Λεξικό της πορνογραφίας

Διεύθυνση έκδοσης: Φιλίπ ντι Φολκό. Πρόλογος: Ζαν-Κλωντ Καριέρ.
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 39.00
23.40
Τιμή Πρωτοπορίας
+
371276
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Εκδόσεις: Καλέντης
Σελίδες:808
Μεταφραστής:Καυκιάς, Γιάννης
Ημερομηνία Έκδοσης:25/10/2012
ISBN:9789602192177
Θέμα:Σεξ
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Τα όρια της πορνογραφίας -αναπαράστασης του αγοραίου έρωτα στους αρχαίους Έλληνες- αλλάζουν ασταμάτητα. Παραπέμποντας τους μεν σε ό,τι το πιο σιχαμερό και αισχρό συνεπάγεται η ικανοποίηση των σεξουαλικών ηδονών, παρέχοντας στους άλλους τη δυνατότητα να χαρούν το θέαμα αυτών των πολλαπλών σαρκικών απολαύσεων, η πορνογραφία τρέφεται, θα λέγαμε, από τα αισθήματα που προκαλεί, είτε την καταδικάζουμε είτε την υπερασπιζόμαστε.

Τούτο το πρώτο "Λεξικό της πορνογραφίας" δεν αποβλέπει ούτε στον εξωραϊσμό ούτε στον στιγματισμό της τελευταίας. Η μόνη μας φιλοδοξία, ξεκινώντας από θέσεις συχνά αντιθετικές, είναι η καλύτερη γνώση μιας πολιτισμικής πρακτικής που παραμένει ιδιωτική και περιθωριακή, αλλά της οποίας η βιομηχανοποίηση και προβολή από τα Μέσα είναι πρωτόγνωρες στις μέρες μας.

Η πορνογραφία είναι, λοιπόν, ένα αντικείμενο γνώσης, όπως δείχνουν τα 450 λήμματα του ανά χείρας έργου, ακολουθούμενα από παραπομπές σε συναφείς όρους, καθώς και βιβλιογραφικές, φιλμογραφικές και διαδικτυακές αναφορές που επιτρέπουν στον καθένα να συνεχίσει τις προσωπικές του έρευνες. Σε αυτό το πρωτόγνωρο κριτικό έργο, αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας μιας διεθνούς ομάδας απαρτιζόμενης από μια εκατοντάδα συγγραφείς, θα βρούμε άρθρα ουσίας και άρθρα σύνθεσης, βιογραφίες και τους αναγκαίους πρακτικούς ορισμούς. Η πολύμορφη πολιτισμική και καλλιτεχνική ιστορία, η πολιτική και ηθική φιλοσοφία, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, η οικονομία, το δίκαιο, η ψυχανάλυση, συνιστούν ισάριθμες αλληλοσυμπληρούμενες μεθόδους προσέγγισης ενός φαινομένου που αφορά όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Το "Λεξικό της πορνογραφίας" κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις Γαλλικές Πανεπιστημιακές Εκδόσεις (PUF), φιλοδοξώντας να διευρύνει όλες τις πτυχές του κόσμου μας, και η πορνογραφία αποτελεί, είτε το θέλουμε είτε όχι, μέρος του κόσμου μας και της επικαιρότητάς του.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος ............................................................................................i
Εισαγωγή ............................................................................................v
Πίνακας λημμάτων ............................................................................xv
Παρουσίαση των συγγραφέων .......................................................... xxi
Κόρπους ...............................................................................................1
Κύρια ονόματα και έργα....................................................................... 727
Γλωσσάριο ......................................................................................... 760

