Στερεότυπα του φύλου στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ

Ποσοτική καταγραφή και ανάλυση
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 14.84
13.36
Τιμή Πρωτοπορίας
+
536744
Συγγραφέας: Τσότσου, Έλλη
Εκδόσεις: Σταμούλη Αντ.
Σελίδες:158
Ημερομηνία Έκδοσης:29/10/2020
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Τα παραμύθια περιέχουν στερεότυπα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση στάσεων και συμπεριφορών των παιδιών και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Ειδικά τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ αποτελούν, εδώ και δυο αιώνες, συχνό αντικείμενο συζήτησης και έρευνας. Παιδιά από όλο τον κόσμο έχουν διαβάσει και έχουν δει σε ταινίες τα πιο δημοφιλή από αυτά, όπως είναι η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, ο Παπουτσωμένος Γάτος, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ.

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η διερεύνηση των στερεοτύπων του φύλου στα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ. Το υλικό της έρευνας είναι όλα τα παραμύθια της συλλογής. Αρχικά, εξετάζεται αν υπάρχουν στα παραμύθια έμφυλα στερεότυπα, ποια είναι και σε ποια παραμύθια εμφανίζονται. Ακολούθως συσχετίζονται τα εξαγόμενα της έρευνας με τις απόψεις των φεμινιστικών κριτικών, στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, για το φύλο στα παραμύθια των Γκριμ.

Μέθοδος έρευνας είναι η ποσοτική καταγραφή και ανάλυση, καθώς στόχος είναι η αντικειμενική προσέγγιση ορισμένων από τα ζητήματα που αφορούν στα έμφυλα στερεότυπα των παραμυθιών. Τα θέματα που ερευνήθηκαν είναι οι χαρακτήρες των παραμυθιών (είδη και ταξινόμηση ανά φύλο), οι βασικοί ανθρώπινοι χαρακτήρες (καλοί - κακοί ανά φύλο), οι ήρωες των παραμυθιών ανά φύλο, οι χαρακτήρες ως δυναμικοί ή αδύναμοι ανά φύλο, η κοινωνική άνοδος ή κάθοδος των ηρωίδων, η σιωπή και η απομόνωση ανά φύλο και η παραβατικότητα και η τιμωρία ανά φύλο. Τα ποσοτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν για κάθε παραμύθι πινακογραφούνται και επεξεργάζονται συνολικά ώστε να οδηγήσουν σε ασφαλή στατιστικά συμπεράσματα.
Συγγραφέας:
Τσότσου, Έλλη
Εκδότης:
Σταμούλη Αντ.
Σελίδες:
158
ISBN:
9789606560194
Ημερομηνία Έκδοσης:
29/10/2020

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!