Προβλέψεις χρονοσειρών και προσομοίωση σε ψηφιακούς and αναλογικούς υπολογιστές

Έκπτωση
20%
Τιμή Εκδότη: 12.00
9.60
Τιμή Πρωτοπορίας
+
536055
Συγγραφέας: Τσαρούχης, Νίκος Γ.
Εκδόσεις: Bookstars
Σελίδες:134
Ημερομηνία Έκδοσης:14/10/2020
ISBN:9789605713928
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Οδηγείτε ένα αυτοκίνητο. Κοιτάζετε το μετρητή βενζίνης και παράλληλα αποφασίζετε να προσπεράσετε ένα πρατήριο καυσίμων. Σε αυτήν την απόφαση έχετε σταθμίσει την εκτίμησή σας για το πότε θα βρείτε έναν άλλο σταθμό και την εκτίμησή σας για το ποσοστό κατανάλωσης βενζίνης και αποφασίσατε ότι η τρέχουσα προσφορά σας είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση μέχρι την επόμενη ευκαιρία αναπλήρωσης. Μπορείτε να κάνετε αυτούς τους υπολογισμούς αρκετά υποκειμενικά και να αντέξετε οικονομικά να μεταφέρετε ένα τέταρτο ρεζερβουάρ βενζίνης που δεν χρησιμοποιείται ποτέ, απλά για να είστε σίγουροι ότι ακόμη και αν κάνετε ένα λογικό σφάλμα δεν θα μπείτε σε μπελάδες.

Ένας επιχειρηματίας μπορεί να χρειαστεί να λάβει παρόμοιες αποφάσεις για κάθε ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που διατηρεί σε απόθεμα.

Υπάρχουν αμέτρητες άλλες καταστάσεις όπου κάποιος πρέπει κάπως να εκτιμήσει τι θα συμβεί στο μέλλον, ως βάση για τη λήψη μιας απόφασης ή για ανάληψη δράσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκτίμηση επιτυγχάνεται υποκειμενικά, σε άλλες, συνιστάται ένας αντικειμενικός υπολογισμός.

Σε αυτό το βιβλίο, χρησιμοποιώ την πρόγνωση ή προφητεία (predict) δηλ. το "πες εκ των προτέρων" για αναφορά στις υποκειμενικές εκτιμήσεις του μέλλοντος ειδικά στην πρόγνωση νέων παραγόντων. "Ο αντίκτυπος ενός νέου προϊόντος στην αγορά, το αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής δράσης, μια αλλαγή στην εθνική οικονομία, η έναρξη του πολέμου". Όλα αυτά απαιτούν προγνώσεις (predictions). Χρησιμοποιώ την πρόβλεψη (forecast) για να υποδηλώσω έναν αντικειμενικό υπολογισμό και να αναφέρομαι σε συμπεράσματα από τα δεδομένα.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού (της καραντίνας) επί αρκετές ημέρες λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τα μαθηματικά πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες για την επεξεργασία των δεδομένων της πανδημίας, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, αναφέρονται διεξοδικά σε αυτό το βιβλίο.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!