»(2011), «Το γυναικείο φύλο και η επαγγελματική απασχόληση στις Μουσουλμανικές κοινωνίες του Νομού Ροδόπης »(2012),
• «Σύνδρομο Αsperger, ιστορία της έρευνας, συμπτωματολογία, προοπτικές υπέρβασης(2013),
• « Ο διμερής Οικουμενικός διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό την πραγματικότητα των δυσχερειών της Ουνίας και του Πρωτείου)»(2014).