Κεφάλια πέντε, ανάσες τέσσερες

1941- 1945 σκόρπιες μαρτυρίες παιδιού από την Κατοχή
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 9.00
8.10
Τιμή Πρωτοπορίας
+
541561
Συγγραφέας: Τσιώλης, Σταύρος
Εκδόσεις: Faliro House
Σελίδες:76
Επιμελητής:Τσιώλη, Κατερίνα, Παπαγεωργίου, Μάριος
Ημερομηνία Έκδοσης:23/12/2020
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Το βιβλίο που κρατάτε στο χέρι σας είναι μυθιστόρημα; Είναι νουβέλα; Είναι διηγήματα; Είναι μια ιστορική διατριβή επιστήμονα; Τίποτα δεν είναι! Κάποια παιδικά αφηγήματα είναι. Μπορεί να έχουν και χρονολογικά λάθη, λάθος τοπωνυμίες, αλλά είναι αληθινά! Δε υπάρχει πια κανένας φίλος μου να βεβαιώσει κάτι διαφορετικό. Είμαι δικαιωμένος!

Σταύρος Τσιώλης

***
Με το γνωστό γλαφυρό ύφος και το ίδιο λεπτό χιούμορ που διατρέχει τις αγαπημένες ταινίες του, ο αξέχαστος Σταύρος Τσιώλης, μας παραδίδει, μετά θάνατον, ένα αφήγημα γεμάτο συγκινητικές μνήμες από την παιδική του ηλικία στην γενέτειρά του, την Τρίπολη, την περίοδο της Κατοχής. Η αφήγηση απλώνεται από το 1941, όταν ο σκηνοθέτης ήταν μόλις 4 ετών, έως και το 1945, αμέσως μετά την απελευθέρωση.

Η ιδέα ήταν του Χρήστου Β.Κωνσταντακόπουλου (Faliro House), ακούγοντας τις διηγήσεις του Σταύρου Τσιώλη, με τον τρόπο που ήξερε πάντα να τις κάνει, κατά τη διάρκεα των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας «Γυναίκες Που Περάσατε Από Δω».

Οι σκόρπιες μνήμες του Σταύρου Τσιώλη, που εντυπώνονται στο νου, συνθέτουν την εικόνα της ρημαγμένης από την πείνα και τις κακουχίες ελληνικής επαρχίας, υπό το πρίσμα ενός παιδιού και του μικρόκοσμού του: η (εκπάγλου καλλονής) μητέρα που πασχίζει να σώσει τον ασθενικό μικρό αδερφό, η αυτοθυσία της γειτονιάς και τα σωτήρια ρυζόγαλα, τα αποφάγια των Γερμανών, οι μικρές, καθημερινές πράξεις ηρωισμού, ο πατέρας που γυρίζει από την Αλβανία, ο βαρύς χειμώνας, οι εκτελέσεις ως αντίποινα στις ενέδρες του ΕΛΑΣ, οι δωσίλογοι και οι καταδότες.

Η σύλληψη του παππού, τα πρώτα σημάδια εμφύλιου διχασμού, οι διώξεις, οι μάχες των ανταρτών με τους ταγματασφαλίτες, οι διαψευσμένες ελπίδες, η φυλάκιση του πατέρα στην Ακροναυπλία… Αλλά και τα πρώτα σκιρτήματα του μικρού Σταύρου, που …λιγοθυμά μπροστά σε κορίτσια-οπτασίες, προβληματίζοντας τον θείο Χρήστο:

«Άρχισες τους έρωτες από έξι χρονώ; Κακομοίρη, θα σου πιουν το αίμα οι γυναίκες!». Αυτές οι γυναίκες έμελλε να παίξουν σημαντικό ρόλο στην κινηματογραφική πορεία του Έλληνα δημιουργού που πέρυσι έφυγε από κοντά μας.
Συγγραφέας:
Τσιώλης, Σταύρος
Εκδότης:
Faliro House
Σελίδες:
76
ISBN:
9786188463509
Επιμελητής:
Τσιώλη, Κατερίνα, Παπαγεωργίου, Μάριος
Ημερομηνία Έκδοσης:
23/12/2020

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική