Το ρομάντσο της πεντάρας

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 18.00
12.60
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €7.90
+
72152
Συγγραφέας: Μπρεχτ, Μπέρτολτ
Εκδόσεις: Παρασκήνιο
Σελίδες:450
Μεταφραστής:ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1989
ISBN:9789607107251
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Στον κόσμο του Πήτσαμ και του Μάκχηθ δεν λειτουργεί καμιά ηθική. Η επίσημη Βικτωριανή ηθική στις πομπώδεις εξωτερικές εκδηλώσεις της χρησιμεύει για τον καθαγιασμό του αποικιακού μιλιταρισμού, αλλά η ίδια της η ύπαρξη προϋποθέτει και συνεπάγεται «την αυλή των θαυμάτων του Πήτσαμ και του μαχαιροβγάλτη Μάκχηθ».

Τα πρόσωπα σε αυτό το διδακτικό παραμύθι δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά. Λειτουργούν απλώς μέσα σ' έναν ήδη καθορισμένο μηχανισμό. Οι πράξεις τους κρίνονται με μέτρο μονάχα το αποτέλεσμα. Ο Μρέχτ μιλάει με διάφανες παραβολές, ταυτίζοντας στην ουσία τον κεφαλαιοκράτη με τους άρχοντες του υποκόσμου. Δεν επικρίνει σαν κανένας ηθικολόγος τις απάνθρωπες πράξεις, τις περιγράφει μόνο, με τη σκληρή διαπίστωση, οτι σε μία μονίμως ρευστή ισοροπία, πολλαπλών και αντιφατικών συμφερόντων, η απανθρωπιά είναι ένα από τα μέσα που διαθέτει ο κεφαλαιοκράτης, για να διατηρήσει ή να ενισχύσει τη θέση του.

Το μυθιστόρημα του Μπρέχτ προσφέρει μια απίθανα ζωντανή εικόνα του γραφικού Λονδίνου της belle epoque με τις γκροτέσκ φιγούρες της πανστρατιάς των ζητιάνων και τις έντονα χρωματισμένες εικόνες του περίγυρου, που θυμίζουν συχνά εξπρεσσιονιστικό πίνακα.

Κριτικές

Βασισμένο στο "Η όπερα της πεντάρας" του ίδιου συγγραφέα, το βιβλίο είναι μια μεταφορά σε πρόζα της πολύ γνωστής όπερας, που με τα χρόνια έχει αποδειχτεί κλασική της οπερετικής εργογραφίας με πολλές και συνεχόμενες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Εδώ βέβαια ο καμβάς του έργου είναι πολύ περισσότερο εκτεταμένος και περιέχει πολύ περισσότερους από τους βασικούς κεντρικούς χαρακτήρες καθώς και μεγαλύτερη πλοκή. Το βιβλίο είναι μια ανηλεής κριτική της ζούγκλας που λέγεται καπιταλισμός και θυμίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ μια πινακοθήκη ανθρώπινων τεράτων. Μέσα στις σελίδες του συναντά κανείς εξαθλιωμένους ζητιάνους και το υπόλοιπο λούμπεν προλεταριάτο, τρισάθλιους απατεώνες επιχειρηματίες, εξωνημένους κρατικούς υπαλλήλους, παραδόπιστους υπουργούς και αστυνομικούς , άθλιους ξεπουλημένους δικηγόρους και όλο τον ανήθικο συρφετό της κεφαλαιοκρατίας. Από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και όσο προχωρά η πλοκή, το έργο αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και βάθος και ο αναγνώστης αναγνωρίζει σιγά σιγά τη λογοτεχνική αξία του, καθώς η κοινωνική κριτική και η λεπτή ειρωνεία τσακίζουν κόκκαλα, ως που να φτάσει στο ακροτελεύτιο κεφάλαιο με το αξεπέραστο σουρεαλιστικό όνειρο του μελλοθάνατου ζητιάνου. Το βιβλίο φυσικά έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση ( ο συγγραφέας ήταν πολύ γνωστός μαρξιστής/κομουνιστής που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ανατολική Γερμανία) για αυτό παρουσιάζει όσα πραγματεύεται στην πιο σκοτεινή και υπερβολική εκδοχή τους, απεικονίζοντας τη φιλελεύθερη δυτική αγγλοσαξονική κοινωνία μόνο ως ένα απάνθρωπο ανήθικο πεδίο μάχης, όπου ο δυνατός τρώει τον αδύνατο. Δεν απέχει από την αλήθεια για τον καπιταλισμό των ημερών του, αλλά από την άλλη ας μην ξεχνούμε ότι η θεραπεία που πρέσβευε η ιδεολογία του συγγραφέα ιστορικά αποδείχτηκε χειρότερη από την αρρώστια...
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!