Τάκιτου χρονικά. Ι-VI. Τιβέριος

Έκπτωση
20%
Τιμή Εκδότη: 25.00
20.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
465934
Συγγραφέας: Taciti, Cornelii
Εκδόσεις: Bookstars
Σελίδες:584
Ημερομηνία Έκδοσης:26/10/2017
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Δεν χρειάζεται ίσως να συστήσουμε τον Πόπλιο Κορνήλιο Τάκιτο, που από πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος Ρωμαίος ιστορικός, ένας από τους σημαντικότερους όλων των αιώνων. Τα "Χρονικά", το σπουδαιότερο έργο του, περιγράφουν την ιστορία των άμεσων διαδόχων του Αυγούστου και την εδραίωση του νεοπαγούς αυτοκρατορικού συστήματος, που αυτός είχε ιδρύσει, και αποτελούν την κύρια ιστορική πηγή μας για εκείνη την εποχή. Η βαρύτητά τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν εκ των έσω γνώστης των πραγμάτων, με μια επιτυχή πολιτική σταδιοδρομία που στέφθηκε με ύπατα αξιώματα. Με τη δύναμη μάλιστα του λόγου του και τη διεισδυτικότητα της σκέψης του, ο Τάκιτος έπαιξε κύριο ρόλο, κυρίως μέσα από τα Χρονικά, στη διαμόρφωση της εικόνας που έχουμε σήμερα για τις αρχές της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στα πρώτα έξι βιβλία των "Χρονικών" περιγράφεται η διακυβέρνηση του Τιβέριου (14-37 μ.Χ.) και κυριαρχεί η παρουσίαση της προσωπικότητάς του, με την οποία ο Τάκιτος είχε εμμονή. Η παθιασμένη και λεπτομερής προσωπογραφία που του σκιαγραφεί θεωρείται η πλέον αξιομνημόνευτη και διεισδυτική απεικόνιση ενός ατόμου σε όλη την αρχαιότητα και έχει χαρακτηριστεί ως θαύμα τέχνης. Σαν αποτέλεσμα της εμμονής αυτής του μεγάλου ιστορικού λέγεται ότι έχουν γραφεί περισσότερα σύγχρονα βιβλία πάνω στον Τιβέριο απ΄ό,τι για οποιονδήποτε άλλο Ρωμαίο Αυτοκράτορα.

Στα τρία πρώτα βιβλία περιγράφονται η ομαλή παραλαβή από τον Τιβέριο των ηνίων της εξουσίας μετά το θάνατο του πρώτου Αυτοκράτορα, του Αύγουστου (ένα κρίσιμο σημείο για την παγίωση του αυτοκρατορικού συστήματος) και το πρώτο, θετικότερο μέρος της διακυβέρνησής του (μέχρι το 22 μ.Χ.). Στα τρία τελευταία βιβλία περιγράφεται το δεύτερο μέρος της διακυβέρνησής του, που χαρακτηρίζεται από τη στροφή του Αυτοκράτορα προς τη βιαιότητα, μέχρι το θάνατό του. Σημαντική θέση εδώ κατέχει η άνοδος του πανίσχυρου διοικητή των πραιτοριανών Σηιανού (η δραματική του πτώση περιγράφεται σε ειδικό προσάρτημα, καθώς το σχετικό κείμενο των Χρονικών έχει χαθεί) και η εκούσια απομόνωση του Τιβέριου στο Κάπρι.
Συγγραφέας:
Taciti, Cornelii
Εκδότης:
Bookstars
Σελίδες:
584
ISBN:
9789605712716
Μεταφραστής:
Φωτάκης, Κωνσταντίνος
Ημερομηνία Έκδοσης:
26/10/2017

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική