Πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο

73662
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Ερμής
Σελίδες:109
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1999
ISBN:9789603201021


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Η περίπτωση του Εμφυλίου πολέμου, της πιο τραυματικής εμπειρίας της ελληνικής κοινωνίας του 20ού αιώνα, είναι αυτή που κυρίως δείχνει πόσες αποσιωπημένες διαστάσεις και πόσα κενά αναδεικνύονται καθώς η προσοχή των ερευνητών στρέφεται σε νέες κατευθύνσεις. Προφανώς η ιστορική λήθη οφείλεται στην έμμονη συλλογική προσπάθεια να ξεχαστούν οι τραυματικές εμπειρίες, όπως παρατηρεί ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, παράλληλα έχουμε μια ρομαντική ανασκευή του παρελθόντος από την Αριστερά, όπως σημειώνει ο καθηγητής Γ.Θ. Μαυρογορδάτος. Σημασία έχει ότι οι νεότεροι σήμερα αγνοούν τι ακριβώς συνέβη και πώς αυτό επηρέασε όλη τη μετεμφυλιακή ιστορία της Ελλάδας. Οι μετέχοντες στη συνολική επισκόπηση του «Βήματος» δεν επιχειρούν να κρίνουν, ιστορικά και πολιτικά, τον Εμφύλιο, ούτε να απονείμουν μομφές και εύσημα ούτε να αποφασίσουν ποιος έφταιγε και ποιος νίκησε, αλλά να ερμηνεύσουν και να αποτιμήσουν τα γεγονότα. Γράφουν οι Ι.Κ. Πρετεντέρης, Μάριος Πλωρίτης, Αντώνης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Γ.Θ. Μαυρογορδάτος, Γιώργος Μαργαρίτης, Ιωάννης Παπαθεοδώρου, Ι.Ο. Ιατρίδης, Ιωάννα Λαλιώτου, Βενετία Αποστολίδου, Χριστίνα Κουλούρη, Ευάγγελος Κωφός και Δ.Ν. Μαρωνίτης. Σε επίμετρο, ο δημοσιογράφος Χρήστος Καρανίκας έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες ανθρώπων που πήραν μέρος στα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης: των Λεωνίδα Κύρκου, Περικλή Παπαθανασίου, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Γρηγόρη Φαράκου, Αντώνη Δροσογιάννη και Μαρίας Μπέικου.
ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

ΤΟ ΒΗΜΑ, 17-12-2000

Κριτικές

Συγχαριτήρια για την προσπάθεια,όπως και για την εσκεμμένη απόκρυψη του ονόματος του Ρένου Αποστολίδη.Η παραλειψή του είναι τόσο κραυγαλέα και αποκρύπτει ή άγνοια ή δόλο.Ελπίζω το δεύτερο...
Λοιπόν βγάζετε βιβλίο για τον εμφύλιο και δεν αναφέρετε τον συγγραφέα της "Πυραμίδας 67",ο οποίος ήταν ο μόνος που έγραψε για τον εμφύλιο τόσο λυσσαλέα αντιπαραταξιακά.Ισως και γι αυτό το πλήρωσε στην ζωή του με τόση εχθρότητα και από την Αριστερά και από την Δεξιά.Προφανώς ο κ.Πρετεντέρης έχει κατά εσάς να πει σημαντικότερα πράγματα.Ας είναι.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!