Θρησκεία και Εθνικισμός σε Ελλάδα και Τουρκία: Μια "Ιερά Σύνθεση"

Πρόλογος: Ahmet Evin, Θάνος Βερέμης
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 17.00
11.90
Τιμή Πρωτοπορίας
+
415230
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:256
Μεταφραστής:ΚΟΤΣΥΦΟΥ ΕΛΕΝΗ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/04/2015
ISBN:9789604585724
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

«Αυτή η εμπνευσμένη συγκριτική μελέτη δεν αφορά μόνο δύο έθνη αλλά και δύο θρησκείες. Η μετατόπιση από την εκκοσμίκευση στη σύνθεση που ενσωματώνει τη θρησκεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία παρέχει ένα εμπλουτισμένο μοντέλο που διευρύνει τις αναλυτικές μας προοπτικές σε θέματα οικοδόμησης του έθνους και διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας.»

Ηρακλής Μήλλας, πολιτικός επιστήμονας, Αθήνα

«Θα συζητηθεί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.»

Ayhan, Aktar, Istanbul Bilgi Universitesi

Το Θρησκεία και Εθνικισμός σε Ελλάδα και Τουρκία: Μια «Ιερά Σύνθεση» διερευνά τον μεταβαλλόμενο ρόλο της θρησκείας στη διαμόρφωση της ελληνικής και της τουρκικής ταυτότητας. Με χρονική απόσταση περίπου ενός αιώνα, ο ελληνικός και ο τουρκικός εθνικισμός πέρασαν από την εχθρότητα απέναντι στη θρησκεία σε μια «ιερά σύνθεση» που υποστήριξε ότι το έθνος και η θρησκεία δεν ήταν εχθροί, αλλά αλληλοσυμπληρώνονταν. Η θρησκεία προσέφερε τους συμβολικούς της πόρους στον εθνικισμό και συνέβαλε στο έργο της οικοδόμησης του ελληνικού και του τουρκικού έθνους. Σήμερα, η θρησκεία παραμένει το βασικό κριτήριο για τον ορισμό του Έλληνα και του Τούρκου. Πρόκειται για την πρώτη συγκριτική μελέτη σχετικά με τον ρόλο της θρησκείας στη διαμόρφωση του εθνικισμού και στα δύο κράτη, που υποστηρίζει ότι η μετατόπιση προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικό παράδειγμα και στις δύο χώρες μπορεί να εξηγηθεί ως μια απόλυτη αναγκαιότητα για την ενοποίηση του πληθυσμού, που προέκυψε από την ανάγκη προσέλκυσής του, ώστε να αντιμετωπιστεί η εθνοτική, γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία του.

Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Sabanci, Isik και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έργο του Trials of Europeanization: Turkish Political Culture and the European Union, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2009) έχει τιμηθεί με το βραβείο CHOICE Outstanding Academic Title για το 2009.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!