Ανδρίκος, Νίκος

Ο Νίκος Ανδρίκος γεννήθηκε στην Μυτιλήνη, όπου στην ηλικία των 7 ετών άρχισε να διδάσκεται εκκλησιαστική μουσική από τον αείμνηστο Πρωτ. Θεόδωρο Μανιάτη. Την περίοδο 2000-2004 συμμετείχε στο επιστημονικό πρόγραμμα του Μανόλη Χατζηγιακουμή "Μνημεία Εκκηλησιαστικής Μουσικής", ενώ κατά την περίοδο 2004-2007 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ψάλλοντας στον α΄ Πατριαρχικό χορό διπλά στον Άρχοντα Πρωτ/τη της Μ. Χ. Ε. κ. Λεωνίδα Αστέρη.
Από το 2002 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τουρκική δημοτική μουσική, μελετώντας σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κων/λη, μαθήτευσε σάζι, μεθόδους καταγραφής και φωνητικό ρεπερτόριο, δίπλα στους δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας, Mehmet Erenler, Yucel Pasmakcι και Sahin Gultekin. Παράλληλα, παρακολούθησε ως εξωτερικός ερευνητής μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κερατίου (Halic Universitesi), με γνωστικό αντικείμενο την μελέτη των λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της Τουρκικής επικράτειας.
Έχει εκπονήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα την εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον 19ο αιώνα, πραγματοποιώντας συγχρόνως ανθρωπολογική έρευνα, ειδικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, μέσω της καταγραφής Μικρασιατών προσφύγων μουσικών. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 βρίσκεται στην Άρτα, διδάσκοντας ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.
Δημοσιεύσεις-επιστημονικές ανακοινώσεις: "Το υβριδικό σύστημα των λαϊκών δρόμων και η ανάγκη εναλλακτικής επαναδιαχείρισής του", "Η εκκλησιαστική μουσική παραγωγή στη Λέσβο του 20ου αιώνα -Ιστορική-υφολογική προσέγγιση-", "Τουρκόφωνοι Πολυχρονισμοί και Άσματα Εγκωμιαστικά στον Σουλτάνο Abdulhamit τον Β΄, μελοποιημένα από εκκλησιαστικούς συνθέτες".