Σιωπή

303122
Συγγραφέας: Endo, Shusaku
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελίδες:260
Μεταφραστής:ΚΙΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2008
ISBN:9789600346794


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Ένας ιδεαλιστής Πορτογάλος ιεραπόστολος, ο ιησουίτης Σεμπαστιάου Ροντρίγκες, φτάνει στην Ιαπωνία του 1640 για να συμπαρασταθεί στους φρικτά καταπιεζόμενους χριστιανούς Ιάπωνες,
αλλά και να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την αποστασία του προκατόχου του, του έμπειρου ιεραπόστολου Φερέιρα ο οποίος δεν άντεξε το μαρτύριο «του λάκκου» στο Ναγκασάκι. Ο Ροντρίγκες θα βρεθεί κι αυτός πολύ γρήγορα μπροστά σε τρομερά ηθικά διλήμματα. Θα βρεθεί, όμως, κυρίως μπροστά στη σιωπή, στη σιωπή του Θεού, που μοιάζει να αποδέχεται τα φρικτά εγκλήματα και τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι πιστοί Του.

Από τα αριστουργήματα της ιαπωνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, αυτή η "Σιωπή" έκανε πασίγνωστο τον δημιουργό της στη Δύση, ο οποίος, και λόγω της καθολικής του διαπαιδαγώγησης,
αποκλήθηκε «ο Ιάπωνας Γκράχαμ Γκριν». Τη νέα αυτή έκδοση της "Σιωπής", προλογίζει ο Μάρτιν Σκορσέζε ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Έντο.

Κριτικές

Εξαιρετικό βιβλίο από όλες τις απόψεις!Ιδανικό για θρησκόληπτους και μη!

...όταν Χριστιανοί ιεραπόστολοι - κυρίως Ιησουίτες μοναχοί- έφτασαν στην Ιαπωνία τον δέκατο έκτο αιώνα να κηρύξουν τον Χριστό, οι Ιάπωνες έμειναν κατάπληκτοι που ο Θεός των Χριστιανών δεν ήταν κανένας μεγαλοπρεπής και δυνατός Θεός αλλά ένας αδύναμος κακομοίρης που δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει καμμιά εξουσία ή κάποιο κοσμικό κύρος.
Ήταν μάλιστα τόσο πολύ κακομοίρης που κακοποιήθηκε πολύ και τελικά σκοτώθηκε, για τις ιδέες του και γιά τους ανθρώπους, χωρίς να προσπαθήσει καθόλου να προστατέψει τον εαυτό του.
Αυτό, από μόνο του, ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο: Θεός καταδιωγμένος, συκοφαντημένος, αδικημένος και εξευτελισμένος , δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Και μάλιστα ο θρίαμβός του ήταν μετά από όλα αυτά τα μαρτύρια και καψόνια που έπαθε και μετά τον θάνατο του:
Αναστήθηκε.
Έκαμε το μεγαλύτερο κατόρθωμα απ´ όλα...αυτός ο ταλαίπωρος.
... κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε κανείς: νίκησε στον θάνατο.
... μέσα στην εκούσια βάσανο και την ανιδιοτελή αγάπη του.
Ένας πολεμικός λαός, όπως ήταν οι Γιαπωνέζοι, έμειναν άναυδοι από την ιστορία αυτή.
Οι άρχοντες θορυβήθηκαν απο την επιρροή της ξενόφερτης παλαβής θρησκείας που έλεγε ότι όλοι είναι ίσοι και πως οι αδύναμοι είναι πιό αγαπητοί στον Θεό από τους δυνατούς.
Ξέσπασε διωγμός των Χριστιανών ιεραποστόλων και των πιστών χριστιανών Γιαπωνέζων που δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τον Διοκλητιανό και τα λοιπά Ρωμαικά τέρατα.
Συνιστώ τα βιβλία του Σουσάκου Έντο: χριστιανού Γιαπωνέζου συγγραφέα απο τους καλύτερους της χώρας του.
Ένας Γιαπωνέζος έγραψε τα καλύτερα χριστιανικά μυθιστορήματα-μαρτυρίες των τελευταίων αιώνων.
Εξηγεί γιατί αυτός ο κακομοιρο- Θεός είχε τόση πέραση στην Ιαπωνία , τότε.
Προφανώς γιατί μίλησε με ταπεινότητα και ανθρωπιά σε ένα από τους πιό καταπιεσμένους, εσωστρεφείς αλλά και πολιτισμένους λαούς της Γής.

Το αριστούργημα του μεγάλου ιάπωνα συγγραφέα! Εντυπωσιακό στη σύλληψη και αριστοτεχνικά δομημένο είναι ένα από τα πιο στοχαστικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα και για μένα προσωπικά το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο με θέμα τη θρησκευτική πίστη.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!