Ο σύγχρονος μηδενισμός

Μικρή αφήγηση για τη μοίρα της ελευθερίας
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 15.28
10.70
Τιμή Πρωτοπορίας
+
313517
Συγγραφέας: Ζιάκας, Θεόδωρος
Εκδόσεις: Αρμός
Σελίδες:263
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2008
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Το γενικό συμπέρασμα του βιβλίου είναι ότι ο μηδενισμός έχει διαπεράσει πλέον το επίπεδο των θεσμών και έχει εγκατασταθεί στον πυρήνα του υποκειμένου, όπου και διασπά εκ των έσω την εξατομικευμένη προσωπικότητα, μεταβάλλοντάς τη σε άμορφο χυλό. Στη θέση της άλλοτε πανίσχυρης «προμηθεϊκής»βούλησηςγια τη δύναμη, που χαρακτήριζε τον νεωτερικό άνθρωπο στην ανοδική πλευρά της εξελικτικής του καμπύλης, έχει μείνει η αγχώδης εσωτερική αναζήτηση νέων, όλο και πιο ηδονικών μορφών αυτοανάλωσης της επιθυμίας. Είναι ένας ηδονιστικός αυτομηδενισμός. «Στο ένα άκρο του πρόκειται για ένα είδος λαιμαργίας, μια ακόρεστη ζήτηση για περισσότερα, όλο και περισσότερα. Στο άλλο άκρο είναι ένα κράμα εγκατάλειψης, παραίτησης, δειλίας μπροστά στη δυστυχία και τον θάνατο». Ο μηδενισμός μεταβάλλεται έτσι σε πανδημική ψυχοπαθολογία στον σύγχρονο κόσμο. Είναι ασθένεια κοινωνική. Ασθένεια του πολιτισμού, η οποία δεν επιδέχεται θεσμική αντιμετώπιση, Η θεραπεία της εξαρτάται πλέον από την αλλαγή των θεσμών αλλά από την αλλαγή των ψυχών: από μία μεταφυσική επανάσταση/μεταστροφή.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Συγγραφέας:
Ζιάκας, Θεόδωρος
Εκδότης:
Αρμός
Σελίδες:
263
ISBN:
9789605274801
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2008

Το βιβλίο είναι μια πολύ εμβριθής περιγραφή του σύγχρονου μηδενισμού που κυριαρχεί στον Δυτικό κόσμο. Η ανάλυση του Θ. Ζιάκα προχωρά ανατέμνοντας τη σημερινή πραγματικότητα σε μεγάλο βάθος και σημειώνει εκπληκτικής σαφήνειας οξυδερκείς παρατηρήσεις πάνω στο θέμα του.
Ο νεωτερικός άνθρωπος έχει χάσει την ταυτότητά του και άγεται και φέρεται από τα κάθε λογής απρόσωπα συστήματα σε μια πορεία που θυμίζει το αποσαθρωμένο ελληνικό Άτομο των μετακλασσικών χρόνων της αρχαιότητας. Αλλά, ενώ εκείνο το άτομο σώθηκε κι αναμορφώθηκε από το Χριστιανισμό μεταβαλλόμενο σε Πρόσωπο, για το σύγχρονο Άτομο δεν φαίνεται πουθενά κάποια διέξοδος. Ούτε ο φονταμενταλισμός ( πολιτισμική υποστροφή) ούτε τα εναλλακτικά κινήματα ( δεν αντιλαμβάνονται το μηδενισμό) αλλά ούτε και ο σύγχρονος γνωστικισμός ( προσωπικές αποδράσεις) αποτελούν κατά το Θ. Ζιάκα κάποια λύση. Η πρότασή του είναι να μπει στη θεωρητική συζήτηση το ζήτημα της οντολογίας του χριστιανικού Προσώπου. Έδωσε λύση στο παρελθόν και μπορεί να δώσει και σήμερα.
Παράλληλα και σε άμεση σχέση με το θέμα του σύγχρονου μηδενισμού εξετάζονται η μοίρα της ελευθερίας του ελληνικού Ατόμου ( προσωπική, κοινωνική και πολιτική) σε διάφορα στάδια του ελληνικού πολιτισμού, το ζήτημα της ταυτότητάς του καθώς και το ζήτημα του εθνομηδενισμού.
Πολύ καλό, λοιπόν, το πόνημα αυτό του Θ.Ζιάκα παρόλο που σε πολλά σημεία υπάρχει λόγω του θέματος μεγάλη επικάλυψη με προηγούμενες αναλύσεις του από προγενέστερα βιβλία του. Για ακόμη μια φορά μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη ενδιαφέρουσα αν και απαισιόδοξη κατά τη γνώμη μου σκοπιά. Είναι ένα βιβλίο εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας. Μακάρι να διαβαστεί πολύ και από πολλούς!!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!