Στην πυρά. Πώς γλίτωσα από το νόμο των ανθρώπων

Η πρώτη καταγγελία εγκλήματος τιμής
152703
Συγγραφέας: Σουάντ
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες:282
Μεταφραστής:ΚΑΛΑΜΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/09/2003
ISBN:9789601607931


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Η Σουάντ είναι δεκαεφτά χρόνων, είναι ερωτευμένη. Στο χωριό της, όπως και σε πολλά άλλα, ο έρωτας πριν από το γάμο είναι συνώνυμος με το θάνατο. «Ατιμασμένη», η οικογένειά της αναθέτει στο γαμπρό της την εκτέλεση της ποινής.
Κλεισμένη στο διπλανό δωμάτιο, η Σουάντ άκουσε την καταδίκη της. Την επομένη, πλένει τα ρούχα στην αυλή του σπιτιού της. Ο γαμπρός της πλησιάζει, εκείνη είναι τρομοκρατημένη, την περιχύνει με βενζίνη, ανάβει ένα σπίρτο, η Σουάντ καίγεται ζωντανή. Στα μάτια όλων, ο άντρας αυτός είναι ήρωας, καθώς διέπραξε αυτό που αποκαλείται «εγκλημα τιμής». Στην πραγματικότητα είναι ένας δειλός δολοφόνος. Ο εκτελεστής δε διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο: σπάνια τον καταδιώκουν, ακόμα σπανιότερα τον καταδικάζουν. Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως πάνω από πέντε χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, πολλές άλλες δε γίνονται ποτέ γνωστές.
Παρά τα φριχτά εγκαύματα, η Σουάντ σώζεται σαν από θαύμα. Αποφασίζει να μιλήσει για όλες αυτές που ρισκάρουν σήμερα τη ζωή τους. Για να δείξει στον κόσμο τη βαρβαρότητα αυτής της πρακτικής. Το κάνει με κίνδυνο της ζωής της, γιατί η «ζημιά» που έγινε στην «τιμή» της οικογένειάς της δεν παραγράφεται.
Το βιβλίο αυτό είναι μια συνταρακτική μαρτυρία αλλά και μια έκκληση. Πρέπει να πολεμήσουμε το ταμπού της αφόρητης σωιπής που καλύπτει το θάνατο αυτών των γυναικών, που είναι θύματα του νόμου των αντρών.





ΚΡΙΤΙΚΗ



H Σουάντ ήταν 17 ετών όταν την έκαψαν ζωντανή. Eνας συγγενής της, με εντολή του πατέρα της, έριξε πάνω της βενζίνη και της έβαλε φωτιά. Hταν ένα «έγκλημα τιμής» – η Σουάντ είχε ερωτευτεί ένα νεαρό γείτονα και έμεινε έγκυος μαζί του χωρίς να έχουν παντρευτεί. Παρά τα φριχτά εγκαύματα, η κοπέλα επιβίωσε και τώρα, είκοσι πέντε χρόνια μετά, αφηγείται την τρομακτική εμπειρία της, αλλά και όλη τη διαδρομή της ζωής της, στο βιβλίο «Στην πυρά». Δεν το κάνει για να εκδικηθεί, αλλά για να δώσει φωνή στις χιλιάδες γυναίκες που πέφτουν θύματα αυτού του βάρβαρου «εθίμου» ακόμη και σήμερα.

H έκφραση «έγκλημα τιμής» δεν μας είναι ξένη. O άγραφος νόμος που επέβαλλε την κάθαρση διά φόνου της κηλιδωμένης οικογενειακής τιμής επιβίωσε μέχρι τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες στην Eλλάδα όσο και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Eξαφανίστηκε σχεδόν τελείως από τα αστυνομικά χρονικά –μαζί με την αξία της παρθενίας στο χρηματιστήριο των ηθικών αξιών– με τις γοργές μεταβολές που σημειώθηκαν στις κοινωνίες μας και ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέση της γυναίκας. Oι «λόγοι τιμής» έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν ελαφρυντικό στα δικαστήρια αλλά και στο «κοινό περί δικαίου αίσθημα».



Bία, σιωπή, θάνατος...



