Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα

285833
Συγγραφέας: Mercie, Pascal
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες:568
Μεταφραστής:ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/10/2006
ISBN:9789604530564


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Ο λατινιστής Ράιμουντ Γκρεγκόριους, καθηγητής σ’ ένα λύκειο της Βέρνης, πασίγνωστος για την εμμονή του στο μάθημά του και στην αξία της γνώσης, άνθρωπος μοναχικός, χωρίς οικογένεια, εγκαταλείπει ξαφνικά τη δουλειά του και παίρνει το πρώτο νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα, απλώς και μόνο επειδή έτυχε να συναντήσει μια νεαρή γυναίκα στο ποτάμι, έτοιμη ν’ αυτοκτονήσει, και μαγεύτηκε ακούγοντάς τη να μιλάει πορτογαλικά.
Στη Λισαβόνα θα ακολουθήσει τα ίχνη ενός ποιητή, του Αμαντέου ντε Πράντου, θα γνωρίσει μέρη, ανθρώπους, γυναίκες, συνήθειες, βιβλία… και, το κυριότερο, σκέψεις, ιδέες, επιθυμίες. Και όταν έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο, θα αναγκαστεί να αντικρίσει τη ζωή με άλλο μάτι.
Ένα εξαιρετικά λεπτοδουλεμένο μυθιστόρημα, ύμνος στην αξία της ζωής!

Κριτικές

Θα λεγα ότι κρύβει πολλές ανθρώπινες όψεις.Έχει μια θεώρηση της ζωής που καλύπτει οπτικές ατομικές,ωστόσο πανανθρώπινες,και μια διάθεση ανακάλυψης όλων των πτυχών της προσωπικότητας ανθρώπων που έχουν ως στόχο να παλέψουν με τον εαυτό τους και τις ιστορικές συνθηκες που βιώνουν.Η δικτατορία του Σαλαζαρ,η αντίσταση,η πάλη ανάμεσα στο καθήκον και τον αγώνα κατα της τυραννίας,τα ηθικά διλήμματα του επιστήμονα,οι σκοτεινές ενδοοικογενειακες σχέσεις,με τα τραύματα που προκαλούν,η αξιοπρέπεια μιας μοναξιάς ηχηρης,που αποτελεί δήλωση διατήρησης της τιμής,ο θάνατος ως νοηματοδοτης στη ζωή,που δεν πρέπει να μένει αναξιοποιητη και αβιωτη ... Ενα καλό βιβλίο που θυμίζει τον πολίτη κειν τηρουμένων των αναλογιών.

Ο ήρωας με το αναπάντεχο ταξίδι του και την έρευνα του στη Λισαβόνα γαι τη ζωή του Πράντου, μας δίνει το μήνυμα ότι θα πρέπει να κυνηγήσουμε τις επιθυμίες μας πριν να είναι αργά... Ίσως, καμία φορά, να χρειάζεται να δούμε πτυχές από τη ζωή των άλλων για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό...ϊσως όμως , στο ταξίδι της ζωής να χρειάζεται να κατανοήσουμε τους άλλους , για να φτάσουμε πιο κοντά σε "μας". Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γραμμένο με φιλοσοφική διάθεση. Ίσως σε κάποια σημεία να γίνεται λιγάκι βαρετό και να προχωρά αργά, ο αναγνώστης όμως επιβραβεύεται τελικά μια που η ζωή του Πράντου αλλά και του ίδιου του ήρωα αποκαλύπτεται σιγά σιγά μέχρι και την τελευταια σελίδα...
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!