Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση

Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία
428626
Συγγραφέας: Τριανταφύλλου, Σώτη
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες:368
Επιμελητής:Αντωνόπουλος, Γιάννης
Ημερομηνία Έκδοσης:27/10/2015
ISBN:9789601664460


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Σήµερα οι δυτικές χώρες είναι εγκλωβισµένες σ’ ένα αδιέξοδο παρακµής, αυτοαπέχθειας και υπερσυναισθηµατισµού. Eκτός από τις οικονοµικές και θεσµικές αναταράξεις, αντιµετωπίζουν τις συνέπειες της µεταναστευτικής τους πολιτικής και των πολυπολιτισµικών πρακτικών διαχείρισης των µεταναστών που εφάρµοσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Αυτές οι συνέπειες επιβαρύνονται από τη διεθνή συγκυρία, την αναβίωση του ισλαµοφασισµού και της σύγκρουσης µεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Στο εσωτερικό των δυτικών δηµοκρατιών, οι πολυπολιτισµικές πρακτικές -καθώς και οι αντίστοιχες θεωρητικές αντιλήψεις- έχουν οδηγήσει στη δηµιουργία περίκλειστων µειονοτήτων που αποµονώνονται από τον κύριο κοινωνικό και πολιτισµικό κορµό µε αποτέλεσµα τον κατατεµαχισµό και τη δυσπιστία µεταξύ των κοινωνικών οµάδων, την εχθρότητα και τις βίαιες αντιπαραθέσεις. Ενώ αναπτύσσεται, µε ποικίλες µορφές, ο ισλαµικός φονταµενταλισµός και ενώ η θρησκοληψία και ο σκοταδισµός µεταφέρονται και καλλιεργούνται στη Δύση, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών επιµένουν σ’ ένα πολυπολιτισµικό πρόγραµµα που βασίζεται στον κοινωνικό εφησυχασµό και στην εθελοτυφλία. Αυτόν τον εφησυχασµό διαταράσσει η διαφαινόµενη τάση να περάσει η εξουσία από τα σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα στα ακροδεξιά, ή σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ακροδεξιά, επειδή επιδεικνύουν σκεπτικισµό έναντι όχι µόνο της µεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής έναντι του ισλαµοφασισµού. Πράγµατι, τα σκεπτικιστικά κόµµατα -συχνά σκεπτικιστικά και ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκοσµιοποίηση- κερδίζουν έδαφος, µολονότι έχουν άδικο σχεδόν σε όλα. Έχουν όµως δίκιο στο ότι η Δύση απειλείται από το πολεµικό Ισλάµ ενώ συγχρόνως αυτοκαταστρέφεται προδίδοντας τις αξίες της.
Αυτό το δοκίµιο σχολιάζει τις ρεπουµπλικανικές αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται το κράτος δικαίου, επιχειρηµατολογεί υπέρ της ελεγχόµενης µετανάστευσης που δε θα υπονοµεύει την κοινωνική συνοχή και επικρίνει την πολυπολιτισµικότητα ως πρακτική κατακερµατισµού και εξασθένισης των δηµοκρατικών θεσµών.
Τέλος, προτείνει έναν τρόπο αντιµετώπισης των προβληµάτων στη βάση της αναγνώρισης της συνεισφοράς των µεταναστών στην οικονοµία, αλλά και της επιθυµίας τους να ενσωµατωθούν στην κοινωνία αποδεχόµενοι τους δυτικούς νόµους και τις δυτικές αξίες.

Κριτικές

Εξαιρετικό δοκίμιο από τη Σώτη Τριανταφύλλου. Αποδεικνύεται εκτός από ταλαντούχα συγγραφέας και μια θαυμάσια δοκιμιογράφος με αστραφτερό πνεύμα, θάρρος λόγου και ακλόνητη απόφαση να πει τα πράγματα με το όνομά τους μακριά από την ιδεολογική και πολιτική συσκότιση της εποχής μας. Με δυο λόγια θεωρεί ότι η πολυπολιτισμικότητα στην Ευρώπη ως σύστημα κοινωνικής συνύπαρξης έχει αποτύχει οικτρά και καλό θα ήταν πολιτικές ηγεσίες και απλός κόσμος να δει την αλήθεια της σταδιακής ισλαμοποίησης των ευρωπαϊκών κοινωνιών κατάματα. Αντί για την πολυπολιτισμικότητα προτείνει τον πλουραλισμό όπου δεν αποκλείουμε κανένα, δεν επιμένουμε στον τονισμό των πολιτισμικών διαφορών και σεβόμαστε όλοι τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί πολύ και από πολλούς...

Εξαιρετικό και τεκμηριωμένο!

Εξαιρετική ανάλυση. Πόνημα με πολλά στοιχεία τεκμηρίωσης και
ενδιαφέρουσες σκέψεις.

Ένα βιβλίο με πολλά στοιχεία, προϊόν κοπιαστικής μελέτης.
Διαβάζοντας το κατατοπίζεσαι για πολλά θέματα και συνεπώς
γίνεσαι σοφώτερος.
Επίκαιρο, όσο οτιδήποτε άλλο και τολμηρό.
Εμφανής η οξύτητα πναύματος της συγγραφέως. Μπράβο της.

Βρίσκω το βιβλίο εξαιρετικό. Η Σ. Τριανταφύλλου έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να προσεγγίσει το θέμα. Τα στοιχεία που προσφέρει και στηρίζεται πραγματικά είναι πάρα πολλά. Η βιβλιογραφία που στηρίχτηκε εκτεταμένη. Αναρωτιέμαι, αν η Τριανταφύλλου η οποία δεν είναι ειδική επιστήμων επί του θέματος έχει κάνει τόση συστηματική δουλειά στα πλαίσια ενός βιβλίου της, τότε οι διάφοροι πανεπιστημιακοί αλήθεια τι κάνουν; Τι προσφέρουν;
Μειονέκτημα του βιβλίου ότι σε μερικά σημεία ξεφεύγει και είναι λιγότερο κατανοητή, τουλάχιστον σε σχέση με τα όσα μας είχε συνηθίσει με τα λογοτεχνικά της βιβλία.
Η οξυδέρκεια και η εργατικότητα της συγγραφέως απίστευτη.
Βιβλίο επίκαιρο και φυσικά το συνιστώ σε όλους.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!