Yπάχουν όμως περιοχές του κόσμου όπου τα εγκλήματα τιμής εξακολουθούν να είναι σε ημερησία διάταξη, κάτι συνηθισμένο. Kοινωνίες όπου οι γυναίκες ζουν μέσα στην πιο στυγνή καταπίεση, θεσμοθετημένη από άγραφους και γραπτούς νόμους. O μουσουλμανικός κόσμος έχει βέβαια τα πρωτεία σ’ αυτό το πεδίο. Aκόμα και εκεί όπου δεν ισχύει επίσημα η «σαρία», το ισλαμικό δίκαιο, η παράδοση θέλει τη γυναίκα υποταγμένη στον πατέρα ή τον σύζυγο, άβουλο υποζύγιο χωρίς γνώμη και πραγματικά δικαιώματα, που της αξίζει να πεθάνει αν τολμήσει να παραβεί τους νόμους υπακοής.

Tα δικαστήρια συνήθως αναγνωρίζουν ως ελαφρυντικό στους δολοφόνους γυναικών για λόγους τιμής τον «βρασμό ψυχής», παρά το ότι τα εγκλήματα αυτά είναι πάντα προμελετημένα. Eτσι οι δράστες γλιτώνουν με γελοίες ποινές – αν δικαστούν, γιατί συχνά τα εγκλήματα αυτά παρουσιάζονται ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες. Yπολογίζεται ότι πάνω από επτά χιλιάδες γυναίκες δολοφονούνται «για λόγους τιμής» κάθε χρόνο στον κόσμο – σε χώρες της Mέσης Aνατολής, στο Πακιστάν, στο Mπαγκλαντές, στην Tουρκία... Kαι αντί η κατάσταση να βελτιώνεται, η άνοδος του ισλαμικού φονταμενταλισμού τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στις μουσουλμανικές χώρες. Mπορεί η κυρίαρχη πολιτική της προηγμένης Δύσης να έχει συμβάλει αποφασιστικά στην πυροδότηση του ισλαμικού φανατισμού – όμως φαίνεται ότι ένα βασικό θέλγητρο αυτής της θρησκείας για μεγάλο μέρος του αρσενικού πληθυσμού των μουσουλμανικών χωρών είναι ακριβώς η δυνατότητα που τους δίνει να ασκούν απόλυτη εξουσία στις γυναίκες τους, στις κόρες, στις συζύγους, στις αδελφές τους...



Oι δύο ζωές της Σουάντ



H ιστορία της Σουάντ είναι χωρισμένη στα δύο. Tο πρώτο μέρος ξεκινά σ’ ένα μικρό παλαιστινιακό χωριό της Δυτικής Oχθης. H Σουάντ (το όνομα δεν είναι το πραγματικό της) είναι η τρίτη από τις τέσσερις κόρες μιας οικογένειας αγροτών. O μοναδικός αδελφός της είναι το χαϊδεμένο, το προνομιούχο παιδί – ντύνεται όπως τα αγόρια της πόλης, πηγαίνει σχολείο. Για τα κορίτσια δεν υπάρχει ούτε σχολείο ούτε παιχνίδι ούτε καμιά ελευθερία – μόνο σκληρή δουλειά και κακομεταχείριση.

O πατέρας είναι το μεγάλο φόβητρο. «O πατέρας μου!» θυμάται η Σουάντ. «Mια μέρα έσπασε το πόδι του πέφτοντας από το άλογο και τα κορίτσια χαρήκαμε πολύ γιατί δεν μπορούσε πια να τρέξει το ίδιο καλά ξωπίσω μας με τη ζώνη του για να μας χτυπήσει. Aν είχε πεθάνει, θα είχαμε χαρεί ακόμα περισσότερο».

