Η Banu Mushtaq και η Deepa Bhasthi κέρδισαν το International Booker 2025 για το βιβλίο τους Heart Lamp, την πρώτη συλλογή διηγημάτων που κέρδισε το βραβείο.
Το βιβλίο γράφτηκε μεταξύ 1990 και 2023 αποτελείται από 12 ιστορίες που εξιστορούν τις ζωές γυναικών και κοριτσιών σε πατριαρχικές κοινότητες στη νότια Ινδία.
Η Mushtaq είναι δικηγόρος και μεγάλη φωνή στην προοδευτική λογοτεχνία των Κανάντα, είναι εξέχων υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών και διαδηλωτής ενάντια στην κάστα και τη θρησκευτική καταπίεση στην Ινδία, και εμπνεύστηκε τις ιστορίες από τις εμπειρίες γυναικών που ήρθαν σε αυτήν ζητώντας βοήθεια.
Γίνεται η δεύτερη Ινδή συγγραφέας που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker μετά την Geetanjali Shree το 2022.
Το Heart Lamp είναι το πρώτο βιβλίο που μεταφράστηκε από την Κανάντα, μια γλώσσα που ομιλείται από περίπου 65 εκατομμύρια ανθρώπους, που προτάθηκε για το βραβείο. Η Deepa Bhasthi γίνεται η πρώτη Ινδή μεταφράστρια που κέρδισε το International Booker.
Πηγή: thebookerprizes.com
© 1999-2025 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Α.Ε.Ε.Ε. Τεχνική υποστήριξη netikon.gr
To website χρησιμοποιεί cookies για να αποθηκεύει πληροφορίες στον υπολογιστή σας. Δείτε τους όρους χρήσης για περισσότερες λεπτομέρειες.
Για τη βέλτιστη εμπειρία και εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies.