Οι Τέσσερις καβαλάρηδες

Καλπάζοντας προς την ελευθερία στη μεταναπολεόντεια Ευρώπη
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 36.99
33.29
Τιμή Πρωτοπορίας
+
9786182230930
Συγγραφέας: Στάιτς, Ρίτσαρντ
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Σελίδες:592
Επιμελητής:ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΜΠΛΕΤΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
Μεταφραστής:ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:27/06/2025
ISBN:9786182230930
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Σε μια σειρά εξεγέρσεων με αφετηρία το 1820, τέσσερις αξιωματικοί του στρατού ξεκίνησαν έφιπποι από άσημες ευρωπαϊκές πόλεις για να φέρουν πολιτική ελευθερία και συντάγματα στην Ισπανία, τη Νάπολη και τη Ρωσία, και εθνική ανεξαρτησία στους Έλληνες. Οι άνθρωποι που πυροδότησαν αυτούς τους αγώνες από την Ανδαλουσία μέχρι τις χιονισμένες πεδιάδες της Ουκρανίας –ο συνταγματάρχης Ραφαέλ ντελ Ριέγο, ο στρατηγός Γκουλιέλμο Πέπε, ο στρατηγός Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο συνταγματάρχης Σεργκέι Μουράβιοφ-Αποστόλ– έλπιζαν να ανατρέψουν την παλαιά τάξη πραγμάτων. Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια οι επαναστάσεις τους κατέληξαν σε αποτυχία και οι ίδιοι έγιναν οι τραγικοί τους μάρτυρες.

Στο κύκνειο άσμα του, ο επιφανής ιστορικός Ρίτσαρντ Στάιτς θέτει δίπλα-δίπλα αυτές τις ιστορίες, συγκρίνοντας γεγονότα και κινήματα και φωτίζοντας θέματα όπως ο πόλεμος, οι μυστικές εταιρείες, η μετακίνηση ιδεών και ανθρώπων πέρα από σύνορα, ο σχηματισμός μιας διεθνούς κοινότητας επαναστατών και η οικειοποίηση χριστιανικών συμβόλων και λεξιλογίων για εγκόσμιους σκοπούς. Δείχνει πώς κάθε είδους λαϊκές μορφές έκφρασης, τέχνης, γιορτής, προπαγάνδας και θρησκείας συνέβαλαν σε αυτά τα επαναστατικά κινήματα και καθεστώτα. Και τεκμηριώνει την εγκατάλειψη των φιλελεύθερων αξιών, τη διαφθορά και την προδοσία όπως εκδηλώθηκαν στην Ισπανία και τη Νάπολη? τη σύγκρουση φιλοδοξιών και ιδεών που διέλυσε την αγωνιστική ενότητα των Δεκεμβριστών· και τον εμφύλιο πόλεμο που, μετά τη δραματική απόπειρα του Υψηλάντη στη Μολδαβία και το νέο ξεκίνημα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ξέσπασε στην καρδιά του ελληνικού Αγώνα.

Κριτικές

«Υπέροχα γραμμένο, συνταρακτικό και γεμάτο ζωή, το βιβλίο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους λαούς και τις ιδέες που αναδεικνύει … Μια πρωτότυπη αφήγηση τεσσάρων συγκεκριμένων εξεγέρσεων που προοιωνίστηκαν τη μετάβαση από τις μοναρχίες σε συνταγματικά καθεστώτα και έθνη-κράτη … Οι τέσσερις καβαλάρηδες είναι διεθνική ιστορία στις καλύτερες στιγμές της.

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και σημαντική μελέτη των επαναστατικών κινημάτων στην Ευρώπη του πρώιμου 19ου αιώνα. Χάρη σ’ έναν δυνατό θίασο εξαιρετικών χαρακτήρων, συνιστά επίσης ένα τρομερό ανάγνωσμα.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!