Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο CD

273166
Συγγραφέας: Γουάιλντ, Όσκαρ
Εκδόσεις: Άγκυρα
Σελίδες:32
Μεταφραστής:ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εικονογράφος:ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2008
ISBN:9789604223176


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Ένας ερωτευμένος φοιτητής πιστεύει ότι θα κερδίσει την αγαπημένη του μόνο αν της προσφέρει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που του έχει ζητήσει.

Είναι όμως χειμώνας και η κόκκινη τριανταφυλλιά δεν πρόκειται ν' ανθίσει.

Ένα αηδόνι που βλέπει το φοιτητή να υποφέρει για την αγάπη του συγκινείται τόσο που αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να τον βοηθήσει.
Tο αηδόνι αυτό πιστεύει ότι η αγάπη είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο και αξίζει κάθε θυσία...





ΚΡΙΤΙΚΗ



Το γνωστό, πολυαγαπημένο παραμύθι του Οσκαρ Ουάιλντ, όπου η γλύκα, η αισθητικότητα, η αυτοθυσία και ο πόνος της αγάπης αγγίζουν τα όρια του τέλειου. Ενα παλιό μαργαριτάρι που δεν έχασε τη λάμψη και τη θέρμη που σου μεταγγίζει με την επαφή του, σε μια καινούρια έκδοση, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από CD. Σε αυτό αφηγητές είναι οι Ματίνα Καρρά και Σαράντος Γεωγλερής, η μουσική της Αναστασίας Παπαδημητρίου και βιολί παίζει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης. Ομορφη δουλειά.


Το παραμύθι, όπως ίσως θα θυμόσαστε, μιλά για τον καημό του νεαρού ερωτευμένου φοιτητή που δεν έβρισκε πουθενά, όσο κι αν έψαχνε, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο για να το προσφέρει στην αγαπημένη του, μιας και εκείνη του είχε υποσχεθεί πως στο χορό του πρίγκιπα θα χόρευε μαζί του μέχρι την αυγή εάν ο νέος τής πήγαινε το περιπόθητο άλικο τριαντάφυλλο -το δυσεύρετο. Ετσι ο φοιτητής μελαγχολεί και μονολογει, «...η ζωή μου έχει γίνει άθλια επειδή δεν μπορώ να βρω ένα κόκκινο τριαντάφυλλο» και χλομιάζει και τρομάζει στη σκέψη πως θα τη χάσει την κυρά των λογισμών του. Αλλά το αηδόνι που τον άκουσε μέσα από τη φωλιά του τον συμπόνεσε, βλέπετε σ' όλη του τη ζωή τραγουδιστής της αγάπης ήταν το μικρό ευγενικό πουλί. «Θα το πλάσω εγώ με μουσική στο φεγγαρόφωτο και θα το χρωματίσω με το αίμα της καρδιάς μου. Το μόνο που ζητάω γι' αντάλλαγμα, είναι να είσαι πραγματικά ερωτευμένος» τραγούδησε το αηδόνι. Και αυτό έκανε. Του ετοίμασε το κόκκινο ρόδο. Στάλα στάλα έδωσε το αίμα του, μέχρι που έπεσε στο χορτάρι με ένα αγκάθι στο μέρος της καρδιάς. Αλλά ήξερε σε ποιον και γιατί δόθηκε το πουλί, γνώριζε πως άξιζε να θυσιαστεί για την αγάπη. «Γιατί η αγάπη είναι σοφότερη από τη φιλοσοφία, παρ' όλο που είναι κι αυτή σοφή, και δυνατότερη από την εξουσία, που είναι κι αυτή τόσο δυνατή. Φλογισμένα είναι τα φτερά της και το σώμα της. Τα χείλη της είναι γλυκά σαν μέλι κι η ανάσα της ευωδιάζει». Δεν μαθαίνουμε το μέγεθος της αγάπης του νέου, γεμίζουμε όμως εικόνες και αισθήματα με το μέγεθος της προσφοράς του αηδονιού.


Ποιητικότατο, απαστράπτον, το σοφό παραμύθι του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα (Δουβλίνο 1854-Παρίσι 1900), που εδώ κοσμείται από τις εικόνες της Δήμητρας Ψυχογυιού.


Για τις τάξεις του Δημοτικού και για την απόλαυση, μπορεί και συγκίνηση των μεγαλυτέρων.



ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 05/05/2006

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!