Feynman, Richard

Ο Richard P. Feynman γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1918 και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1942. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Πρόγραμμα Manhattan, που οργανώθηκε στο Λος Αλαμος κατάτη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Cornell καθώς και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής —από κοινού με τους Sinitiro Tomοnaga και Julian Schwinger— για τούσε το φαινόμενο της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου. Στη συνέχεια, μαζί με τον Murray Gell-Mann, επιτέλεσε θεμελιώδες ερευνητικό έργο στον τομέα των ασθενών αλληλεπιδράσεων, όπως η διάσπαση β. Στα επόμενα χρόνια, ο Feynman έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των κουάρκ, εισάγοντας το μοντέλο των παρτονίων για τις διαδικασίες σκέδασης ανάμεσα σε πρωτόνια υψηλής ενέργειας. Εκτός από τα παραπάνω επιτεύγματα, ο δρ Feynman εισήγαγε εντελώς νέες υπολογιστικές τεχνικές και νέο συμβολισμό στηφυσική, με σημαντικότερες τα πασίγνωστα πλέον διαγράμματα Feynman, τα οποία —ίσως περισσότερο από κάθε άλλο φορμαλισμό στη νεότερη επιστημονική ιστορία— άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις θεμελιώδεις φυσικές διαδικασίες και υπολογίζουμε τα φυσικά μεγέθη που τις χαρακτηρίζουν.

Ο Feynman υπήρξε ένας εξαιρετικά ικανός δάσκαλος. Από όλες τις πολυάριθμες βραβεύσεις του, ήταν ιδιαίτερα περήφανος για το Μετάλλιο Διδασκαλίας Oersted, το οποίο κέρδισε το 1972. Το βιβλίο του Διαλέξεις φυσικής, που πρωτοεκδόθηκε το 1963, χαρακτηρίστηκε από το Scientific American ως «βιβλίο δύσκολο, αλλά γονιμοποιό και σαγηνευτικό. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ο ιδανικότερος οδηγός για τους δασκάλους και για τους καλύτερους από εκείνους τους φοιτητές που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο πεδίο της επιστήμης». Εκτός από τη φυσική, κατά καιρούς ασχολήθηκε και με την επιδιόρθωση ραδιοφώνων, την παραβίαση κλειδαριών, τη ζωγραφική, το χορό, το παίξιμο κρουστών, ακόμη και με την αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής των Μάγια. Διαρκώς περίεργος για τον κόσμο που τον περιέβαλλε, υπήρξε ένας υποδειγματικός εμπειριστής.

Ο Richard Feynman πέθανε στο Λος Αντζελες στις 15 Φεβρουαρίου 1988. Το περιοδικό Time τον χαρακτήρισε «ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα».

56.70 70.78 Κερδίζετε: €14.08
16.30 21.73 Κερδίζετε: €5.43
20.67 27.56 Κερδίζετε: €6.89
20.23 26.97 Κερδίζετε: €6.74
20.23 26.97 Κερδίζετε: €6.74
18.29 24.38 Κερδίζετε: €6.09