Η διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ ως ζητούμενο

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 25.48
17.84
Τιμή Πρωτοπορίας
+
311775
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες:390
Επιμελητής:Χατζηκωνσταντίνου, Κων., Κολιόπουλος, Ιωάννης, Γούναρης, Βασίλης
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2008
ISBN:9789604581757
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι η συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ και οι ποικίλες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των κρατών αυτών στις ευρύτερες περιοχές των συνόρων τους.


Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, από κορυφαίους στο είδος τους επιστήμονες, στα πλαίσια προγράμματος, που στόχο είχε τη διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών σε συγκεκριμένα πεδία δράσης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη γείτονα χώρα για τους θεσμούς, τα όργανα και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στην πρώτη έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά τα ΜΜΕ στις περιοχές Φλώρινας, Καστοριάς, Πριλάπου και Μοναστηρίου, δύο ζεύγη πόλεων που έχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ τους.


Η επόμενη μελέτη ασχολείται με το πλαίσιο και τις πολιτικές προστασίας και διαχείρισης του οικιστικού και πολιτισμικού αποθέματος στην ΠΓΔΜ καθώς και με τον παραμεθόριο πολιτισμό των δύο χωρών.


Η τρίτη έρευνα αναφέρεται στο επίπεδο της οικονομικής περιφερειακής ανάπτυξης και διασυνοριακής συνεργασίας στην παραμεθόριο ζώνη των δύο κρατών, ενώ στην τέταρτη, αξιολογείται η διασυνοριακή συνεργασία τοπικών φορέων και αρχών (ΟΤΑ, επιμελητήρια και ΜΚΟ) του Νομού Φλώρινας και του Δήμου Μοναστηρίου.


Τις νομικές διαστάσεις της διμερούς διαφορά Ελλάδας-ΠΓΔΜ ως προς την ονομασία της εξετάζει η επόμενη μελέτη, περιγράφοντας την πορεία των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ από το 1991 έως σήμερα.


Τέλος, η έκτη έρευνα, μετατοπίζει τον ερευνητικό φακό στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, μελετώντας τη διεθνοτική συνύπαρξη και το καθεστώς προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ.


Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο, μακριά από εύκολους αφορισμούς, συμβάλει μέσα από τις επιστημονικές έρευνες που παρουσιάζονται σ’ αυτό, στη συζήτηση που είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια, για τις σχέσεις των δύο κρατών, τις διαφορές τους αλλά και αυτά που τα ενώνουν, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ευρύτερη συνεργασία τους.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!