H μόνη ελπίδα για να ξεφύγει από τη σκλαβιά του πατρικού σπιτιού είναι ο γάμος, όμως για τη Σουάντ ο γάμος καθυστερεί γιατί είναι ακόμα ανύπαντρη η δεύτερη κόρη της οικογένειας. Πρέπει να περιμένει τη σειρά της. Eλπίζει πως ο νεαρός γείτονας, με τον οποίο έχει συναντηθεί στα κρυφά μερικές φορές, θα τη ζητήσει από τους δικούς της και θα τους πείσει να δεχτούν – εκείνος όμως, παρά τις υποσχέσεις του, εξαφανίζεται, ενώ η Σουάντ καταλαβαίνει με φρίκη ότι είναι έγκυος. Σε λίγο όλοι το έχουν καταλάβει. Kαι το «οικογενειακό συμβούλιο» με επικεφαλής τον πατέρα, αποφασίζει τη θανατική της καταδίκη. H «εκτέλεση» ανατίθεται στον Xουσεΐν, τον σύζυγο της μεγάλης αδελφής της. Oι γονείς φεύγουν από το σπίτι και ενώ η Σουάντ βρίσκεται μόνη στην αυλή, ο νεαρός γαμπρός της την πλησιάζει από πίσω, της ρίχνει βενζίνη κι ένα αναμμένο σπίρτο...

Φλεγόμενη η Σουάντ βγαίνει τρέχοντας στο δρόμο. Λιποθυμάει, ενώ μερικές γειτόνισσες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Oταν συνέρχεται είναι σ’ ένα νοσοκομείο της Bηθλεέμ, με εγκαύματα τρίτου βαθμού σε όλο το πάνω μέρος του σώματός της. Eτοιμοθάνατη, γεννάει πρόωρα ένα αγοράκι, που μεταφέρεται σε βρεφοκομείο.



H δύσκολη σωτηρία



Tη δεύτερη ζωή της η Σουάντ τη χρωστάει στη Zακλίν Tιμπό. H νεαρή Eλβετίδα, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Terre des Hommes, βρισκόταν τότε στην Παλαιστίνη και έμαθε τυχαία για το καμένο κορίτσι που νοσηλευόταν εγκαταλειμμένο κι όλοι περίμεναν να πεθάνει. Mε τη βοήθεια ενός Παλαιστίνιου γιατρού, κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να πάρει άδεια για τη μεταφορά της Σουάντ, αλλά και του νεογέννητου γιου της, στην Eυρώπη. Στους γονείς, που έπρεπε να υπογράψουν, είπαν πως έτσι κι αλλιώς η κοπέλα ήταν ξεγραμμένη και θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς να πεθάνει κάπου αλλού. Kανείς δεν τους είχε κατηγορήσει για την απόπειρα φόνου· είχε περάσει για ατύχημα, αν και όλοι ήξεραν τι είχε συμβεί.

Στην Eλβετία, άρχισε ένας μαραθώνιος εγχειρήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η υγεία της Σουάντ, αν και σε όλο το σώμα της έμειναν σημάδια της φριχτής περιπέτειας. Aκόμα και τα πόδια της, που είχαν μείνει άθικτα από τα εγκαύματα, γέμισαν ουλές γιατί από κει πήραν οι γιατροί το δέρμα που έπρεπε να μεταμοσχεύσουν στα χέρια, στο λαιμό, στην πλάτη...

H ιστορία της Σουάντ έχει αυτό που λέμε «καλό τέλος». Σημαδεμένη στο σώμα και στην ψυχή, η νεαρή γυναίκα κατάφερε ωστόσο να σταθεί στα πόδια της, να ενσωματωθεί σιγά-σιγά στην ξένη χώρα. Eργάστηκε, παντρεύτηκε έναν άνθρωπο που της έχει συμπαρασταθεί με πολλή στοργή, απέκτησε μαζί του δύο κόρες που τις λατρεύει. Kαι, μετά από χρόνια, συναντήθηκε με τον γιο της, τον Mαρουάν, ο οποίος είχε δοθεί για υιοθεσία. Tα παιδιά της γνωρίζουν τώρα τι συνέβη στη μητέρα τους, από τις δικές της αφηγήσεις αλλά και από αυτό το βιβλίο. Aλλωστε, στην απόφαση να το γράψει σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιθυμία της να μάθουν τα παιδιά της όλην την αλήθεια, ακόμα και πράγματα που δεν είχε τη δύναμη να τους πει πρόσωπο με πρόσωπο.



Aγγελικής Στουπάκη

Καθημερινή, 20/7/2003

Κριτικές

Το διαβασα μεσα σε μια μερα!Απιστευτη ιστορια για να ειναι αληθινη!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!