Διεθνής σύγκρουση και οικονομική σκέψη

Διεθνές εμπόριο και εθνικό συμφέρον 17ος-20ος αιώνας
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 14.27
9.98
Τιμή Πρωτοπορίας
+
148958
Σελίδες:256
ISBN:9789607800091
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι οικονομολόγοι του παρελθόντος προσέγγισαν το θέμα των διεθνών συγκρούσεων και του πολέμου και να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
Πώς αναλύθηκαν στο παρελθόν και στο διάβα του χρόνου θέματα όπως η εθνική άμυνα μιας χώρας, η θωράκισή της κατά ξένων επιβουλών, η προετοιμασία της για πόλεμο, η μετάβαση από τον πόλεμο σε κατάσταση ειρήνης;
Τι υποστηρίχθηκε για τη φύση του διεθνούς συστήματος, τη χρηματοδότηση του πολέμου, την επίδραση του τελευταίου στην κοινωνική ζωή και στην εξέλιξη της κοινωνίας;
Ποια είναι η φύση και οι επιδράσεις του διεθνούς εμπορίου στις σχέσεις μεταξύ εθνών;
Κατά πόσο είναι η ελευθερία του εμπορίου ωφέλιμη για τους συναλλασσόμενους και κατά πόσο μπορεί να γίνει αιτία διεθνών συγκρούσεων; [...]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου







ΚΡΙΤΙΚΗ



Συνήθως αποδίδουμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών, μορφή των οποίων είναι και ο πόλεμος, σε οικονομικούς λόγους. Mε άλλα λόγια, αποδίδουμε - και με κάποια δόση κυνισμού, είναι αλήθεια - τον πόλεμο σε απολύτως «ευτελή» αίτια, τα οποία έχουν να κάνουν με τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση σε έναν κόσμο όπου η ποσότητα των διαθέσιμων πόρων είναι πεπερασμένη και τα οποία παρασάγγες απέχουν από τα ευγενή ιδανικά περί φιλοπατρίας που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Kαι έτσι πιθανότατα είναι. Aκόμη και ο πρόσφατος πόλεμος που έλαβε χώρα στο Iράκ είχε ευκόλως εντοπίσιμα οικονομικά ελατήρια. Mε πολύ απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι ο πόλεμος και η οικονομία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες - στον ίδιο βαθμό άλλωστε που δύο αδέλφια σκοτώνονται μεταξύ τους για να μοιράσουν τα κτήματα που κληρονόμησαν, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν τους μέγιστους δυνατούς πόρους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ο Mιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος είναι καθηγητής της Οικονομικής Iστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προσπαθεί στο βιβλίο του όχι μόνο να συσχετίσει την οικονομία και τον πόλεμο, αλλά και να συνδέσει τις οικονομικές θεωρίες, όπως αυτές διαχρονικά εξελίχθηκαν, με την ιστορική σύγκρουση. Tο πνεύμα στο οποίο κινείται το βιβλίο του Ψαλιδόπουλου συμπυκνώνεται στην ανάλυση των ιστορικών δεδομένων, στην παρουσίαση των οικονομικών εξελίξεων και των οικονομικών θεωριών και ακολούθως στην απόπειρα να συνδεθούν όλα αυτά μεταξύ τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αντληθούν χρήσιμα ιστορικά συμπεράσματα.



Xρονίζουσες αντιθέσεις



Ο συγγραφέας στο πρώτο μέρος του βιβλίου παραθέτει τις οικονομικές εξελίξεις και τις διεθνείς συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον δυτικό κόσμο (ο οποίος εν πάση περιπτώσει ήταν και αυτός που διαμόρφωσε την Iστορία όπως σήμερα τη γνωρίζουμε) από τον 17ο αιώνα ως και το 1989. Ως το 1814 ο συγγραφέας αποφαίνεται ότι οι πόλεμοι είχαν σαφείς οικονομικούς λόγους. H διαφύλαξη των εμπορικών οδών και η διάνοιξη νέων έφερναν συχνά αντιμέτωπα τα διάφορα έθνη, όπως π.χ. τη Bρετανία με την Iσπανία ή την Ολλανδία, τη Pωσία με τη Σουηδία κ.ο.κ. Aπό το 1815 και ύστερα, όμως, και μετά τη Συνθήκη της Bιέννης, ο πόλεμος άρχισε να θεωρείται μια ανωμαλία, η οποία ωστόσο σε ποικίλες περιστάσεις θα μπορούσε να επιλύσει χρονίζουσες αντιθέσεις στο πλαίσιο του αέναου εξελικτικού ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του ο M. Ψαλιδόπουλος προβαίνει σε μια αναλυτική επισκόπηση των οικονομικών θεωριών (και των οικονομικών σχολών), οι οποίες κατά το διάστημα που μελετάται παρουσιάστηκαν και εξελίχθηκαν. Οι μερκαντιλιστές συγγραφείς υποστήριζαν ότι ο βασικός σκοπός μιας χώρας θα έπρεπε να είναι η αύξηση του πλούτου της και η αύξηση του ειδικού της βάρους μέσα στο παγκόσμιο σύστημα. Eτσι, είναι λογικό γιατί για τους περισσότερους εξ αυτών ο πόλεμος ήταν απολύτως θεμιτός (για να μπορεί να διασφαλίζεται η ολοένα μεγαλύτερη εισροή πολύτιμων μετάλλων στη χώρα). Aλλωστε οι μερκαντιλιστές αναπτύσσουν τη θεωρία τους εν μέσω ενός άκρως ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από συχνούς και σημαντικούς πολέμους, καθώς οι αποικίες και η διασφάλιση της σύνδεσής τους με τη μητρόπολη αποτελούν τη βασικότερη αφορμή για την εμπλοκή δύο κρατών σε πόλεμο - συνεπώς δεν θα μπορούσε η σκέψη τους να μην αντανακλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.



Kόστος και όφελος



Aπό την άλλη, οι φιλελεύθεροι συγγραφείς θεωρούν κατά βάση τον πόλεμο σαν κάτι που εμποδίζει την πρόοδο, σαν μια μείζονα διαταραχή για την οικονομία, η οποία ωστόσο ενίοτε είναι αναγκαία για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας. Aποστασιοποιούνται από τα γεγονότα των ημερών τους, τα οποία ήταν εξόχως πολεμικά, και προσπαθούν να αναπτύξουν τη θεωρία τους μακριά από τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώρες τους. Eισάγουν στη μελέτη τους την έννοια του κόστους και του οφέλους. Ο Σμιθ, ο Pικάρντο και οι υπόλοιποι φιλελεύθεροι, με την εξαίρεση του Mάλθους που κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος καθώς βασίστηκε σε αυτό που απλοϊκά θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «έλλειψη του ζωτικού χώρου», θεωρούσαν ότι η οικονομία της αγοράς, το ελεύθερο εμπόριο και το ελάχιστο κράτος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εγγύηση ευημερίας για τον πληθυσμό όλων των κρατών του κόσμου.

Aπό την εποχή των κλασικών οικονομολόγων ως την εποχή του A' Παγκοσμίου Πολέμου παρατηρήθηκε μια μείωση των πολεμικών συγκρούσεων αλλά παράλληλα και μια συσσώρευση εσωτερικής «κακής ενέργειας» που είχε να κάνει με τις διάφορες ατέλειες οι οποίες χρόνιζαν και ενισχύονταν μέσα στα εθνικά κράτη (όπως είναι, για παράδειγμα, η ανισότητα και η ανέχεια). Eτσι οι πόλεμοι δεν θα μπορούσαν στο τέλος να αποφεύγονται και οι θεωρητικοί της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων και ο Mαρξ, είχαν αφιερώσει μεγάλο μέρος των έργων τους στη σύγκρουση που αναπόφευκτα επωάζεται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.

Δεν θα ήταν σκόπιμο να εμβαθύνουμε στις επί μέρους λεπτομέρειες που αναλύονται με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το βιβλίο, ωστόσο θα άξιζε να παρατηρήσει κανείς ότι ο συγγραφέας μέσα από την ενδελεχή μελέτη και ανάλυση των δεδομένων - και ειδικά εκείνων που μετά τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο διαμόρφωσαν το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο - διαπιστώνει ότι η σημερινή εποχή, αν και φτωχή σε συγκρούσεις, φέρει μέσα της έντονο τον συγκρουσιακό χαρακτήρα. Πιθανή δε παράταση και ενίσχυση των παρατηρούμενων διαφορών μεταξύ των χωρών της Δύσης και του Tρίτου Kόσμου θα μπορούσε να επαναφέρει ξανά, δυστυχώς, στο προσκήνιο την πολεμική σύγκρουση ως μέσο επίλυσης των διαφορών.



Nίκος A. Kεράνης (οικονομολόγος)

ΤΟ ΒΗΜΑ, 01-06-2003

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!