0
Your Καλαθι
Μαραθιά: ψάρια και ωρίμανση
Εγχειρίδιο ορθής ωρίμανσης και χειρισμού ψαριών
Έκπτωση
10%
10%

Περιγραφή
Αντί προλόγου
Δάσκαλος για μένα στα πρώτα βήματα της πορείας της Μαραθιάς υπήρξε ένας ψαράς, άνθρωπος εξαιρετικός, αυθεντικός και αληθινός, ένας μάγκας της πιάτσας, απ’ αυτούς που
μόνο να κερδίσεις έχεις όταν τους κάνεις παρέα.
Στα πρώτα μου βήματα ως ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας, ο Παύλος Κελαδίτης ή «Μπόρας» (παρατσούκλι εμπνευσμένο από το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του) διέκρινε τη θέλησή
μου για μάθηση και με δίδαξε τις αρχές του παστώματος, του λιασίματος, του καπνίσματος, της άλμης και όλες τις παλιές τεχνικές συντήρησης και διατήρησης των ψαριών, οι οποίες
έμελλε να γίνουν οι βάσεις για τη μέχρι τώρα εξελικτική πορεία της Μαραθιάς.
Σ’ αυτή την πορεία συναντηθήκαμε με αρκετούς ανθρώπους, ψαράδες, επαγγελματίες και μη, από τους οποίους αποκομίσαμε όλη αυτή τη γνώση που είμαστε σε θέση να κατέχουμε σήμερα.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να περηφανευόμαστε για το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εργάτες της θάλασσας που δουλεύουν στο Αιγαίο γνωρίζουν τη Μαραθιά – ο Λίλης, ο Παριανός, ο Χαλκιδαίος, ο Σαρούκος, ο Σκεύος, ο Χατζηδάκης, ο Κουκουβάς, ο Μυτιληνιός, ο Φλιτζάνης, ο Κοτσίδας, ο Άγγελος, ο Αντώνης, ο Βάγος, ο Γαλανάκης, ο Χρόνης, ο Γιανέντας, ο Βαρυπάτης, ο Φαρούπος, ο Σιάκος, ο Αντρέας, ο Αλβανός, ο Ζούμπερης, ο Σκλιας, ο Σπύρος, ο Παππάς, ο Κουβάς, ο Νιόνιος, ο Μπιλ, ο Μικρός, ο Τόνης, ο Αιγύπτιος, ο Σκαλκώτος και τόσοι άλλοι που ίσως ξεχνάω… Αν με ρωτάτε, έχω στ’ αλήθεια ξεχάσει αν όλα τα παραπάνω είναι ονόματα ή παρατσούκλια.
Δάσκαλος για μένα στα πρώτα βήματα της πορείας της Μαραθιάς υπήρξε ένας ψαράς, άνθρωπος εξαιρετικός, αυθεντικός και αληθινός, ένας μάγκας της πιάτσας, απ’ αυτούς που
μόνο να κερδίσεις έχεις όταν τους κάνεις παρέα.
Στα πρώτα μου βήματα ως ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας, ο Παύλος Κελαδίτης ή «Μπόρας» (παρατσούκλι εμπνευσμένο από το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του) διέκρινε τη θέλησή
μου για μάθηση και με δίδαξε τις αρχές του παστώματος, του λιασίματος, του καπνίσματος, της άλμης και όλες τις παλιές τεχνικές συντήρησης και διατήρησης των ψαριών, οι οποίες
έμελλε να γίνουν οι βάσεις για τη μέχρι τώρα εξελικτική πορεία της Μαραθιάς.
Σ’ αυτή την πορεία συναντηθήκαμε με αρκετούς ανθρώπους, ψαράδες, επαγγελματίες και μη, από τους οποίους αποκομίσαμε όλη αυτή τη γνώση που είμαστε σε θέση να κατέχουμε σήμερα.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να περηφανευόμαστε για το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εργάτες της θάλασσας που δουλεύουν στο Αιγαίο γνωρίζουν τη Μαραθιά – ο Λίλης, ο Παριανός, ο Χαλκιδαίος, ο Σαρούκος, ο Σκεύος, ο Χατζηδάκης, ο Κουκουβάς, ο Μυτιληνιός, ο Φλιτζάνης, ο Κοτσίδας, ο Άγγελος, ο Αντώνης, ο Βάγος, ο Γαλανάκης, ο Χρόνης, ο Γιανέντας, ο Βαρυπάτης, ο Φαρούπος, ο Σιάκος, ο Αντρέας, ο Αλβανός, ο Ζούμπερης, ο Σκλιας, ο Σπύρος, ο Παππάς, ο Κουβάς, ο Νιόνιος, ο Μπιλ, ο Μικρός, ο Τόνης, ο Αιγύπτιος, ο Σκαλκώτος και τόσοι άλλοι που ίσως ξεχνάω… Αν με ρωτάτε, έχω στ’ αλήθεια ξεχάσει αν όλα τα παραπάνω είναι ονόματα ή παρατσούκλια.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις