Η φάρμα των Λεπρών της Κύπρου

Η βρετανική πολιτική υγείας και η τύχη των εγκλείστων (1878 -1930)
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 16.00
11.20
Τιμή Πρωτοπορίας
+
408678
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:352
Επιμελητής:Ασημακοπούλου, Δήμητρα
Ημερομηνία Έκδοσης:5/11/2014
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη προσπάθεια εκτενούς παρουσίασης της λέπρας στην Κύπρο στα πρώτα πενήντα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878-τέλη δεκαετίας 1920), εποχή στην οποία εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για ένα νησί που αποτέλεσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα στην «ευαίσθητη» Μεσόγειο, όντας όμως πάντα«μήλον της έριδος» πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων, από τις οποίες τελικά επικράτησε η Μ. Βρετανία. Δεν επιλέχθηκε επίσης τυχαία και ο χρόνος(τελευταίο τέταρτο 19ου - πρώτες δεκαετίες 20ού αι.), δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας και, επιπλέον, άλλαξε ριζικά η κατάσταση στην Κύπρο στον τομέα της Υγείας σε σύγκριση με το οθωμανικό παρελθόν της.

Πολύ λίγες είναι οι ελληνικές επιστημονικές μελέτες που πραγματεύονται το θέμα της λέπρας στο σύνολό του και ακόμη λιγότερες οι ιστορικές και κοινωνιολογικές εργασίες που κάνουν λόγο για τη λέπρα στην Ελλάδα (Σπιναλόγκα, Λωβοκομείο Χίου κ.ά.) και στην καθ’ ημάς και την Εγγύς Ανατολή, εν προκειμένω στην Κύπρο, στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στην κάλυψη μέρους αυτού του κενού στην ελληνική βιβλιογραφία αποσκοπεί η παρούσα μελέτη, βασισμένη κατά κύριο λόγο στα βρετανικά έγγραφα της περιόδου της Αγγλοκρατίας που σώζονται στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου.
Συγγραφέας:
Χατζηκυριακίδης, Κυριάκος Στ.
Εκδότης:
Επίκεντρο
Σελίδες:
352
ISBN:
9789604585274
Επιμελητής:
Ασημακοπούλου, Δήμητρα
Ημερομηνία Έκδοσης:
5/11/2014

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!