Η ανταλλαγή των πληθυσμών και η εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων της Καππαδοκίας στη Μακεδονία

60156
Εκδόσεις: Ίδμων
Σελίδες:80
Επιμελητής:ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2011
ISBN:9789607547170


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Σ' αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας μελετώντας και αξιολογώντας τις πηγές και αναλύοντας όλα τα στοιχεία της Ελληνοτουρκικής σύμβασης επιχειρεί μια ιστορική καταγραφή όλων εκείνων των συγκλονιστικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν με την Ανταλλαγή των πληθυσμών, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Τούρκων των εγκατεστημένων στη Μακεδονία, δυο χρόνια μετά την τραγική ημέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής.


Η ιστορική αυτή διαδρομή του ξεκινάει από την απελευθέρωση της Σμύρνης (1919) συνεχίζεται με την Καταστροφή (1922) και τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) και καταλήγει με την Ελληνοτουρκική Σύμβαση περί Ανταλλαγής των αιχμαλώτων και των πληθυσμών (1924) όπου και επικεντρώνεται όλο το ενδιαφέρον της έρευνας του. Επίσης στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται μια σημαντική αναφορά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και μια λεπτομερής παρουσίαση και ανάλυση των απογραφικών στοιχείων των πληθυσμών στις πόλεις της Μικράς Ασίας. Στην εργασία του αυτή ο συγγραφέας παραθέτει και τις διηγήσεις ανταλλαχθέντων κατοίκων.


Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη άρτια ως προς τη δομή της, ολοκληρωμένη η οποία με ένα λόγο σαφή και προσιτό στον αναγνώστη έρχεται να φωτίσει όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια της αναγκαστικής και δια της βίας μετοικεσίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.


Ο Γιώργος Δεληγιάννης έχοντας πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δίδαξε για πολλά χρόνια Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Οι γονείς του γεννήθηκαν στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και από μικρός έζησε το δράμα της προσφυγιάς και ασχολήθηκε
ιδιαίτερα με το θέμα της Μικρασιατιής Καταστροφής. Δυστυχώς όμως ο πρόωρος θάνατός του δεν του επέτρεψε να δει το πλούσιο λογοτεχνικό και ιστορικό του έργο να εκδίδεται.


Τέλος να αναφέρουμε ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου συμπληρώνεται με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ΜΑΝΩΛΗ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ του ηρωικού φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με το φακό του όλες εκείνες τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε ο Ελληνισμός.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!