Γκιούρας, Θανάσης

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έγινε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Γερμανία).
Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Φορολογία και πολιτική", Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000, το βιβλίο "Ελευθερία και Ιστορία" (ΚΨΜ, 2012) και το βιβλίο "Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή, Θεωρίες για την "κρίση του κράτους"κατά την μεσοπολεμική περίοδο" (ΚΨΜ, 2019)
Έχει συγγράψει πολλά άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει: "Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες", Κένταυρος, 1997, "Κοινωνιολογία της οικονομίας", Κένταυρος, 2000, "Οι τύποι της εξουσίας", Κένταυρος, 2001, "Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας", Σαββάλας 2002 και "Η πόλη", Κένταυρος, 2003, "Για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της αρχαιότητας-μια συλλογή", ΚΨΜ 2017.Μετέφρασε το έργο του Joahannes Agnoli "Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας" (ΚΨΜ, 2013) και το έργο του Ernst Bloch "Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια" (ΚΨΜ, 2015). Επίσης έχει μεταφράσει τα βασικά έργα του Ludwig Feuerbach "Η ουσία του Χριστιανισμού" και "Η ουσία της Θρησκείας" (ΚΨΜ, 2012).
Είναι ο μεταφραστής της νέας έκδοσης του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του K. Marx (ΚΨΜ, 2016) για την οποία συνεργάστηκε με τα MEGA (Marx-Engels Gesamtausgabe- Άπαντα Μαρξ-Ένγκελς). Επίσης, είναι ο βασικός μεταφραστής και επιστημονικός επιμελητής (μαζί με τον Θ. Νουτσόπουλο) της σειράς μαρξικών έργων "Κ. Μαρξ - Κείμενα από τη δεκαετία του 1840, μια ανθολογία" και των αντίστοιχων τόμων για την δεκαετία του 1850 (εκδ. ΚΨΜ 2013 και 2018)