Τοπική εκπαιδευτική ιστορία: Δάσκαλοι και δασκάλες μιλούν για την ιστορία των σχολείων τους

Πρακτικά συνεδρίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 11-12 Νοεμβρίου 2006
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 15.28
10.70
Τιμή Πρωτοπορίας
+
323449
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:271
Επιμελητής:Τζήκας, Χρήστος
Ημερομηνία Έκδοσης:23/10/2009
ISBN:9789604582204
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Επιμέλεια: Χρήστος Τζήκας

Εισήγηση: Αντώνης Γ. Χουρδάκης, Αστέριος Κουκούδης, Ιωάννης Κασκαμανίδης, Δημήτριος Αθ. Σιαμάγκας, Ελένη Παταρίδου, Γιώργος Χαλκιάς, Κατερίνα Σαραφίδου, Κωνσταντίνος Μαργαριτόπουλος, Ιωάννης Α. Παπαθεμελής, Μελαχροινή Αραμπατζή, Ευαγγελία Γκράνα, Αικατερίνη Παπαγεωργίου, Στέργιος Λεβέντης, Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, Αλκιβιάδης Δ. Σαλπιγκτής, Νικόλαος Γεωργιάδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Σπύρος Τρίκος, Στυλιανός Παντουβάκης, Βασίλης Παρασκευόπουλος, Στυλιανή Γίδαρη, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Εμμανουήλ Αναστασόπουλος, Θεόδωρος Μπαγιώκης, Ελένη Τζιούτζια, Δημήτριος Τσιντίκης, Στυλιανή Πασχούδη, Μιχάλης Δαούτης, κ.ά.


Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει εργασίες εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής για την ιστορία σχολείων της περιοχής της Μακεδονίας μέχρι το τέλος του μεσοπολέμου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια "εμπλοκής" των μάχιμων εκπαιδευτικών στην τοπική εκπαιδευτική ιστορία, στην έρευνα των αρχείων και την ανάδειξη της ιστορίας των σχολείων που υπηρετούν, υπηρέτησαν ή φοίτησαν, όπως και στη χρήση του αρχειακού υλικού για την εκπόνηση προγραμμάτων με τους/τις μαθητές/τριές τους.

Μέσα από τις εργασίες των εκπαιδευτικών θα δούμε να παρελαύνουν στατιστικά του τοπικού μαθητικού πληθυσμού, αφηγήσεις πρώην μαθητών -τριών και εκπαιδευτικών, ζητήματα συμπεριφορών εκπαιδευτικών και μαθητών- τριών, ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση, τις διώξεις ή τον εξαναγκασμό των εκπαιδευτικών σε δράσεις, κτιριακά προβλήματα και αρχιτεκτονικές των σχολικών κτιρίων, θα δούμε να αναδύεται ο αγώνας και το μεράκι γονέων και κοινοτήτων για την ίδρυση σχολείων, θα εμφανιστούν οι συγκλήσεις και οι αποκλίσεις από τις κεντρικές κρατικές ρυθμίσεις. Τέλος, θα δούμε να ενσωματώνονται ζητήματα της προσφυγιάς, της φτώχειας, των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων με γειτονικούς λαούς, της κατοχής και της αντίστασης, ζητήματα που επηρέασαν την οργάνωση και την εξέλιξη των σχολείων στην περιοχή της Μακεδονίας από το 19ο αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!