Η βιβλιοθήκη της Μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας

Χειρόγραφα - Έντυπα - Αρχεία
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 27.69
24.92
Τιμή Πρωτοπορίας
+
341782
Σελίδες:548
Ημερομηνία Έκδοσης:1/4/2011
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Η ιστορία της μονής Πλατυτέρας ξεκινά τον 18ο αιώνα. Η ίδρυσή της συνδέεται με τον Λευκαδίτη ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο.
Η Βιβλιοθήκη της μονής είναι η μεγαλύτερη γνωστή μοναστηριακή Βιβλιοθήκη στον κερκυραϊκό χώρο. Περιέχει 91 χειρόγραφα στα οποία περιλαμβάνονται και οι φυλλάδες και τα σπαράγματα τα οποία εντοπίστηκαν στο μοναστήρι. Επίσης περιέχει μία αξιόλογη συλλογή έντυπων βιβλίων, 1100 αντίτυπα, που τυπώθηκαν από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
Τα χειρόγραφα είναι όλα μεταβυζαντινά και χάρτινα. Στη Βιβλιοθήκη βρέθηκε μόνο ένα περγαμηνό φύλλο με χρυσοστομικό κείμενο του 11ου αιώνα. Αξιόλογα είναι τα μουσικά και νομοκανονικά χειρόγραφα αλλά και η συλλογή των μαθηματαρίων που χρησιμοποιούνταν στη στοιχειώδη και στη μέση εκπαίδευση στον ιόνιο χώρο τον 18ο αιώνα.
Τα περισσότερα έντυπα βιβλία είναι του 18ου και του 19ου αιώνα, αλλά αξιόλογος είναι και ο αριθμός των παλαιότερων εκδόσεων. Στον 15ο αιώνα χρονολογείται ένα αντίτυπο, στον 16ο δεκαοκτώ και στον 17ο αιώνα εξήντα επτά αντίτυπα. Τα περισσότερα βιβλία είναι θεολογικά, δηλαδή λειτουργικά και έργα της πατερικής και εκκλησιαστικής γραμματείας. Τα υπόλοιπα ανήκουν θεματολογικά στη φιλολογία, φιλοσοφία, ιστορία, νομικές επιστήμες, γραμματική και λεξικογραφία. Η Βιβλιοθήκη διαφυλάσσει επίσης έργα άγνωστα στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς και έναν σημαντικό αριθμό ξενόγλωσσων βιβλίων, κυρίως στην αγγλική γλώσσα.
Στη Βιβλιοθήκη της μονής σήμερα διασώζεται ένα σημαντικό τμήμα των βιβλίων που άλλοτε αποτελούσαν τον κορμό ιδιωτικών βιβλιοθηκών, που υπήρχαν στον αστικό κυρίως κερκυραϊκό χώρο, των οποίων οι τύχες διαγράφονται αχνά στα σημειώματα που οι προηγούμενοι κτήτορες άφησαν στις σελίδες των βιβλίων.
Τέλος, στη Βιβλιοθήκη της μονής ιδιαίτερη θέση κατέχει το αρχείο με έγγραφα διοικητικά, δικογραφίες και κατάστιχα της οικονομικής διαχείρισης. Στο αρχείο περιλαμβάνεται επίσης η προσωπική αλληλογραφία του κτήτορα της μονής ιερομονάχου Χρύσανθου Συρόπουλου καθώς και η αλληλογραφία μεταγενέστερων ηγουμένων και μοναχών.
Συγγραφέας:
Καρύδης, Σπύρος Χ.Τζιβάρα, Παναγιώτα
Εκδότης:
Ιερά Μονή Υ. Θ. Παλαιοκαστριτίσσης Κερκύρας
Σελίδες:
548
ISBN:
9789609974516
Ημερομηνία Έκδοσης:
1/4/2011

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!