Το λευκαρίτικο κέντημα

Έκπτωση
30%
60188
Εκδόσεις: Άνοιξη
Σελίδες:207
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/1987


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Το λευκαρίτικο είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η κεντητική τέχνη και η λαϊκή παράδοση στην Κύπρο.

Είναι κέντημα μεγάλης αξίας, που κατοπτρίζει το δυναμισμό, την ευαισθησία και την παρατηρητικότητα της Κύπριας γυναίκας. Τα επιδέξια χέρια της κεντήτριας καταφέρνουν να δημιουργούν πάνω στο ύφασμα σχέδια τέλεια και καλλιτεχνικά δοσμένα, που ούτε και το χέρι του πιο επιδέξιου σχεδιαστή δε θα μπορούσε να αποδώσει με τόση λεπτομέρεια, χάρη, ρυθμό και αρμονία.

Όλα τα σχέδια του λευκαρίτικου κεντήματος είναι εμπνευσμένα από τη φύση και το περιβάλλον και περνούν ιδιαίτερη μορφή με το συνδυασμό των βελονιών. Μέσα από τη μελέτη αυτή γίνονται γνωστές όλες οι ονομασίες των σχεδίων και των βελονιών που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Με την παράθεση και επεξήγηση όλων των βελονιών του λευκαρίτικου, που αναλύονται με λεπτομέρεια, δίνεται όλη η τεχνική του κεντήματος.

Δυστυχώς πολλά από τα παλιά σχέδια δε συνεχίζουν να γίνονται, λόγω της δυσκολίας στην εκτέλεση και του χρόνου που απαιτεί η κατασκευή τους, με κίνδυνο να εξαφανιστεί εξολοκλήρου η τεχνική του παραδοσιακού λευκαρίτικου κεντήματος.

Φιλοδοξία μας δεν είναι να δημιουργήσουμε τέλειες κεντήτριες, αλλά να δώσουμε απλά τον πλούτο της παράδοσης που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά, και να συμβάλουμε στη συνέχιση της.

(εισαγωγή του βιβλίου)
Συγγραφέας:
Χατζηγιασεμή, Ανδρούλα
Εκδότης:
Άνοιξη
Σελίδες:
207
ISBN:
9789963764303
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/1987

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική