Το θείο τραγί

48148
Συγγραφέας: Σκαρίμπας, Γιάννης
Εκδόσεις: Νεφέλη
Σελίδες:145
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1993
ISBN:9789602119167


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Γραμμένο το 1931 και δημοσιευμένο στις αρχές του 1933, το "Θείο Τραγί" αποτελεί το σημείο εκκίνησης της νεωτερικής γραφής του Γιάννη Σκαρίμπα, αφού εμπεριέχει, προδρομικά, τα περισσότερα από τα στοιχεία εκείνα που θα εξελιχθούν και θα αποτελέσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του συγγραφέα.

Κριτικές

Ο Αντιήρωας του Γιάννη Σκαρίμπα εισέρχεται στο θέατρο του κόσμου αρνούμενος οποιονδήποτε ρόλο. Περιπλανώμενος, βρώμικος και αλήτης, αυτοαποκαλείται αμαρτωλός κι αφήνεται να ξεδιπλώσει αχαλιναγώγητη την απροσποίητη κακία του καταμεσής της επιτηδευμένης «καλοσύνης» των άλλων. Αυτοεξόριστος εκ πεποιθήσεως στις έρημους και στις πολιτείες φτάνει σα λύκος με προβιά αρνιού για να μπαρουτιάσει (τις ήδη σάπιες στα θεμέλια τους) σχέσεις των ανθρώπων. Προσδοκώντας από αυτούς τον χειρότερο (και τον γνησιότερο) εαυτό τους ευχαριστιέται την προσβολή περιφρονώντας τον οίκτο ή την συμπάθεια. Επιθυμώντας την αφτιασίδωτη, την ενδόμυχη πτυχή τους προκαλεί ώσπου να την κερδίσει σπέρνοντας αδιάκοπα διαμάχες και έριδες. Προσδοκώντας την ενδεχόμενη καταστροφή του αποδέχεται κάθε στροφή της μοίρας που θα τον καταποντίσει όσο και τους υπόλοιπους πεπεισμένος πως μέσα στην πρόστυχη φύση που του έμελλε να κληρονομήσει, στάθηκε γνησιότερος γιατί την αποδέχτηκε.

Σαν ένα κομμάτι του χάους, μια παρουσία που εμφανίζεται για λίγο για να χαθεί ανεπίστροφα στο χωροχρόνο δίχως αιτίες και ίχνη.

www.metewros.com
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!