Πρωτοπορία - Βιβλία , περιοδικά , κόμικς
  Ο λογαριασμός μου |  Η Βιβλιοθήκη μου  |   Το Καλάθι μου  |  Ολοκλήρωση αγοράς 
Σύνθετη αναζήτηση   Δημοφιλείς Αναζητήσεις
 
  ΑΡΧΗ  |  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  |  ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  |  ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ  |  ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ (pdf)  |  ΝΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ  |  NEWSLETTER  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20FreeDelivery20171022
 
Safe Redirect to Eurobank
 
Κατάλογος
 
 
Νέες Εκδόσεις Περισσότερα
 
Ο τελευταίος πανεπιστήμονας
Ο τελευταίος πανεπιστήμονας
18,00€
 
Ασφάλεια
 


Safe redirect to Eurobank
 
Αρχή » Θέματα » Γεωγραφία- Ιστορία » Γεωγραφία- Ιστορία (γενικά) » Στη σκιά του...
 
Στη σκιά του Βουλγαρισμού
Στη σκιά του Βουλγαρισμού
Αποτυπώσεις «πολιτικών και εθνικών φρονημάτων» των πολιτών της περιφέρειας Φλώρινας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου
Συγγραφείς:   Ανδρέας Απ. Αθανασιάδης
 
Θέμα:  Γεωγραφία- Ιστορία (γενικά)
Εκδότης: Επίκεντρο
Επιμέλεια:  Ελένη Κοτσυφού
Σελίδες:  424
Ημ. Έκδοσης: 03/10/2017
12,60€
Τιμή Πρωτοπορίας
Τιμή Εκδότη: 18,00€
Έκπτωση: 30%
 
Κριτικές
Γράψτε μια νέα κριτική
Διαθεσιμότητα στα
βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα: Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες
Θεσσαλονίκη: Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες
Πάτρα: Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες
Περιγραφή:
[…] από την εποχή της ενσωμάτωσης μέρους της γεωγραφικής Μακεδονίας στον ελληνικό κορμό, ορίστηκε ως πρόβλημα «εθνικής ασφαλείας» ο «βουλγαρισμός», δηλαδή η πραγματική ή ενδεχόμενη υιοθέτηση εκ μέρους ενός τμήματος των σλαβοφώνων της ελληνικής επικράτειας της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας. Ιδιαίτερα προβληματικές θεωρήθηκαν οι περιοχές εκείνες όπου, παρά την πύκνωσή τους με ελληνικούς προσφυγικούς πληθυσμούς, ο σλαβόφωνος πληθυσμός διατηρούσε την αριθμητική του υπεροχή.

Ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούσαν φοβικό σύνδρομο στην ελληνική εθνική πολιτική, πρώτη θέση κατείχε η περιφέρεια της Φλώρινας. Το φοβικό σύνδρομο κυριάρχησε στις πολιτικές που επιλέχθηκαν για την περιοχή και χαρακτήρισε όλη την προσπάθεια ενσωμάτωσης του σλαβόφωνου πληθυσμού της στον εθνικό κορμό.

Πολύ σύντομα, και εμφανώς από τις εκλογές του 1926, η Φλώρινα ακολούθησε τις πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις και συγκρούσεις που παρουσιάστηκαν στην επικράτεια καθ’ όλη την κοινοβουλευτική περίοδο του Μεσοπολέμου. Παράλληλα όμως με τις διαιρέσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων, βενιζελικών και αντιβενιζελικών, δημοκρατικών και βασιλικών, στη Φλώρινα υπήρξε και ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και «Βουλγάρων». Ενώ όμως ήταν εύκολο να οριστούν ως Έλληνες ή «ελληνόφρονες» οι Μοναστηριώτες πρόσφυγες από τη Σερβία, οι πρόσφυγες από την Ανατολή και οι βλαχόφωνοι ή αλβανόφωνοι κάτοικοι κάποιων κοινοτήτων της περιφέρειας, δυσκολία αποτελούσε στο να διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι ακραιφνείς Έλληνες ανάμεσα στους σλαβόφωνους. Έτσι (παρα)δόθηκε η δυνατότητα σε θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα της περιοχής ή του κέντρου να προσδιορίζουν την ποιότητα της ελληνικότητας του γηγενούς αυτού πληθυσμού, ενώ δεν υπήρξε αμφισβήτηση –μόνο– για εκείνους που κατά την ενσωμάτωση έφεραν –αυτοί ή μέλη των οικογενειών τους– τίτλους συμμετοχής τους στη «Μακεδονική Διαμάχη» με την ελληνική –σαφώς– πλευρά.

Ο φόβος της κατηγορίας του «βουλγαρισμού» εξελίχθηκε σε κυρίαρχο εργαλείο επιβολής στα χέρια των τοπικών αστυνομικών αρχών και της διορισμένης διοικητικής γραφειοκρατίας, αλλά και πεδίο πολιτικής και κοινωνικής εκμετάλλευσης του πληθυσμού της περιοχής κυρίως εκ μέρους παραγόντων της πολιτικής του ελίτ, που είχαν επιπρόσθετα αναλάβει τον ρόλο της διαμεσολάβησης και κατοχύρωσης μιας αναμφισβήτητης ελληνικότητας για τον πληθυσμό αυτό.

Το παρόν κείμενο αναζητεί τον «βουλγαρισμό» μέσα στις αποτυπώσεις των «πολιτικών και εθνικών φρονημάτων» των πολιτών της περιφέρειας Φλώρινας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Προσπαθεί να προσεγγίσει τις επιλογές, αλλά και τις δυνατότητες επιλογών, των πολιτών της περιοχής Φλώρινας, ανασκαλεύει το παρελθόν και βλέπει τις πολιτικές που χαράχτηκαν, επιλέχθηκαν ή επιβλήθηκαν έναντι αυτών στην περιοχή. […]

(Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Οι πελάτες που αγόρασαν αυτό το βιβλίο αγόρασαν επίσης
Οτέλ Κονσταντίνιγε ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ
Οτέλ Κονσταντίνιγε ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ
Ιστορία της Σερβίας 1800-1918
Ιστορία της Σερβίας 1800-1918
Έλλη Λαμπέτη Η τελευταία παράσταση
Έλλη Λαμπέτη Η τελευταία παράσταση
Η δημοσιά
Η δημοσιά
Βιβλία που είδατε
 

 
 
Σοπενάουερ
 
Bestsellers
 
Ζωή μετά Χαμηλών Πτήσεων
Κερασμένο!
Η ιστορία της χαμένης κόρης (Η τετραλογία της Νάπολης- Βιβλίο τέταρτο)
Ανίκητοι ηττημένοι
Λίγες και μία νύχτες
Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης
Σκάκι και φαντασία
Από τον Δία στον Χριστό
Κρίση και ακρισία
Τα απομεινάρια μιας μέρας
Τα 20 πρώτα (15ημέρου)
Τα πρώτα των 12 μηνών
Τα πρώτα των 36 μηνών
Παιδικά ευπώλητα βιβλία
 
 
1. Εκδόσεις αποκλειστικά!
 
Αποστολή σε φίλο
 
 
Αποστολή στοιχείων βιβλίου σε φίλο σας