Παιδομάζωμα ή Παιδοσώσιμο;

Παιδιά του εμφυλίου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 26.00
18.20
Τιμή Πρωτοπορίας
+
368657
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:384
Επιμελητής:Μποντίλα, Μαρία, Λαγάνη, Ειρήνη
Ημερομηνία Έκδοσης:18/9/2012
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
"Ποιος μου δίνει εμένα τα παιδικά μου χρόνια; Ποιος; Κανένας. Μόνο η Ιστορία...".
Αρετή Σκεύη-Μπακιρτζή

Σ’ έναν επιβλητικό πύργο κοντά στη Βουδαπέστη όπου είχαν φιλοξενηθεί τα παιδιά του λεγόμενου παιδομαζώματος, στον ίδιο αυτό χώρο, πέντε περίπου δεκαετίες αργότερα, ο λόγος των πρωταγωνιστών (των παιδιών και των δασκάλων τους) διασταυρώνεται με εκείνον των ειδικών επιστημόνων (ιστορικών και κοινωνικών ανθρωπολόγων). Μια απόπειρα διερεύνησης μιας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης πτυχής του ελληνικού εμφυλίου που μοιάζει να διακατέχεται ακόμα μέχρι σήμερα από τα αντανακλαστικά του Ψυχρού Πολέμου.

Ένας συλλογικός τόμος που περιλαμβάνει επιστημονικές προσεγγίσεις αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για ένα θέμα που συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Το ερωτηματικό του τίτλου για το αν ήταν παιδομάζωμα ή παιδοσώσιμο είναι ενδεικτικό.
Συγγραφέας:
Συλλογικό
Εκδότης:
Επίκεντρο
Σελίδες:
384
ISBN:
9789604583270
Επιμελητής:
Μποντίλα, Μαρία, Λαγάνη, Ειρήνη
Ημερομηνία Έκδοσης:
18/9/2012

Το βιβλίο συγκεντρώνει τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν σε ένα συνέδριο για το θέμα των παιδιών του εμφυλίου, τον Οκτώβρη του 2003 στην Ουγγαρία, σε ένα κάστρο που τα χρόνια εκείνα λειτούργησε ως παιδικός σταθμός για αρκετά από τα Ελληνόπουλα που απομάκρυνε ο ΔΣΕ από την Ελλάδα. Στο συνέδριο συζητήθηκαν ορισμένες πτυχές ( πολιτικές/ κοινωνικές/ ιδεολογικές/ εκαπιδευτικές) του ζητήματος. Σε καμιά περίπτωση το βιβλίο δε δίνει απάντηση στο ερώτημα του τίτλου και απλώς είναι ένα καλό ορεκτικό για όποιον θα ήθελε να προχωρήσει στη μελέτη του παδομαζώματος ή του παιδοσωσίματος. Οι όροι εδώ είναι καθοριστικοί για την ιδεολογική πλευρά από την οποία προσεγγίζει κανείς το ζήτημα. Εντύπωση προκαλούν ορισμένες εισηγήσεις που βλέπουν το θέμα από καθαρά ανθρωπολογική/ ανθρωποκεντρική οπτική γωνία και δεν τοποθετούνται πολιτικά στο ζήτημα. Η ουσία είναι ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έγιναν επιστήμονες και είχαν μια ζωή καλή, χάρη στη φιλοξενία των ανατολικών χωρών και στο πνεύμα αλληλεγγύης που έδειξαν οι λαοί τους, κάτι πολύ σπάνιο στις μέρες μας. Αλήθεια είναι επίσης ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά χάθηκαν για τον ελληνισμό. Ακόμα θα μπορούσε να σημειωθεί ότι εντύπωση προκαλεί το πόσο οι ηγεσίες των χωρών, τόσο του ανατολικού όσο και του δυτικού μπλοκ, παρόλη την ανθρωπιστική ρητορεία που χρησιμοποίησαν, εκμεταλλεύτηκαν εν τέλει τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία που προκάλεσε ο εκούσιος ή/και ακούσιος χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους κάνοντας το ζήτημα ένα ακόμα σημείο τριβής του Ψυχρού Πολέμου. Οι επανενώσεις των οικογενειών - όσες τελικά έγιναν μετά από χρόνια - πέρασαν από σαράντα κύματα κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για το ποιόν των εξουσιών που διαχειρίστηκαν το θέμα και ενώ ο ΟΗΕ είχε πάρει σαφείς αποφάσεις για το ξανασμίξιμο παιδιών και γονέων. Πρόκειται, λοιπόν, για άλλη μια συμφορά από τις πολλές που κληροδότησε στις επόμενες γενιές ο Εμφύλιος των Ελλήνων, ο χειρότερος όλων όσων συνέβησαν ποτέ στην Ελλάδα...
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 20€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 24 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 24 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!