Η Γραφή στο Προϊστορικό Αιγαίο

Γραμμική Α, Ιερογλυφική, Δίσκος της Φαιστού, Κυπριακές γραφές.
Έκπτωση
20%
Τιμή Εκδότη: 42.40
33.92
Τιμή Πρωτοπορίας
+
498675
Συγγραφέας: Τσαγράκης, Άγγελος
Εκδόσεις: Καρδαμίτσα
Σελίδες:672
Ημερομηνία Έκδοσης:01/04/2019
ISBN:9789603544920
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται να καλυφθεί ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κενό στο χώρο της προϊστορικής αρχαιολογίας και της γλωσσολογίας, ιδιαίτερα στην ελληνική βιβλιογραφία, το οποίο αφορά στην αναλυτική παρουσίαση των γραφών που χρησιμοποιήθηκαν στην Κρήτη κατά την μινωική περίοδο. Στο βιβλίο παρουσιάζονται και στοιχεία των γραφών της Κύπρου, οι οποίες σαφώς προέρχονται από τις γραφές των Μινωιτών. Πρέπει να επισημάνουμε ότι στο βιβλίο αυτό δεν αναφερόμαστε στη γραμμική Β, αν και σχετίζεται άμεσα με τη γραμμική Α, διότι έχουμε εκτεταμένα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη γραφή μέσω της συγγραφής βιβλίων, όπου και υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των κειμένων της.

Είναι σαφές πως δεν υπάρχει, ως τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος βιβλίου, κάποια επιστημονική και αναλυτική προσέγγιση του θέματος των γραφών των Μινωιτών, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν γίνει αντικείμενο μιας, κάποιες φορές έστω καλόβουλης, προσπάθειας ερμηνείας από μη ειδικούς, με όσα αρνητικά βέβαια συνεπάγεται αυτό. Η αλήθεια είναι πως οι γραφές αυτές είναι «πολύπαθες» και σε διεθνές επίπεδο, αφού συχνά προσεγγίζονται με εντελώς αντιεπιστημονικό τρόπο από συγγραφείς, οι οποίοι είτε δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις είτε καθοδηγούνται από εμμονικές τάσεις δήθεν αποκρυπτογράφησης ή, το χειρότερο, από εθνικιστικές προπαγανδιστικές θεωρήσεις, ακόμη και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τη γλώσσα και τη γραφή, αλλά και γενικά την καταγωγή των Μινωιτών, με τις χώρες προέλευσης ή χρηματοδότησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τα κείμενα σε αυτές τις γραφές και να εξεταστεί η πιθανή «συγγένειά» τους ή η κοινή καταγωγή τους. Επιπλέον, θα αναφερθούν οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την ερμηνεία τους και, όπου είναι εφικτό, θα κατατεθούν οι προσωπικές εκτιμήσεις και προτάσεις ερμηνείας. Με βάση την παλαιογραφική ομοιότητα των σημείων των γραφών αυτών, και λαμβάνοντας πάντα υπόψη πως ομογραφία δεν σημαίνει απαραίτητα και ομοηχία, θα γίνουν προτάσεις για την ερμηνεία λέξεων ή και ολόκληρων κειμένων στις γραφές αυτές. Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί εμβριθώς με το θέμα, οι γραφές αυτές τελικά δεν μας είναι και τόσο «άγνωστες», και ακόμη και αν επισήμως θεωρείται πως δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί, δεν έχουν διαβαστεί πλήρως δηλαδή, κατανοούμε σε μεγάλο ποσοστό το περιεχόμενό τους και μπορούμε να συνάγουμε πολύτιμες πληροφορίες για τα διοικητικά συστήματα και γενικότερα τους ανθρώπους που τις χρησιμοποίησαν.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!