Τα γνωστικά Ευαγγέλια

Βραβείο National Book Critics Circle
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €15.00
263461
Συγγραφέας: Pagels, Elaine
Εκδόσεις: Ενάλιος
Σελίδες:272
Επιμελητής:ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
Μεταφραστής:ΔΑΡΒΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2004
ISBN:9789605361952


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Το 1945, ένας Αιγύπτιος χωρικός ξέθαψε μέσα από τη λήθη του χρόνου έναν ρολό παπύρους που αποδείχθηκε ότι ήταν τα ευαγγέλια των Γνωστικών, μιας πρωτοχριστιακής σέκτας που κυνηγήθηκε ανηλεώς από την επίσημη Εκκλησία. Τα ευαγγέλια αυτά δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα του Ιησού Χριστού και των διδασκαλιών του απ' αυτήν που γνωρίζουμε από την Καινή Διαθήκη. "Το Κατά Μαριάμ" , το "Κατά Θωμάν", το "Κατά Φίλιππον", το "Πίστις Σοφία", η "Υπόστασις των Αρχόντων", το "Ευαγγέλιον των Αιγυπτίων", και πληθώρα ακόμη γνωστικών ευαγγελίων απαντούν σε ερωτήματα όπως: Πρέπει η Ανάσταση να ερμηνεύεται συμβολικά και όχι κατά γράμμα; Ο Θεός πρέπει να γίνεται αντιληπτός μόνο ως άρρην, ή και ως θήλυ ταυτοχρόνως; Ήταν το μαρτύριο μια αναγκαία μορφή πίστης; Γιατί η ελληνική λέξη "αμαρτία" που σημαίνει κατά κυριολεξία "αποτυχία", κατέληξε να γίνει σημαία του χριστιανισμού; Οι Γνωστικοί ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τους Ορθοδόξους, οι οποίοι βγήκαν νικητές από τη σύγκρουση αυτή, και επέβαλαν το δικό τους δόγμα πίστης, σβήνοντας μετά μανίας κάθε ίχνος της γνωστικής Σοφίας...
Τα "Γνωστικά Ευαγγέλια" είναι μια μνημειώδης μελέτη πάνω στις επί αιώνες θαμμένες ρίζες του γνήσιου χριστιανισμού, από μία λαμπρή επιστήμονα παγκοσμίου κύρους.

H Πέιτζελς γράφει με το ένστικτο του μυθιστοριογράφου, με την επιδεξιότητα του ακαδημαϊκού, και με τη μοναδική ικανότητα να κάνει καίριες επισημάνσεις, κάτι που λείπει από πολλούς συγγραφείς. Παρουσιάζει τις αρχές του γνωστικισμού με τέλεια διαύγεια... Ο περιεκτικός τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνει μπροστά μας τον κόσμο των Πατέρων της Εκκλησίας είναι πράγματι αξιοθαύμαστος!

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!