Ο δείκτης νοημοσύνης

Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €12.00
102562
Συγγραφέας: Τορ, Μισέλ
Εκδόσεις: Ράππας
Σελίδες:220
Μεταφραστής:Βουδούρη, Αλεξάνδρα
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1993
ISBN:9789600409550


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης προσπαθεί να αποδείξει ότι τα τεστ νοημοσύνης δεν είναι ουδέτερα επιστημονικά εργαλεία αλλά ιδεολογικοί μηχανισμοί προορισμένοι να ενισχύσουν και να δικαιολογήσουν την κυριαρχία της αστικής τάξης πάνω στο λαό. Ανάμεσα τις αρχές κατασκευής τους, ο συγγραφέας ανακαλύπτει συγκαλυμμένα τρία καθοριστικά στοιχεία: την αστική αντίληψη της γνώσης, την αστική αντίληψη της ανθρώπινης φύσης και του καταμερισμού της εργασίας.


Ανέκαθεν τα τεστ επικρίνονται, και ιδιαίτερα τα τεστ νοημοσύνης. Άλλοι τα υπερασπίζονται στο όνομα της επιστήμης, άλλοι τα καταδικάζουν, και δικαιολογημένα, στο όνομα της προλεταριακής ιδεολογίας. Στο μεταξύ, τα τεστ όλο και πληθαίνουν, διακριτικα, όλο και εισβάλλουν, πολύ συστηματικά, στα σχολεία κάτω από τον μανδύα της «επιστήμης».
Θα πρέπει να τελειώνουμε μια για πάντα μ’ αυτή τη συζήτηση, που δεν εννοεί να πάρει τέλος, γιατί το αντικείμενό της είναι πολύ καλά μακιγιαρισμένο.
Τα τεστ συμβάλλουν αντικειμενικά και δικαιολογούν «επιστημονικά» την ταξική διαίρεση της κοινωνίας, την οποία καλλιεργούν το αστικό σχολείο και η καπιταλιστική παραγωγή. Αυτό είναι το αντικείμενό τους. Είναι καλά μακιγιαρισμένο: οι «τεστολόγοι» προσπαθούν να επιβάλουν μια διάκριση ανάμεσα στο ουδέτερο «επιστημονικό» εργαλείο, το τεστ, και στις εφαρμογές του. Η διάκριση αυτή, που αποδυναμώνει την κριτική, είναι χωρίς αντικείμενο. Στην πραγματικότητα, το τεστ είναι, αυτό καθεαυτό, από την κατασκευή του, ένα ταξικό ιδεολογικό όργανο: δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά ενός επιστημονικού εργαλείου.
Αντικειμενικός σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να καταστρέψει το τρομοκρατικό αυτό εργαλείο, για να μπει στο δρόμο της πράξης ο αγώνας για την κατάργηση των τεστ.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!