Γιακουμακάτος, Αντρέας

Ο Αντρέας Γιακουμακάτος σπούδασε μουσική στην Κρατική Ακαδημία Luigi Cherubini της Φλωρεντίας, και αρχιτεκτονική στα Πανεπιστήμια Φλωρεντίας και Βενετίας. Δίδαξε ιστορία της αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας από το 1981 ώς το 2001, ενώ ίδρυσε στην ίδια πόλη τον εκδοτικό οίκο Aletheia τον οποίο διηύθυνε επί μία δεκαετία. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας, κριτικής ανάλυσης και θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καισυντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του ΑΠΘ. Διδάσκει επίσης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Υπήρξε ιδρυτής και συντονιστής της ελληνικής ομάδας του do.co.mo.mo. (1990), επίτροπος της Ελλάδας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Έχει οργανώσει πλήθος εκθέσεων αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τη μεγάλη έκθεση Δημήτρη Μητρόπουλου στο Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου (1993) και την έκθεση για την «Αρχιτεκτονική των δύο Γερμανιών, 1949-1989» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2006).

Από το 1982 είναι ειδικός συνεργάτης των επιθεωρήσεων Αρχιτεκτονικά Θέματα και Θέματα Χώρου + Τεχνών και από το 1987 συνεργάτης της εφημερίδαςΤο Βήμα. Βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και από τις εκδόσεις Modulo, Νεφέλη και Libro. Οι δημοσιεύσεις του (βιβλία, άρθρα και κατάλογοι εκθέσεων στα ελληνικά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες) υπερβαίνουν τις300. Η μετάφραση του βιβλίου του S. Settis Το μέλλον του κλασικού (Νεφέλη) απέσπασε το 2008 το βραβείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας.

Το 2006 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το 2007 ανέπτυξε ερευνητική δραστηριότητα στο Βερολίνο με υποτροφία του Γερμανικού Κράτους. Το 2008 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο διδακτορικό πρόγραμμα αρχιτεκτονικών συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων της Βαρκελώνης (ETSAB), ενώ το 2010 έχειπροσκληθεί ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο.