Τέλος εποχής

Οικονομική επιτήρηση, κοινωνική κρίση, πολιτική υποτέλεια και ιδεολογικές ανακατατάξεις στη σύγχρονη Ελλάδα
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 13.00
9.10
Τιμή Πρωτοπορίας
+
337235
Εκδόσεις: Πεδίο
Σελίδες:232
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2010
ISBN:9789609405669
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Οικονομική επιτήρηση, κοινωνική κρίση, πολιτική υποτέλεια και ιδεολογικές ανακατατάξεις στη σύγχρονη Ελλάδα
Αν πριν λίγα χρόνια, κάποιος ευφάνταστος είχε τολμήσει να προβλέψει πως θα ερχόταν η στιγμή που κάποια ελληνική κυβέρνηση (και μάλιστα «σοσιαλιστική») θα έπαιρνε τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιλαμβάνονται στο περιβόητο μνημόνιο, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αντιστάσεις παρά το κλίμα της γενικευμένης δυσαρέσκειας (το οποίο εντούτοις κάθε κυβέρνηση, με τον έλεγχο των ΜΜΕ, είναι σε θέση να διαχειριστεί), θα του έλεγαν μάλλον ότι είναι τρελός. Ωστόσο, στις μέρες μας φαίνεται ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα προς το παρόν εκλογικεύονται και θεωρούνται από αρκετούς (και πρώτα από όλα από την ίδια την κυβέρνηση που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης) ως αναγκαίο κακό. Βέβαια, η πολυπολιτισμική και ενοχοποιημένη νεοελληνική κοινωνία στενάζει και διαμαρτύρεται, αλλά με πολιτισμένο ακόμα τρόπο, είτε στο διαδίκτυο είτε σε συλλογικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας. Θα έλεγε κανείς ότι η εποχή μας δεν είναι πια εκείνη των «λαϊκών ξεσηκωμών» και των κοινωνικών εξεγέρσεων.

Τα πολιτικά ήθη και τα πάθη των σημερινών «πολιτών του κόσμου» έχουν, επιφανειακά τουλάχιστον, εκσυγχρονιστεί. Με άλλα λόγια, οι συλλογικές συνειδήσεις μοιάζουν να έχουν «περαιωθεί» από τις εθνικές ευαισθησίες και τις ταξικές αντιθέσεις του ιστορικού παρελθόντος. Ο περισσότερος κόσμος δηλώνει προοδευτικές ή τουλάχιστον «μη συντηρητικές» ευαισθησίες – συνεπώς, δεν αντιστέκεται για να διατηρήσει κάποια «κεκτημένα» κοινωνικής ή πολιτικής φύσης. Άλλωστε, τα κεκτημένα που διατηρούνται φαίνονται κάποτε ως αναχρονισμοί ή νοηματοδοτούνται ως εστίες συντεχνιακών προνομίων. Παράλληλα, αρκετοί πολίτες, αναμένοντας κάποιους αδιάφθορους, νέους διαχειριστές καταγγέλλουν με το δίκιο τους τη διαφθορά των πολιτικών. Όλοι οι παραπάνω συνειδησιακοί μετανεωτερισμοί και τα άλλα είδη πολιτικής και πολιτισμικής προικός, που αποκτήθηκαν και καλλιεργήθηκαν κατά τις τελευταίες ιδίως ευρωπαϊκές δεκαετίες, φαίνονται σήμερα, υπό τη σκιά του μνημονίου, εντελώς ανεπαρκή για την επιβίωση του πληθυσμού αυτής της χώρας ως κοινωνίας πολιτικά και συλλογικά συγκροτημένης.
Τέλος εποχής λοιπόν! Και μετά;

Κριτικές

Κείμενα γραμμένα μέσα στο 2010 που συγκροτούν ένα διαπιστωτικό και περιγραφικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό δοκίμιο με θέμα του την οικονομική – και όχι μόνο – κρίση στην Ελλάδα.
Αρκετά καλό, αρκετά αναλυτικό αλλά και με πολλές φρούδες προσδοκίες για τις δυνατότητες αντίστασης της Αριστεράς και αυτού του συλλογικού υποκειμένου που ο συγγραφέας ονομάζει λαό.
Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου εστιάζει, κυρίως, στις διαδικασίες εκείνες, που κατά τη Μεταπολίτευση, αποδόμησαν δεόντως όποιες συλλογικότητες υπήρξαν ( λαός, έθνος, τάξεις κλπ) με αναφορές σε κοινό παρελθόν και όμοια συμφέροντα και συνακόλουθα «γέννησαν» μια κοινωνία χυλό, δίχως συλλογικούς αρμούς, ένα πλήθος δικαιωματούχων πολιτών που τους έπεσε ¨ο ουρανός στο κεφάλι¨ και δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν και τι μπορούν να κάνουν.
Ωραίος λόγος, δουλεμένος, ολίγον δυσνόητος μερικές φορές αλλά σίγουρα καίριος και ουσιαστικός σε πολλές παρατηρήσεις και επισημάνσεις φανερώνει αβίαστα το πανεπιστημιακό επίπεδο του συγγραφέα, που ανήκει, σίγουρα, στην παλιά γενιά αριστερών διανοούμενων με σαφείς αποστάσεις από όλο εκείνον τον εσμό των αριστερόστροφων ή αριστεριστών μνημονιακών διανοούμενων που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει το ίδιο καλά το παιχνίδι της ιδεολογικής χειραγώγησης της ελληνικής κοινωνίας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο δοκιμιογράφος δείχνει σε αρκετά σημεία εντελώς περιχαρακωμένος στα πλαίσια της δικής του πολιτικής οπτικής γωνίας μη μπορώντας να διαπιστώσει το «δίκιο» της άλλης πλευράς, μια πασιφανής έλλειψη αντικειμενικότητας στην περιγραφή των γεγονότων, κάτι όμως, που είναι σύνηθες στην ελληνική πολιτική ρητορική και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.
Τέλος εποχής, λοιπόν, διαπιστώνει ορθά ο συγγραφέας και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του αλλά και να προσθέσω ότι 2,5 χρόνια σχεδόν μετά τη συγγραφή και το «νέο» δεν λέει να γεννηθεί…
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!