Η Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου 1945-1991

Πολιτική ιστορία
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 39.23
27.46
Τιμή Πρωτοπορίας
+
140248
Συγγραφέας: Young, John
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες:486
Μεταφραστής:Δεμερτζίδης, Γιώργος
Ημερομηνία Έκδοσης:01/06/2009
ISBN:9789601603995
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Το βιβλίο αυτό είνα μία ευσύνοπτη, ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έως τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Αναλύει τη θέση και το ρόλο της Ευρώπης στον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς και την πορεία του κινήματος για την ευρωπαϊκή ενοποίηση από τις πρώτες μεταπολεμικές αναζητήσεις έως τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1991. Επιπρόσθετα όμως, περιλαμβάνει τη συνοπτική, όσο και περιεκτική, ανάλυση της πολιτικής ιστορίας των σημαντικότερων κρατών της ηπείρου (Γαλλίας, Δυτικής Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Σοβιετικής Ένωσης), αλλά και ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών (Νότιας Ευρώπης, με ειδικότερη αναφορά στην Ελλάδα, Ανατολικής Ευρώπης). Η εξέταση των πολιτικών εξελίξεων συνοδεύεται από σύντομες, αλλά απαραίτητες και εξαιρετικά διαφωτιστικές, αναφορές στην πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, στην εμφάνιση του «κράτους πρόνοιας», στη διαμόρφωση των κοινωνικών αντιλήψεων, στην αλλαγή των ευρωπαϊκών κοινωνιών στα πενήντα περίπου κρίσιμα χρόνια της μεταπολεμικής εποχής.

Μια γενική επισκόπηση της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έως το 1991 παρουσιάζει πολλά προβλήματα, καθώς οι πιο πολλές χώρες ακολούθησαν δική τους πορεία, ακόμη και στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Ετσι, δεν είναι απορίας άξιον που ο καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham παρασύρεται συχνά σε γενικεύσεις, οι οποίες αδικούν κάποιες χώρες ή πολιτικές δυνάμεις. Σε γενικές γραμμές, όμως, ένας προσεκτικός αναγνώστης βρίσκει στην πολιτική αυτή ιστορία του Τζον Γιανγκ όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να μορφώσει και ο ίδιος μια δική του άποψη για τα γεγονότα των 46 ετών που καλύπτονται από το βιβλίο. Επιμέρους παρατηρήσεις βεβαίως και υπάρχουν και επιβάλλονται, καθώς ο συγγραφέας παραμένει σταθερός σε μια ορισμένη αντιμετώπιση των ιστορικών δεδομένων. Αλλωστε και ο ίδιος ειδοποιεί τον αναγνώστη ότι η μελέτη του« δεν αποτελεί προϊόν πρωτογενούς έρευνας. Εξάγεται από τη γνώση του συγγραφέα για τη βρετανική και γαλλική πολιτική και τη διεθνή Ιστορία, αλλά βασίζεται κυρίως σε δημοσιευμένες εργασίες άλλων ερευνητών». Με άλλα λόγια, το βιβλίο προορίζεται για εγχειρίδιο σπουδαστών και φοιτητών και βεβαίως δεν προτίθεται ο συγγραφέας του να προβεί σε γενικές ή ειδικές αναθεωρήσεις. Αλλά ως εγχειρίδιο έχει πολλά προσόντα. Δίνει μια γενική εισαγωγή από το τέλος του πολέμου ώς την τελική και ολοκληρωτική επικράτηση του φιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος έναντι του καθεστώτος του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Παρουσιάζει τη μεταπολεμική διάσταση των νικητών, την επακόλουθη έναρξη του ψυχρού πολέμου ώς την ύφεση. Δίνει τη γέννηση της δυτικοευρωπαϊκής ενότητας και την εξέλιξή της. Σε ειδικά κεφάλαια εξετάζει την πορεία των εξής χωρών: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία), Σοβιετική Ενωση και την αποτυχία (κατάρρευση) των καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη. Για τον Ελληνα αναγνώστη αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι μεταφρασμένο σε μια γλώσσα ρέουσα και ακριβολογούσα.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 14/06/2002

Κριτικές

8/10. Αρκετά καλό για να σχηματιστεί μια γενική εικόνα του ψυχρού πολέμου στην δυτική Ευρώπη. Διαβάζεται ευχάριστα και λόγω της καλής μετάφρασης. Ακόμα καλύτερα συνδυάζεται με την εκμάθηση του Twilight Struggle της GMT. ;)
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!