Οι κατσαρίδες

Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €9.90
407764
Συγγραφέας: Νέσμπο Τζο
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες:448
Μεταφραστής:ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ
Ημερομηνία Έκδοσης:20/10/2014
ISBN:9789605666156


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Ο νορβηγός πρέσβης στην Ταϊλάνδη βρίσκεται νεκρός σε έναν οίκο ανοχής της Μπανγκόκ. Είχε στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, και στο Όσλο θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία το σκάνδαλο. Τύφλα στο μεθύσι ο Χάρι Χόλε θα μπει σε ένα αεροπλάνο για την Μπανγκόκ με ξεκάθαρες οδηγίες: να «κουκουλωθεί» η υπόθεση ή, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα. Ωστόσο, όταν ο Χάρι φτάνει εκεί, διαπιστώνει πως δεν πρόκειται απλώς για έναν τυχαίο φόνο. Ή για να το θέσει διαφορετικά, για κάθε κατσαρίδα που υπάρχει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, εκατοντάδες άλλες κρύβονται μέσα στους τοίχους του.

Κριτικές

Πάρα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, το δεύτερο του Nesbo που τυχαίνει να διαβάσω με ήρωα τον Χάρι Χόλε, το οποίο έχει εξαιρετική πλοκή και άρτια διαχείριση της πλοκής και των προσώπων που πρωταγωνιστούν. Εδώ η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ταϊλάνδη ανάμεσα σε πόρνες, παιδεραστές, τζογαδόρους, διεφθαρμένους πολιτικούς, αχόρταγους χρηματιστές και εγκληματίες. Βέβαια από κάποιο σημείο και έπειτα ο υποψιασμένος αναγνώστης ψυχανεμίζεται τον ένοχο αλλά το στήσιμο του όλου καμβά και της τελικής κατάληξης δύσκολα μπορεί να το αντιληφθεί αφού ο συγγραφέας κρατά ορισμένες εκπλήξεις και κρυφούς άσους στο μανίκι του. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά έχει σαφείς κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, διότι ο συγγραφέας δεν φείδεται κριτικής στα κακώς κείμενα αυτού του κόσμου. Από την άλλη ορισμένες μανιέρες δεν αποφεύγονται σε σύγκριση με τη "Νυχτερίδα" (π.χ. η σαγηνευτική κοπέλα που πλευρίζει τον ντετέκτιβ και τελικά πεθαίνει, οι εκκεντρικότητες του Χάρι Χόλε, το ριψοκίνδυνο της έρευνας κλπ) αλλά όπως και να γίνει όλα τα αστυνομικά με πρωταγωνιστή αυτό τον τύπο κάπου θα μοιάζουν μεταξύ τους...

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε που διαβάζω, και γίνεται εύκολα κατανοητό ότι έχουμε να κάνουμε με έναν συγγραφέα ο οποίος δεν γράφει απλώς ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ένα φόνο, μερικούς υπόπτους και έναν πανέξυπνο επιθεωρητή που βρίσκει την λύση και σε αφήνει άναυδο, αλλά με έναν συγγραφέα ο οποίος εστιάζει στη σωστή ανάπτυξη της ιστορίας, στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που εμπλέκονται στην ιστορία (και είναι αρκετοί), στη δημιουργία συναισθημάτων στον αναγνώστη, χωρίς να παραλήπει να προσθέσει γενναίες δόσεις μυστηρίου, ανατροπές και ένα καθηλωτικό τέλος. Για άλλη μια φορά ο Nesbo μας παρουσιάζει μια χώρα μακρυά από τη Νορβηγία (μετά την Αυστραλία η Ταϊλάνδη), με τον υπόκοσμό της και την παρακμή της, αλλά και με τις συνήθειες των ανθρώπων της, και οι περιγραφές είναι τόσο έντονες ώστε με το τέλος του βιβλίου νομίζεις ότι επιστρέφεις από ένα ταξίδι λήγων ημερών στην Ταϊλάνδη! Όσο για τον Χόλε, σίγουρα μιλάμε για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων, πλήρως αντισυμβατικό, εξοργιστικό μερικές φορές, με γνήσιο χιούμορ, με πολλά πάθη, μπλεγμένο με τα συναισθήματά του και την ίδια του την ύπαρξη, μα - πάνω και πέρα από όλα τα άλλα - αληθινό.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!