0 Your Καλαθι

Αντάρτες και καπετάνιοι

Η εθνική αντίσταση κατά της βουλγραρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης 1942-1944
Έκπτωση
30%
442197
Σελίδες:312
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2017


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Το παρόν βιβλίο έχει ήδη αποτελέσει έργο αναφοράς για πολλές επιστημονικές μελέτες που ακολούθησαν στη συνέχεια, για την επιστημονική του εγκυρότητα και την ισχυρή τεκμηρίωσή του σε αδημοσίευτες αρχειακές πηγές ελληνικές, βουλγαρικές, αμερικανικές, γερμανικές, βρετανικές), στο σύνολο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, αλλά και σε δεκάδες προφορικές μαρτυρίες ζώντων πρωταγωνιστών και μαρτύρων των γεγονότων. Επομένως, κρίθηκε απαραίτητη η επανέκδοσή του σε αναθεωρημένη μορφή. Κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί η καταγραφή και ερμηνεία των γεγονότων που αφορούν την ένοπλη δράση των ελληνικών αντιστασιακών ομάδων εναντίον της βουλγαρικής κατοχής του 1941-1944 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που ακόμη παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παρακολουθούμε τη διαδικασία συγκρότησης των αρχικά ανεξάρτητων και ασύνδετων μεταξύ τους ένοπλων ομάδων σε αντιστασιακό κίνημα από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που το φθινόπωρο του 1943 ενισχύεται από το Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Στη συνέχεια, επιχειρείται η παρουσίαση των γεγονότων και η ερμηνεία της σύγκρουσης του ΕΛΑΣ με τις ανεξάρτητες ομάδες της περιοχής, που αποτελούνται κυρίως από τουρκόφωνους Ποντίους. Η σύγκρουση θα οδηγήσει στη συγκρότηση ξεχωριστής αντιστασιακής οργάνωσης από τους λεγόμενους εθνικιστές αντάρτες υπό την αρχηγία του Αντώνη Φωστηρίδη, γνωστότερου ως Αντών-τσαους. Οι εθνικιστές αντάρτες θα αποσπάσουν τον Βρετανό Ταγματάρχη Μίλερ, Αρχηγό της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής από τον ΕΛΑΣ θέτοντας τις υπηρεσίες τους στο Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Έχουμε έτσι το φαινόμενο δύο παράλληλων ανταγωνιστικών οργανώσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Εξετάζονται επίσης οι γενικότερες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που φωτίζουν καλύτερα τις επιλογές των πρωταγωνιστών (εθνικιστών, ΕΛΑΣ και Βρετανών) στο τοπικό επίπεδο. Εξετάζονται ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις και οι διπλωματικές διεργασίες που οδήγησαν στον τερματισμό της Κατοχής και την οριστική αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από τα ελληνικά εδάφη. Με αυτή την έννοια, το παρόν βιβλίο αποτελεί και μία πραγματεία που ξεπερνά το τοπικό ενδιαφέρον και αφορά συνολικά τη μελέτη και ερμηνεία του φαινομένου της Εθνικής Αντίστασης.
Συγγραφέας:
Χατζηαναστασίου, Τάσος
Εκδότης:
Αφοί Κυριακίδη εκδόσεις ΑΕ
Σελίδες:
312
ISBN:
9789606021671
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/1/2017

Πολύ καλό, ευσύνοπτο και ακριβές. Επικεντρώνεται στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (κυρίως ν. Καβάλας, Δράμας, Σερρών αλλά λίγα για ν.Ξάνθης, Ροδόπης) που βρίσκονταν κάτω από βουλγαρική κατοχή στο διάστημα 1941-1944 με βασικό στόχο να μελετήσει την ανάπτυξη και τη δράση των αντιστασιακών ομάδων. Δεν υπάρχουν αναφορές για την ΕΑΜοκρατία ούτε και για τον Εμφύλιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το βρήκα λεπτομερές με πολύ καλή αφήγηση και ακριβοδίκαιες κρίσεις τόσο για το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ όσο και για τις Εθνικές Αντιστασιακές Οργανώσεις. Είναι ένα αξιοπρεπές ιστορικό ανάγνωσμα βασισμένο σε ενδελεχή έρευνα σε αρχεία και προφορικές μαρτυρίες αλλά και βαθιά μελέτη των πηγών. Το πόνημα είχε ως βάση του διδακτορική εργασία του συγγραφέα και πραγματικά σου δίνει μια πολύ καλή εικόνα των ιστορικών γεγονότων της περιόδου. Αξίζει, λοιπόν, κάποιος να το διαβάσει.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!