Κριτικές

[Λοξή ματιά] Η σοβαρή όψη της πορνογραφίας

Το 1525 ο 30άρης Πιέτρο Αρετίνο προκαλούσε την παπική εξουσία διακινδυνεύοντας τη ζωή του με τα «Ακόλαστα σονέτα» του. Ηταν στίχοι για τις ερωτικές στάσεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι παρέπεμπαν στη διαφθορά που επικρατούσε στο Βατικανό, και εκδόθηκαν στη Βενετία αψηφώντας τη λογοκρισία του Πάπα. Το 1972, η 23χρονη Λίντα Λάβλεϊς (Μπόρμαν), κόρη αστυνομικού και πιστού καθολικού η οποία έγινε πορνοστάρ, κέρδιζε 600 εκατ. δολάρια από την περίφημη πεολειξία της στην ταινία «Βαθύ λαρύγγι» που προκάλεσε δίκες, πυρπολήσεις κινηματογράφων, εμπλοκή της Μαφίας και του FBI. Ο Αρετίνο συνέχισε να παρεμβαίνει πολιτικά λιβελογραφώντας μέχρι τον θάνατό του (1556) ενώ η Λάβλεϊς έκανε στροφή καταγγέλλοντας τη βιομηχανία του σεξ τόσο στην αυτοβιογραφία της (1980) όσο και σε κρατικές επιτροπές ελέγχου των αμερικανικών ηθών.
Οι ιστορίες τους αναπτύσσονται γλαφυρά στο πρώτο πολιτισμικό «Λεξικό της πορνογραφίας» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, μαζί με δεκάδες άλλες ιστορίες που αφορούν τον πόθο και τα αινίγματά του, τον ερωτισμό, τη σεξουαλικότητα και τον ερεθισμό της φαντασίας, τις διάφορες απόψεις για το άσεμνο, το αισχρό, το βέβηλο και το απωθημένο, την ακολασία και το σκάνδαλο, το θεμιτό και το αθέμιτο, παράλληλα με ιστορίες για τους «εργάτες του σεξ», τους εργοδότες, τους καταναλωτές ή τους διώκτες του, τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες που το ανέδειξαν στις κοινωνίες της Δύσης και της Ανατολής.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο αναφοράς, συνδεδεμένο με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που εξετάζει την πορνογραφία έξω από τα όρια της σεμνοτυφίας και της θρησκείας, ως πολιτισμική πρακτική. Ενα έργο 700 σελίδων των γαλλικών πανεπιστημιακών εκδόσεων (PUF), με 450 λήμματα γραμμένα από 102 ειδικούς (κοινωνιολόγους, ψυχίατρους, δικηγόρους, φιλολόγους, συγγραφείς κ.ά.), που κυκλοφορεί τη Δευτέρα από τον Καλέντη (επιμ. Φιλίπ ντι Φολκό, μτφ. Γιάννης Καυκιάς, πρόλ. Ζαν Κλοντ Καριέρ). Δίνει έμφαση στα γαλλικά και αγγλοσαξονικά πράγματα αλλά αγγίζει μέχρι και τη μουσουλμανική (!) πορνογραφία. Και διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον ως συλλογή δοκιμίων, καθώς παρουσιάζει - όπως αναμένεται - «βιογραφίες» ή πρακτικές, και απογειώνεται σε θαυμάσιες στοχαστικές αναλύσεις. Ετσι θα βρει κανείς λήμματα-άρθρα για τον Καζανόβα, τον Σαντ, , τον Ζενέ, τον Αλμοδόβαρ, τον Αράκι, την Τσιτσιολίνα, ή τον Βίλχελμ Ράιχ κ.ο.κ., όπως και για την «Ανικανότητα», την «Παρενδυσία», την «Εφηβοφιλική παιδεραστία», την «Σκοποφιλική ενόρμηση» (την ηδονοβλεψία κατά Φρόιντ, Λακάν κ.ά.), το Snuff, το «Κυβερνο-σεξ» ή τον «Σεξουαλικό τουρισμό» κ.ο.κ. Ομως θα διαβάσει και αναλύσεις ειδικών για τα «Στερεότυπα», τον «Φεμινισμό», τη «Γυναίκα-αντικείμενο», την «Τυραννία της συνουσίας» αλλά και για τη «Λογοκρισία», την «Οικονομία του πορνό», τα «Τηλε-ριάλιτι» κ.ο.κ.
«Τα όρια της πορνογραφίας είναι ασαφή και η επιλογή των λημμάτων αυθαίρετη» σχολιάζει ο Ζαν Κλοντ Καριέρ. Η λέξη «Πορνογράφος» εμφανίζεται πάντως το 1769 σε ένα κείμενο-κανονισμό του Ρετίφ ντε λα Μπρετόν για μπουρδέλα υπό κρατικό έλεγχο. Το 1842 απαγγέλλεται η πρώτη καταδίκη για πορνογραφία και το 1994 η αναφορά στην «πόρνη» αφαιρείται από τον γαλλικό ποινικό κώδικα. Η καταγγελία της πορνογραφίας και ο περιορισμός τής ελευθερίας του λόγου σχετικά με το σώμα και το σεξ κυριαρχούν από το 1850 μέχρι τις δεκαετίες 1980-90. Σήμερα όμως που η σεξουαλική δραστηριότητα καθίσταται όλο και περισσότερο «κανονική» και ορατή, για ορισμένους τίθεται το ερώτημα μήπως εκλείπει σιγά σιγά η έννοια του άσεμνου. Ωστόσο, εάν παρακολουθήσει κανείς τις υποθέσεις λογοκρισίας που τη συνοδεύουν, τείνει να συμφωνήσει με τον δικηγόρο και καθηγητή στο Χάρβαρντ Αλαν Ντέρσοβιτς, ο οποίος θεωρεί πως «οι κίνδυνοι από τη λογοκρισία είναι πολύ πιο μεγάλοι από αυτούς της πορνογραφίας».

10/11/2012
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!